Skip to main content

Bitcoin: Σε υψηλό 19 μηνών-Πάνω από τα 40.000 δολ.

Τι τροφοδοτεί το άλμα

Πάνω από τα 40.000 δολάρια βρέθηκε τη Δευτέρα η τιμή του bitcoin για πρώτη φορά φέτος, ενισχυμένο από τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και ενώ οι traders αναμένουν την επικείμενη έγκριση των κεφαλαίων bitcoin που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο σημείωσε άνοδο πάνω από 4% τη Δευτέρα στις διαπραγματεύσεις της Ασίας και διαπραγματεύτηκε έως και το επίπεδο των 41.549 δολαρίων, φτάνοντας σε υψηλό 19 μηνών, με βάση τα στοιχεία της Coin Metrics.

Τελευταία φορά είχε βρεθεί σε τέτοια επίπεδα τον Απρίλιο του 2022, πριν από την κατάρρευση του TerraUSD stablecoin και έχει πλέον ενισχυθεί πάνω από 151% από την αρχή του έτους.

Τα μικρότερα tokens όπως το Ether και το Dogecoin ενισχύθηκαν επίσης. Το Ether, το νόμισμα που συνδέεται με το δίκτυο blockchain Ethereum, σημείωσε επίσης υψηλό 1-1/2 έτους την Δευτέρας, «πιάνοντας» τα 2.253 δολάρια.  Ωστόσο, τόσο το bitcoin όσο και το Ether  παραμένουν πολύ κάτω από τα υψηλά ρεκόρ του 2021, όταν βρέθηκαν πάνω από τα 60.000 δολάρια και 4.000 δολάρια, αντίστοιχα.

Το άλμα έρχεται μετά από τα σκάνδαλα που έπληξαν την αγορά crypto, συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης του χρηματιστηρίου κρυπτογράφησης FTX τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Τον περασμένο μήνα, ο ιδρυτής της FTX, Σαμ Μπάνκμαν Φριντ, κρίθηκε ένοχος και για τις επτά ποινικές κατηγορίες που ασκήθηκαν εναντίον του σχετικά με την κατάρρευση της αυτοκρατορίας του.

«Τώρα που τα 40.000 δολάρια επανεξετάστηκαν για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν 19 μηνών, τα 48.000 και 52.000 δολάρια φαίνονται να είναι τα επόμενα σημαντικά επίπεδα», δήλωσε ο Antoni Trenchev, συνιδρυτής της εταιρείας ψηφιακών assets Nexo.

Οι επενδυτές φαίνεται να προεξοφλούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ολοκληρώσει τον κύκλο σύσφυξης, με τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς μειώνεται ο πληθωρισμός. Επομένως εστιάζουν στο ενδεχόμενο μείωσης του κόστους δανεισμού από το επόμενο έτος. Ο τρόπος που αλλάζει το σκηνικό έχει τροφοδοτήσει ράλι στις παγκόσμιες αγορές.

Η αγορά crypto περιμένει επίσης το αποτέλεσμα των αιτήσεων από εταιρείες όπως η BlackRock για την έναρξη των πρώτων ETF Bitcoin στην αγορά σποτ των ΗΠΑ.   «Το πόσο γρήγορα θα φτάσει το bitcoin προς τα 50.000 δολάρια μπορεί να εξαρτηθεί από το πότε θα εγκριθεί ETF Bitcoin στην αγορά σποτ αλλά ακόμη και τότε, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το πολυαναμενόμενο ”πράσινο φως” από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ θα λειτουργήσει ενισχυτικά στην τιμή», είπε ο Trenchev.