Skip to main content

Εισηγμένες: Θετικό προμήνυμα για την κερδοφορία τους στο εννεάμηνο

INTIME NEWS / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αυξημένο κατά 8,29%, στα 2,27 δισ., το καθαρό αποτέλεσμα 22 εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων

Συγκρατούν την κερδοφορία τους το φετινό 9μηνο οι 22 εμποροβιομηχανικές εισηγμένες που έχουν ανακοινώσει τις επιδόσεις τους μέχρι και σήμερα.

Ο τουρισμός και ο πληθωρισμός, που ανεβάζει τις τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενισχύουν το τελικό αποτέλεσμα των επιχειρήσεων, που πιθανότατα θα έχουν ένα ακόμη κερδοφόρο οικονομικό έτος σε συνέχεια της περσινής χρονιάς.

Ωστόσο, ο τζίρος υπολείπεται του αντίστοιχου περσινού, καθώς αρχίζει να γίνεται εμφανής η πτώση της καταναλωτικής δαπάνης, αν και το δείγμα μέχρι σήμερα είναι μικρό, αφού αντιστοιχεί στο 14% του συνόλου των εισηγμένων.

Τα καθαρά κέρδη των 22 εισηγμένων ανέρχονται στα 2,270 δισ. ευρώ, από 2,084 δισ. ευρώ που ήταν η καθαρή κερδοφορία το περσινό 9μηνο, παρουσιάζοντας μία άνοδο 8,29%. Ταυτόχρονα η λειτουργική τους κερδοφορία τους πρώτους εννέα μήνες της χρονιάς διαμορφώνεται στα 4,66 δισ. ευρώ και είναι αυξημένη κατά 5,06% σε σύγκριση με τα 4,44 δισ. ευρώ που ήταν το EBITDA του περσινού 9μηνου.

Ο κύκλος εργασιών διαμορφώνεται στα 31,361 δισ. ευρώ από 38,025 δισ. ευρώ που ήταν η αντίστοιχη επίδοση του 9μηνου 2022, με αποτέλεσμα να καταγράφεται μία πτώση 17,53%.

Επιμέρους κλάδοι

Σχετικά με τους επιμέρους κλάδους, διαπιστώνεται η εξαιρετική εικόνα της Autohellas, λόγω της τουριστικής κίνησης, αφού μεγάλο μέρος της υψηλής ανάπτυξης που παρουσίασε η Autohellas θεωρείται οργανική και δεν προέρχεται αποκλειστικά από τις εξαγορές στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.

Το ίδιο δείχνουν και τα αποτελέσματα της Coca-Cola HBC (CCHBC). Η εταιρεία φαίνεται να τα πήγε καλά ξεπερνώντας τα περσινά προβλήματα που αντιμετώπισε λόγω του ρωσοουκρανικού πολέμου. Η εταιρεία κινείται σε επίπεδο εσόδων σε ιστορικά επίπεδα και πιθανώς το ίδιο να συμβαίνει και σε επίπεδο κερδών. Ο OTE εμφανίζει σταθεροποιημένα οικονομικά μεγέθη και αντιμετωπίζει σημαντικό ανταγωνισμό, ενώ παράλληλα καλείται να συνεχίσει και τις σημαντικές επενδύσεις του.

Ο Όμιλος Mytilineos, μετά την εξαιρετική κερδοφορία του εννεαμήνου (462 εκατ. έναντι 312 εκατ. ευρώ, όταν η τρέχουσα χρηματιστηριακή του αξία κυμαίνεται γύρω στα 5 δισ. ευρώ), δείχνει να διευρύνει τα μερίδιά του σε υπάρχουσες αγορές (αλουμίνιο, κατασκευές, ενέργεια) και παράλληλα να επεκτείνεται σε νέες δραστηριότητες εντός και εκτός Ελλάδας.

H τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν εκμεταλλεύτηκε την ανοδική ζήτηση σε ΗΠΑ και Βαλκάνια και σε συνδυασμό με την υποχώρηση του ενεργειακού κόστους κατάφερε στο εννεάμηνο να σημειώσει κερδοφορία ρεκόρ (σαφώς μονοψήφιο P/E). Παράλληλα, αν και υλοποίησε υψηλές επενδύσεις, περιόρισε το καθαρό της χρέος. Ακόμη και αν η ζήτηση στις ΗΠΑ φρενάρει έως ένα βαθμό μέσα στο 2024, υπάρχουν -σύμφωνα με τους αναλυτές- οι προϋποθέσεις για διατήρηση της κερδοφορίας του Ομίλου σε υψηλά επίπεδα, στον βαθμό που οι επενδύσεις μείωσης του κόστους αποδίδουν ολοένα και περισσότερο. Να σημειωθεί πως μόλις τον φετινό Σεπτέμβριο η διοίκηση ανακοίνωσε το τριετές business plan της που προβλέπει για το έτος 2026 κέρδη 3 ευρώ ανά μετοχή (δηλαδή 235 εκατ., όταν στο φετινό εννεάμηνο σημείωσε ήδη 198 εκατ. ευρώ).

Θετική έκπληξη

Άλλη μια θετική έκπληξη προήλθε από τον ΟΛΠ, για τον οποίον οι εκτιμήσεις των αναλυτών στις αρχές της χρονιάς ήταν πολύ συγκρατημένες, εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας που χαρακτηρίζει την ευρωπαϊκή οικονομία και το κατά πόσο αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία της εισηγμένης. Παρ’ όλα αυτά, ο ΟΛΠ σημείωσε εκτίναξη καθαρών κερδών στο εννεάμηνο (από τα 47,1 εκατ. στα 65,9 εκατ. ευρώ), ενισχυόμενα σε μεγάλο βαθμό από την έντονα ανοδική τουριστική κίνηση (κρουαζιέρα, ακτοπλοΐα). Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης γύρω στα 550 εκατ. ευρώ, προκύπτει μονοψήφιος δείκτης P/E, χωρίς να υπολογίζεται η επίδοση του τελευταίου φετινού τριμήνου. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο ΟΛΠ μέσω των διαφορετικών δραστηριοτήτων του έχει συχνά την ικανότητα να απορροφά κραδασμούς που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον, ενώ επισημαίνουν τα οφέλη που θα προκύψουν από την υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος.

Η Ideal, μέσα από την αύξηση των επιδόσεων των θυγατρικών της εταιρειών, αλλά και μέσα από εξαγορές άλλων επιχειρήσεων, ανέβασε την pro forma καθαρή κερδοφορία του 9μήνου από τα 12 εκατ. στα 22 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η Cenergy Holdings αύξησε τις πωλήσεις της κατά 12% (από το 1,045 δισ. στο 1,169 δισ.), με τη διόγκωση των εργασιών να είναι ακόμη μεγαλύτερη, λόγω του ότι η υποχώρηση των τιμών των μετάλλων στις διεθνείς αγορές επηρέασε ανάλογα και τις τιμές πώλησης. Εμφάνισε ιστορικά υψηλό «προσαρμοσμένο EBITDA», καθώς από τα 94,7 εκατ. εκτινάχθηκε στα 145 εκατ., ποσό μεγαλύτερο ακόμη και από την αντίστοιχη επίδοση που είχε σημειώσει η Cenergy σε ολόκληρο το 2022 (137 εκατ.). Η αύξηση των καθαρών κερδών περιορίστηκε στο 7% (από τα 44 εκατ. στα 47,15 εκατ.), γεγονός που οφείλεται αφενός στο πλήγμα από την άνοδο των επιτοκίων και αφετέρου στα (μη λειτουργικά) αρνητικά αποτελέσματα από την πορεία των τιμών των μετάλλων.