Skip to main content

Χρηματιστήριο: Κέρδη 0,2% με επίκεντρο τις Alpha Bank και Εθνική

EUROKINISSI

Θετικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν αναμονή της συνάντησης Μπάιντεν - Σι

Με επίκεντρο τις εξελίξεις σε Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα κινήθηκε η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη στο +0,21% και τις 1.205 μονάδες. Παρά τις αρχικές απώλειες, η συνεδρίαση βρήκε στηρίξεις στην Πειραιώς, αλλά και από μεμονωμένα δεικτοβαρή μη τραπεζικά blue chips, όπως η ΔΕΗ και η Motor Oil.

Στην αποδοχή της δεσμευτικής προσφοράς της UniCredit για την απόκτηση του συνόλου της συμμετοχής του Ταμείου, ύψους 8,9781%, στην Alpha Bank προχώρησε σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Έτσι, ολοκληρώνεται η – πρώτη με συμμετοχή νέου επενδυτή – πλήρης ιδιωτικοποίηση στον εγχώριο τραπεζικό τομέα στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του ΤΧΣ και η Alpha Bank γίνεται η μόνη ελληνική Τράπεζα με τη συμμετοχή στρατηγικού εταίρου στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Τη διάθεση συμμετοχής 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας, με δικαίωμα επιλογής αύξησης μεγέθους προσφοράς (upsize option) κατά έως 18.294.303 μετοχές, σε τιμή διάθεσης που κυμαίνεται μεταξύ 5 ευρώ και 5,44 ευρώ ανά μετοχή, ενέκρινε χθες, Κυριακή, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν θετικά τη νέα εβδομάδα διαπραγμάτευσης, με τους επενδυτές να προσβλέπουν σε συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας τις επόμενες ημέρες. Άλλωστε επίκειται και η συνάντηση Μπάιντεν με τον Σι Τζινπίνγκ, η πρώτη τους μετά από σχεδόν έναν χρόνο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,42% με τις μετοχές ταξιδίων και αναψυχής να προσθέτουν 1,4%. Στο +0,32% ο DAX, ήπια κέρδη 0,52% στο Λονδίνο, στον απόηχο των πολιτικών εξελίξεων με τον ανασχηματισμό του Ρίσι Σούνακ.

Οι επενδυτές αφομοιώνουν επίσης την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Moody’s την περασμένη Παρασκευή για υποβάθμιση της προοπτικής αξιολόγησης για την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε αρνητική από σταθερή, υποδεικνύοντας αυξανόμενους κινδύνους για τη δημοσιονομική δύναμη της χώρας. Ο Moody’s επικαλείται για την απόφαση αυτή το υψηλό έλλειμμα του αμερικανικού δημοσίου και τη μείωση της δυνατότητας δανεισμού του, ενώ στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν αντέδρασαν έντονα στην ανακοίνωση του οίκου.

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν τη Δευτέρα μετά τα νέα της Moody’s. Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε 44 μονάδες, ή 0,1%. Ο S&P 500 έχασε 0,4% και ο Nasdaq Composite σημείωσε πτώση 0,6%.

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ