Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Διαπραγμάτευση δύο όψεων και χθες

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

ΣΥΝΈΧΕΙΑ στη διαπραγμάτευση δύο όψεων χθες στην αθηναϊκή αγορά, με κυριαρχία των αγοραστών στο πρώτο μέρος και σταδιακή εξασθένηση της ζήτησης στη συνέχεια. Αλλά με ανώτερο ημέρας από τα 35 πρώτα λεπτά στις 1.233,16 μονάδες και κατώτερο τις 1,222,28 από τις 12:14, οι ισχυροί θεσμικοί δήλωναν πως η αγορά εδώ θα μείνει και της καληνύχτας ή της χαράς τα φιλιά κανένας δεν θα της επιτρέψει να δίνει. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε εύρος οριακά μεγαλύτερο των 11 μονάδων. Οι μαζεύοντες τα κέρδη τους για δεύτερη συνεδρίαση στη σειρά επιβάλλουν τις εντυπώσεις στο τέλος της διαπραγμάτευσης με άνευρο συναλλακτικά τρόπο.

Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν «αφιερωμένη» σε ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΜΥΤΙΛ, ΕΥΡΩΒ και ΙΝΛΟΤ, καθώς αυτές οι πέντε μετοχές απασχόλησαν περισσότερο από το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών. Οι μετοχές των τριών τραπεζών κινήθηκαν στον απόηχο των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν και των εκτιμήσεων των αναλυτών για ακόμα καλύτερο τέταρτο τρίμηνο, ο τίτλος της ΙΝΛΟΤ ενισχύθηκε (+10,42%) μετά την είσοδο των νέων μετοχών, οι οποίες προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ). Συγκεκριμένα, από χθες εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 232.758.621 νέες (ΚO) μετοχές της εταιρείας που προέκυψαν από την πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.

Από εκεί και πέρα, μετά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις η αγορά επιβεβαίωσε την εικόνα κόπωσης για τους περισσότερους δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ σαφώς λιγότερες ήταν χθες οι επιλογές των αγοραστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση. Βραχυπρόθεσμα, η ΕΤΕ απέκτησε θετικό momentum ύστερα από τρίμηνη πλαγιολίσθηση, ώστε να γίνεται πιθανότερη η προσέγγιση των 5,80 ευρώ σε πρώτη φάση, με ζώνη υποδοχής τα 6,70 ευρώ.

Σ’υμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Sec., «η συνεδρίαση θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, με πρώτο στόχο τη διαφύλαξη των κεκτημένων. Τελικά μεγεθύνεται το γνωστό χρηματιστηριακά “ερώτημα του εκατομμυρίου” για το αν με αυτούς τους τζίρους το Χ.Α. μπορεί να διεκδικήσει κάτι εντυπωσιακά καλύτερο ή έστω αν μπορεί να πετύχει ανοδική διαφυγή υψηλότερα της πρώτης αντίστασης, που εντοπίζεται στη ζώνη 1.235-1.240 μονάδων. Σε αντίθετη περίπτωση, το ενδιαφέρον θα περιοριστεί σε κινήσεις επιμέρους μετοχών, ανάλογα με την ειδησεογραφία και τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες. Η συνεδρίαση συνοδεύτηκε από τον χαμηλότερο τζίρο των πέντε τελευταίων συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί την 1η Νοεμβρίου. Μπορεί να επηρεάζει η πλάγια κίνηση, όσον αφορά τις διαθέσεις των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων. Συγκεκριμένα, στο 4,94% κινείται η απόδοση του αμερικανικού διετούς τίτλου, στο 3,905% διολισθαίνει ευεργετικά η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου».

Σοφοκλής Β’

Κατά κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης