Skip to main content

Wall Steet: Με άνοδο έκλεισε η καλύτερη εβδομάδα του 2023

REUTERS/Andrew Kelly

Η ευφορία πυροδοτήθηκε από την πεποίθηση των επενδυτών ότι η Federal Reserve έχει τελειώσει με τις επιτοκιακές αυξήσεις

Mε άνοδο έκλεισε και τη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street, καθώς τα στοιχεία για την απασχόληση αποσυμφόρησαν ακόμη περισσότερο τις ομολογιακές αποδόσεις. Η εβδομάδα αυτή ήταν επίσης η καλύτερη του 2023.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 222,24 μονάδες ή 0,66% κλείνοντας στις 34.061,32 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,94% στις 4.358,34 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 1,38% στις 13.478,28 μονάδες.

Η ευφορία πυροδοτήθηκε από την πεποίθηση των επενδυτών ότι η Federal Reserve έχει τελειώσει με τις επιτοκιακές αυξήσεις. Ο Dow Jones ενισχύθηκε 5,07% σε εβδομαδιαία βάση, στην καλύτερη εβδομάδα από τον Οκτώβριο του 2022. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 5,85%, στην πρώτη εβδομάδα κερδών από τον Ιούνιο, ενώ ο Nasdaq σημείωσε κέρδη 6,61%.

Ο κλάδος του real estate και χρηματοοικονομικών υπεραπέδωσε, παρουσιάζοντας κέρδη άνω του 9% και 7% αντίστοιχα αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο και οι δύο κλάδοι καταγράφουν απώλειες για φέτος εν μέσω των υψηλότερων επιτοκίων.

Τα στοιχεία για την απασχόληση Οκτωβρίου στις ΗΠΑ ήταν κατώτερα των προσδοκιών, γεγονός που υποδηλώνει την προσπάθεια της Fed να αποθερμάνει την οικονομία και να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε τον προηγούμενο μήνα 150.000 θέσεις εργασίας, λιγότερες από τις 170.000 που είχαν προβλέψει αναλυτές αλλά και τις 297.000 του Σεπτεμβρίου. Η ανεργία ενισχύθηκε στο 3,9% συγκριτικά με τις προβλέψεις ότι θα παρέμενε σταθερή στο 3,8%.

Τα ημερήσια ωριαία κέρδη ήταν επίσης κατώτερα των προσδοκιών σε μηνιαία βάση, αυξανόμενα 0,2% τον Οκτώβριο, λιγότερο από τις προβλέψεις για αύξηση 0,3%.

«Από πλευράς προοπτικών χρηματιστηριακής αγοράς, τα στοιχεία αυτά απομακρύνουν μέρος των πιέσεων από τον πληθωρισμό καθώς και μέρος των ανησυχιών για τα επιτόκια, ενώ την ίδια στιγμή υποδηλώνουν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και συνεχίζει να δημιουργεί θέσεις εργασίας», αναφέρει η Μισέλ Κλάβερ, στρατηγική αναλύτρια της Global X.

Οι ομολογιακές αποδόσεις, που βάρυναν ιδιαίτερα την χρηματιστηριακή αγορά τους τελευταίους τρεις μήνες, σημείωσαν μεγάλη αποκλιμάκωση σήμερα, με το κόστος δανεισμού στη 10ετία να υποχωρεί περισσότερο από εννέα μονάδες βάσης στο 4,57% από 5% που άγγιξαν στα τέλη Οκτωβρίου. Η απόδοση του διετούς διαμορφώθηκε στο 4,9% με πτώση επτά μονάδων βάσης.

Στην άνοδο της Παρασκευής δεν συμμετείχε ωστόσο η μεγαλύτερη εταιρεία του S&P 500, η Apple, η οποία υποχώρησε 1,5%, αφότου η κατασκευάστρια του iPhone προειδοποίησε για εξασθενημένες προοπτικές των εσόδων της στο τρίμηνο που λήγει στα τέλη Δεκεμβρίου.