Skip to main content

Wall: Πτώση για τον Dow Jones- Σε περιοχή διόρθωσης ο S&P 500

REUTERS/Brendan McDermid

Ο Nasdaq ωστόσο κατάφερε να σταθεροποιηθεί και να κλείσει με άνοδο 0,38%

Oι νέες ρευστοποιήσεις στον φόβο της ύφεσης οδήγησαν τον Dow Jones σε πτώση στη σημερινή συνεδρίαση και τον S&P 500 σε περιοχή διόρθωσης.

Ο Dow υποχώρησε 366,71 μονάδες ή 1,12% κλείνοντας στις 32.417,59 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,48%, κλείνοντας τη συνεδρίαση στις 4.117,37 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια πέντε μηνών σε απόσταση 10,4% από το υψηλό του 2023 που είχε αγγίξει στις 31 Ιουλίου. Ο Dow δέχθηκε πιέσεις από την πτώση της μετοχής της JPMorgan Chase από τη στιγμή που ο διευθύνων σύμβουλος Τζέιμι Ντάιμον ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να πωλήσει 1 εκατ. μετοχές το επόμενο έτος.

Ο Nasdaq ωστόσο κατάφερε να σταθεροποιηθεί και να κλείσει με άνοδο 0,38%, στις 12.643,01 μονάδες, χάρη στη μετοχή της Amazon, η οποία ενισχύθηκε περισσότερο από 6% αφότου ο γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών για τα έσοδα και τα κέρδη του τρίτου τριμήνου. Οι υπόλοιπες μετοχές των κορυφαίων τεχνολογικών, όπως της Microsoft, ακολούθησαν την Amazon στην άνοδο.

Και οι τρεις βασικοί δείκτες σημείωσαν πτώση στην εβδομάδα. Ο Dow και ο S&P 500 υποχώρησαν 2,1% και 2,5% αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 2,6%, με μοχλό πίεσης την απότομη πτώση της Meta Platforms και του μητρικού ομίλου της Google, Alphabet μέσα στην εβδομάδα.
«Εξακολουθούμε να έχουμε αδύναμες προοπτικές για την οικονομία, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου για το αμερικανικό ΑΕΠ ήταν εξαιρετικά καλά. Νομίζω ότι όλοι περιμένουν ότι η αμερικανική οικονομία θα επιβραδυνθεί. Το μοναδικό ερώτημα είναι σε πόσο βαθμό θα επιβραδυνθεί και πόσο γρήγορα», ανέφερε ο Ντέιβι Σεκέρα, στρατηγικός αναλυτής της Morningstar.

H πτώση των κορυφαίων τεχνολογικών οδήγησε τον Nasdaq σε περιοχή διόρθωσης την Τετάρτη αφού υποχώρησε περισσότερο από 10% από το υψηλό του Ιουλίου. Επίσης, αυτή την εβδομάδα, ο δείκτης γνώρισε την χειρότερη συνεδρίαση από τον Φεβρουάριο.

Τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα άσκησαν πίεση στην αγορά αυτή την εβδομάδα. Η μετοχή της Ford υποχώρησε 14% στην εβδομάδα, αφότου η αυτοκινητοβιομηχανία δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των αναλυτών, επικαλούμενη την απεργία. Σε πτώση και η μετοχή της Chevron μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της.