Skip to main content

Bitcoin: Πάνω από τα 35.000 δολ. – Τι πυροδότησε το νέο «άλμα»

Μία δικαστική νίκη που θα φέρει το πρώτο σποτ ETF του Bticoin δημιουργεί κλίμα ευφορίας στην αγορά

Σε ράλι επιδίδεται το τελευταίο διάστημα το Bitcoin, χάρη σε προσδοκίες ότι η έγκριση ETF συνδεόμενου με το κρυπτονόμισμα θα τονώσει συνολικά τη ζήτηση για αυτό.

Η τιμή του αυξήθηκε έως και 11,5% στα 35.000 δολάρια το πρωί της Τρίτης. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Μάιο. Μάλιστα από τα χαμηλά στα οποία είχε διολισθήσει το 2022, έχει πλέον ανακάμψει 108%.

Η πιθανή έγκριση τις επόμενες εβδομάδες των πρώτων αμερικανικών ETFs Bitcoin δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον του Bitcoin. Κολοσσοί διαχείρισης ενεργητικού, όπως οι BlackRock Inc. και Fidelity Investments, είναι μεταξύ εκείνων που αγωνίζονται να προσφέρουν τέτοια προϊόντα. Οι «ταύροι» στην αγορά των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων υποστηρίζουν ότι τα ETF θα διευρύνουν την υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος.

Η δικαστική νίκη που δίνει ώθηση

Ομοσπονδιακό εφετείο των Η.Π.Α. επισημοποίησε τη Δευτέρα τη νίκη της Grayscale Investments LLC (που έχει δημιουργήσει ένα σποτ ETF του Bitcoin) έναντι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC). H πρώτη απόφαση είχε έρθει στα τέλη Αυγούστου και είχε και πάλι πυροδοτήσει ράλι.

Η SEC έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στο να επιτρέψει τα ETF που επενδύουν απευθείας στο Bitcoin, επικαλούμενη κινδύνους όπως απάτη και χειραγώγηση στην υποκείμενη αγορά. Η δικαστική απόφαση και ο καταιγισμός αιτήσεων από μεγάλους επενδυτές για την έναρξη αντίστοιχων προϊόντων οδηγούν στην εκτίμηση ότι η SEC θα υποχωρήσει.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το iShares Bitcoin Trust της BlackRock έχει ήδη καταχωρηθεί προς έγκριση στο οργανισμό εκκαθάρισης συναλλαγών, DTCC, με το σήμα IBTC. Όταν προστίθεται ένα τίκερ, δεν αργούμε συνήθως να δούμε το προϊόν και στην αγορά.

Το Ether, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, έκανε άλμα 6,4% για να ξεπεράσει τα 1.800 δολάρια. Μικρότερα νομίσματα όπως το BNB, XRP και το Dogecoin ενισχύθηκαν επίσης αισθητά.

Τι έχει γίνει έως τώρα με τα ETFs

Η SEC έχει ήδη επιτρέψει τα ETFs που περιλαμβάνουν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin και Ether. Ωστόσο, ο οργανισμός συνολικά έχει εντείνει την επιχείρηση «καταστολής», μετά την αιφνίδια κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX που πυροδότησε βουτιά της αξίας των περισσότερων ψηφιακών νομισμάτων.

Το Bitcoin παραμένει μακριά από το απόγειο των 69.000 δολαρίων, στο οποίο είχε εκτιναχθεί το 2021.