Skip to main content

Χρηματιστήριο: Επηρεάστηκε από τα διεθνή η Αθήνα, παρά την αναβάθμιση της S&P

Intime News

Με πτώση -0,1% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης. Νευρικότητα στην Ευρώπη.

Με ήπια πτώση έκλεισε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς έχασε τα πρωινά κέρδη που έφερε η αναβάθμιση από την Standard & Poor’s, αλλά και η ανακοίνωση της σημαντικής συμφωνίας μεταξύ Alpha Bank και Unicredit.

Ο οίκος S&P αναβάθμισε κατά μία κλίμακα το αξιόχρεο της Ελλάδας, στο ΒΒΒ-, επικαλούμενος τη σταθερή προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της. Οι προοπτικές (outlook) ορίζονται ως σταθερές.

Η Unicredit θα υποβάλλει προσφορά προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το σύνολο των μετοχών που σήμερα κατέχει στην Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών στο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας των δύο τραπεζών. Εάν η διαδικασία (την οποία καλωσόρισε τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΤΧΣ) ευοδωθεί, θα είναι η πρώτη άμεση ξένη επένδυση στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο εδώ και 17 χρόνια.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,1% στις 1.173 μονάδες και τον τζίρο στα 95,88 εκατ. ευρώ. Στο -0,36% οι τράπεζες.  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο -0,06%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,11%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Jumbo (+4,71%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+1,69%) και της Τιτάν (+1,07%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Quest Συμμετοχών (-2,50%), της Σαράντης (-2,34%), της Motor Oil (-2,28%), και της Ελλάκτωρ.

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν με μεικτά πρόσημα τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα και προσβλέπουν σε μια εβδομάδα με αποτελέσματα εταιρειών, αλλά και τη νέα απόφαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,6%, με τους κλάδους να βρίσκονται κυρίως σε αρνητικό έδαφος. Οι μετοχές της εξόρυξης σημείωσαν πτώση 1,9%, ενώ το λιανικό εμπόριο και τα μέσα ενημέρωσης υποχώρησαν το καθένα με άνοδο 0,3%. Οριακή πτώση 0,12% για τον γερμανικό DAX.

Στη Wall Street ο Dow Jones έχασε 11 μονάδες ή 0,1%. Ο S&P 500 διαπραγματεύτηκε με οριακές μεταβολές, ενώ ο Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 0,2%.

Στις ΗΠΑ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανέβηκε για λίγο πάνω από το βασικό επίπεδο του 5%.

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ