Skip to main content

Στο «κόκκινο» έκλεισε η Wall

Σε εβδομαδιαία βάση, ο S&P 500 υποχώρησε 2,4%, ενώ ο Dow απώλεσε 1,6% της αξίας του. O Nasdaq κατέγραψε απώλειες 3,2%, στη δεύτερη διαδοχική εβδομάδα απωλειών. 

Στο «κόκκινο» έκλεισε η Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών κρατικών ομολόγων παραμένουν σε υψηλά πολλών ετών, παρά τη μικρή αποσυμφόρηση από το επίπεδο του 5% που άγγιξαν την Πέμπτη, προκαλώντας ανησυχίες για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Ο S&P 500 υποχώρησε 1,26% στις 4.224,16 μονάδες, παρουσιάζοντας την πρώτη εβδομαδιαία πτώση στη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων. Ο Nasdaq σημείωσε πτώση 1,53% κλείνοντας στις 12.983,81 μονάδες. Όσο για το Dow Jones, υποχώρησε 286,89 μονάδες ή 0,86%, στις 33.127,28 μονάδες, παρασυρόμενος από την πτώση της μετοχής της American Express μετά τα μεικτά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο S&P 500 υποχώρησε 2,4%, ενώ ο Dow απώλεσε 1,6% της αξίας του. O Nasdaq κατέγραψε απώλειες 3,2%, στη δεύτερη διαδοχική εβδομάδα απωλειών.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετους πέρασε το φράγμα του 5% για πρώτη φορά σε διάρκεια 16 ετών στη συνεδρίαση της Πέμπτης, επίπεδο που θα μπορούσε να προκαλέσει τριγμούς στην αμερικανική οικονομία ωθώντας σε άνοδο τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, των καταναλωτικών δανείων για αυτοκίνητα κα.

Η απόδοση άγγιξε το 5,001% την Πέμπτη για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2007, για να πάρει μία ανάσα σήμερα στο 4,912%.

«Η χρηματιστηριακή αγορά παρακολουθεί την αγορά ομολόγων και δεν της αρέσει αυτό που βλέπει. Οι αποδόσεις αυξάνονται συνεχώς, παρότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Αυτός είναι ο βασικός λόγος της αδυναμίας που παρουσιάζει η χρηματιστηριακή αγορά», αναφέρει ο Ντέιβιντ Ντοναμπέντιαν, επικεφαλής επενδύσεων της CIBC Private Wealth Management.

H απόδοση του 30ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου παρέμεινε και σήμερα πάνω από το 5%, ενώ το επιτόκιο στα αμερικανικά στεγαστικά δάνεια 30ετούς διάρκειας και σταθερού επιτοκίου άγγιξε το 8%, επίπεδο που είχε να επαναληφθεί από το 2000.

Οι περιφερειακές τράπεζες βούλιαξαν καθώς η προοπτική των υψηλότερων επιτοκίων εγείρει ανησυχίες για την έκθεση του κλάδου σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα τα οποία «βλέπουν» την αξία τους να υποχωρεί. Η Regions Financial καθοδήγησε τις απώλειες μετά τα εξασθενημένα κέρδη της με πτώση μεγαλύτερη του 12%.

Περίπου 5% υποχώρησε και η μετοχή της American Express. Τα κέρδη ανά μετοχή ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, όμως τα έσοδα ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ενώ τα έσοδα εξαιρουμένων των τόκων ήταν κατώτερα των προβλέψεων.

Οι μετοχές του κλάδου ηλιακών πάνελ ήταν από τους μεγάλους χαμένους, από τη στιγμή που η SolarEdge αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για τα έσοδα, με αποτέλεσμα η μετοχή της να υποχωρήσει 27%.

Η μετοχή της Nvidia γνώρισε την χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από το Σεπτέμβριο του 2022 με πτώση 9%. Η Tesla παρουσίασε απώλειες άνω του 15% στην εβδομάδα, η οποία ήταν η χειρότερη από το Δεκέμβριο του 2022.