Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ήπια κέρδη 0,35%, παρά τις πρωινές διακυμάνσεις

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Στα αποτελέσματα γ' τριμήνου έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της η Wall Street. Επίκεντρο η Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.

Με διακυμάνσεις και τελικά με κλείσιμο στο +0,35% και τις 1.173 μονάδες έκλεισε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, με στήριξη από το +1,87% των τραπεζών.

Ξεχώρισαν Lamda και ΟΤΕ από τα μη τραπεζικά blue chips. Σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος, στα 65 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,46%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,26%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχώρισαν επίσης οι μετοχές της Eurobank (+1,51%), της Πειραιώς (+1,24%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+1,24%) και της Alpha Bank (+1,04%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (-3,48%), της Σαράντης (-3,166%), των ΕΛΠΕ (-1,43%), της ΕΥΔΑΠ (-1,42%), της Elvalhalcor (-1,20%) και του ΟΠΑΠ (-1,10%).

Ήπια τα κέρδη και στην Ευρώπη, με το βλέμμα στις γεωπολιτικές εξελίξεις και την αναταραχή στη Μέση Ανατολή. Στο +0,14% ο πανευρωπαϊκός STOXX600, με τους κλάδους να εμφανίζουν διακυμάνσεις. Πτώση για τις μετοχές της Υγείας. Στο +0,26% ο γερμανικός DAX.

Με κέρδη διαπραγματεύονται οι δείκτες της Wall Street. Άνοδος άνω των 200 μονάδων για τον Dow. Στο +0,5% ο S&P, ενώ κέρδη 0,3% σημειώνει ο Nasdaq

Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν μετακινηθεί από τη βόρεια Γάζα προς το νότιο τμήμα της. Χιλιάδες έχουν συρρεύσει στο πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα με Αίγυπτο, που όμως παραμένει κλειστό.  Μαίνονται εν τω μεταξύ οι φόβοι για κλιμάκωση του πολέμου και εξέλιξή του σε περιφερειακή σύρραξη με την εμπλοκή του Ιράν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, που προειδοποίησε ότι θα ήταν λάθος η κατοχή της Γάζας, εξετάζει το ενδεχόμενο να επισκεφτεί το Ισραήλ, όπως και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς. Στο Τελ Αβίβ βρίσκεται σήμερα ο Άντονι Μπλίνκεν, ύστερα από συνάντηση με Άραβες ηγέτες.

199 όμηροι είναι στα χέρια της Χαμάς, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.