Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Δύο ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις στο ταμπλό

Μία παρατήρηση που ενδιαφέρει τους ψαγμένους επενδυτές είναι η ακόλουθη: Η πορεία του μέσου όρου δεν ακολούθησε την τροχιά που διαμόρφωσαν οι θεσμικοί για τον ΔΤΡ και αυτό διαπιστώνεται από τη διαφορά του χρόνου που σημειώθηκαν οι κορυφώσεις τους. Γενικά δε η τάση για αποκατάσταση της ζημιάς που έγινε στις αποτιμήσεις των blue chips αποδείχθηκε γεμάτη αντοχές, καθώς στις 16:25, με τζίρο κοντά στα 68 εκατ. ευρώ, μόλις τέσσερις υποχωρούσαν από 0,3% έως 0,95% και 8 από τα 21 ανοδικά κέρδιζαν άνω του 3%. Στις μετοχές του FTSEM, κερδισμένες ήταν 12 και τρεις ήταν με κέρδη πάνω από 2,8%.

Ακόμα μια διαφορά από το πνεύμα των προηγούμενων συνεδριάσεων ήταν η απουσία ενδιαφέροντος για συναλλαγές σε πακέτα. Σε παγκόσμια θεώρηση, οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν εν όψει μιας νέας παρτίδας στοιχείων για τον πληθωρισμό, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών αυξήθηκαν. Το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας εξέδωσε χθες τον δείκτη τιμών παραγωγού, εν όψει του δείκτη τιμών καταναλωτή της Πέμπτης. Τα σημάδια ότι ο πληθωρισμός μειώνεται θα βασιστούν στις ελπίδες των επενδυτών ότι η εκστρατεία αυστηροποίησης της πολιτικής της Federal Reserve ολοκληρώνεται. Συνεπώς και το διεθνές κλίμα ήταν ευνοϊκό για την κίνηση των τιμών στην Αθήνα.

Ο πόλεμος στο Ισραήλ κυριαρχεί στη συζήτηση στο Μαρακές, όπου οι επικεφαλής επί των οικονομικών έχουν συγκεντρωθεί για τις ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αλλά τα πιο ήρεμα κεφάλια είναι σχετικά αισιόδοξα μέχρι στιγμής σχετικά με τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια οικονομία. Πολλοί αρμόδιοι υποστηρίζουν ότι ένας από τους κύριους διαύλους που μια ευρύτερη σύγκρουση θα επηρεάσει την παγκόσμια προοπτική είναι μέσω του πιθανού πλήγματος στις τιμές του πετρελαίου. Με τόσες πολλές μεταβλητές που πρέπει να μελετηθούν για να μπορέσουν οι επικεφαλής επί των οικονομικών του κόσμου να κατανοήσουν τις οικονομικές επιπτώσεις των τελευταίων γεωπολιτικών αντίξοων ανέμων, ένας διαφορετικός κίνδυνος υπάρχει, δήλωσε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας: τα υψηλά επιτόκια.

Αυτά για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ενώ για τον χρόνο εισόδου στην αγορά μας καλό θα ήταν οι ιδιώτες επενδυτές να περιμένουν λιγάκι ακόμα. Θεωρούμε πως μετά από δυο-τρεις συνεδριάσεις θα υπάρξουν αρκετά ξεκάθαρα μηνύματα σχετικά με τις προθέσεις των θεσμικών. Χρειάζονται η διατήρηση τιμών κλεισίματος πάνω από τις 1.167 μονάδες και ικανοποιητικοί όγκοι για να έχει μεγάλες πιθανότητες η αγορά να περάσει στις 1.210 μονάδες. Εάν ο ΔΤΡ περάσει τις 921 μονάδες, το αγοραστικό ενδιαφέρον των επαγγελματιών είναι βέβαιο, και αξίζει να τους ακολουθήσουν οι ιδιώτες.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Όσο η μέρα με τη νύχτα…

Μόνο όσοι μπορούν να συγκρίνουν τα συναισθήματα που εγείρουν οι πραγματικές εικόνες πολέμου με αυτά που γεννά η παρακολούθηση των αγριοτήτων μέσα από τις τηλεοπτικές οθόνες καταλαβαίνουν ότι διαφέρουν όσο η μέρα με τη νύχτα. Είχα την ατυχία να βρεθώ με πολλούς ανθρώπους που πολέμησαν για την πατρίδα τους και βγήκαν ζωντανοί, των οποίων τα σημάδια από τις πληγές τους ήταν πιθανά μικρότερα από εκείνα που τους γέννησε η κατάσταση στην οποία είδαν τους συμπολεμιστές τους. Βρέθηκα, επίσης, ανάμεσα στους τυχερούς ενός δυστυχήματος στα τούνελ των Άλπεων και διαβεβαιώνω πως είναι τελείως διαφορετικά εάν κάποιος αντιμετωπίζει ζωντανά τον ζόφο των πολεμικών ενεργειών που γεννά το μίσος. Είναι οι οσμές, οι φωνές, το αίμα και τα αφύσικα κομμένα κορμιά, που δεν μπορεί να αποφύγει ο εκ του πλησίον παρατηρητής. Αντίθετα, ο τηλεθεατής προστατεύεται από το μέγεθος και την ποικιλία των αγριοτήτων μέσω του μοντάζ, αλλά και από τη σκληρή αλήθεια πως ο άνθρωπος φιλοξενεί ένα θηρίο.

Σοφοκλής Β’

Κατά κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης