Skip to main content

Wall Street: Στήριγμα από τα κρατικά ομόλογα

Η απόδοση του αμερικανικού κρατικού 10ετούς υποχώρησε περισσότερο από 12 μονάδες βάσης, στο 4,65%

Με άνοδο έκλεισε η Wall Street τη σημερινή συνεδρίαση, βρίσκοντας στήριγμα στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, καθώς η αγορά προσπαθεί να αποτιμήσει τους γεωπολιτικούς κινδύνους από τη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,4% ή 134,65 μονάδες για να κλείσει στις 33.739,30 μονάδες. Ο S&P 500 έκλεισε με κέρδη 0,52% στις 4.358,24 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,58%, περιορίζοντας τα αρχικά κέρδη του και τερματίζοντας στις 13.562,84 μονάδες.

Η απόδοση του αμερικανικού κρατικού 10ετούς υποχώρησε περισσότερο από 12 μονάδες βάσης, στο 4,65%, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλές ενεργητικό εν μέσω της σύγκρουσης. Αυτή είναι ουσιαστικά και η πρώτη αντίδραση της κρίσης Ισραήλ-Χαμάς στην αμερικανική αγορά κρατικού χρέους, καθώς χθες η αγορά ήταν κλειστή λόγω της αργίας της Ημέρας του Κολόμβου.

Οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν αφού επιδόθηκαν σε ράλι στη συνεδρίαση της Δευτέρας, προσφέροντας μία ανάσα στους επενδυτές.

Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων έδωσε ώθηση στις μετοχές, καθώς η Wall Street παραμένει ανήσυχη από την πρόσφατη μεγάλη άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων.

«Πιστεύω ότι η καθοδική κίνηση των ομολογιακών αποδόσεων στήριξε την αγορά μετοχών. Ενδεχομένως να φέρει και μία ανακούφιση στις αγορές που βλέπουν ένα είδος κορύφωσης στην άνοδο των αποδόσεων μετά τις βίαιες κινήσεις των προηγούμενων εβδομάδων. Είναι αυτή η ελπίδα που δημιουργείται ότι ίσως να οδεύουμε στο τέλος του σημερινού κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, όπως και στο τέλος των επιτοκιακών αυξήσεων», ανέφερε ο Μόνα Μαχατζάν, στρατηγικός αναλυτής της Edward Jones.

Ακόμη ένα φωτεινό σημείο της σημερινής συνεδρίασης ήταν και οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, με το σχετικό δείκτη Russell 2000 να ενισχύεται 1,4% και με το δείκτη S&P Small Cap 600 να καταγράφει άνοδο 1,2%. Ο Russell, που έχει ενισχυθεί μόλις 1% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, αναμένεται να καταγράψει κέρδη για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση.

Από τις μεμονωμένες μετοχές, η PepsiCo ενισχύθηκε περίπου 2% αφότου η εταιρεία αναψυκτικών ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα τρίτου τριμήνου και αναθεώρησε ανοδικά τις προβέψεις για τα κέρδη της.