Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ξέσπασμα και άλμα 4,19% στην Αθήνα

EUROKINISSI

Ράλι για τις τράπεζες. Θετικό και το διεθνές κλίμα.

Άνω του 4% η άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.157 μονάδες, μετά από συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Στο 6,45% το άλμα των τραπεζών. Στα 103 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

Μεγάλα κέρδη για Cenergy, Μυτιληναίο, και ΔΕΗ, στα μη τραπεζικά blue chips.

Σημαντική επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα, αν και οι τιμές στα τρόφιμα αυξήθηκαν 9,4% για τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τον Σεπτέμβριο ο τιμάριθμος διαμορφώθηκε στο 1,6% από 2,7% τον Αύγουστο και 2,5% τον Ιούλιο.

Ανοδικά κινήθηκαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη εν μέσω της γεωπολιτικής κρίσης και της αιματοχυσίας στο Ισραήλ και τη Γάζα.

Ο περιφερειακός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,56% στις συναλλαγές νωρίς το απόγευμα. Υποχωρεί ελαφρώς η τιμή του πετρελαίου μετά το χθεσινό ράλι. Οι ταξιδιωτικές μετοχές ανέβηκαν 2,5% παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα καθώς οι αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν πτήσεις προς το Ισραήλ. Οι μετοχές της εξόρυξης κέρδισαν 3%. Στο +1,65% ο γερμανικός DAX, 1,61% ενισχύεται ο CAC του Παρισιού. Στο +1,57% ο FTSE του Λονδίνου.

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Τρίτη, ενισχυμένες από την πτώση των αποδόσεων των ομολόγων. Ο δείκτης Dow Jones σημειώνει οριακά κέρδη. Ο S&P 500 αναρριχήθηκε σχεδόν 0,2%, ενώ ο Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 0,1%.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 4,694%, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στο παραδοσιακό ασφαλές καταφύγιο εν μέσω της σύγκρουσης.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν επίσης μετά το ράλι της προηγούμενης συνεδρίασης. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης WTI και Brent ήταν χαμηλότερα κατά 0,4% και 0,3%, αντίστοιχα, την Τρίτη.