Skip to main content

Πετρέλαιο: Το ράλι έχει αντιστραφεί- Προς τα πίσω «κινούνται» οι τιμές

REUTERS/Angus Mordant/

H άνοδος των τιμών του αργού έχει ανακοπεί- Πού αποδίδεται.

Πτώση καταγράφεται στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς της ανοδικής ώθησης που έχει η μειωμένη παραγωγή από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, υπερισχύουν οι ανησυχίες ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα πλήξει την κατανάλωση.

Ειδικότερα, το πετρέλαιο υποχώρησε πάνω από 5 δολάρια την Τετάρτη. Η τιμή του μπρεντ έπεσε κάτω από τα 85 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τα τέλη Αυγούστου, ενώ το αμερικανικό αργό υποχώρησε κάτω από τα 84 δολάρια, αφού την Τετάρτη κατέγραψε τη μεγαλύτερη «βουτιά» του από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Την Πέμπτη οι τιμές συνεχίζουν πτωτικά αλλά πιο σταθερά. Στις 12:38 ώρα Ελλάδος, το μπρεντ υποχωρούσε κατά 0,6%, στα 85,33 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κατέγραφε αντίστοιχη πτώση, υποχωρώντας στα 83,68 δολάρια.

Μετά το ισχυρό ράλι που είδαμε στις τιμές το τρίτο τρίμηνο, φτάνοντας και τα 95 δολάρια το βαρέλι στα τέλη Σεπτεμβρίου, η άνοδος των τιμών του αργού έχει ανακοπεί, διαψεύδοντας, για την ώρα, τις εκτιμήσεις της αγοράς ότι θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα 100 δολάρια.

Αυτό που «βαραίνει» την κίνηση των τιμών του πετρελαίου είναι η προοπτική νέων αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και η υγεία της παγκόσμια οικονομίας που έχουν κλονίσει τις αγορές μετοχών και ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πτώση στις τιμές του αργού ήρθε παρά τις ανακοινώσεις από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία ότι οι εθελοντικές περικοπές παραγωγής θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι τώρα η στενότητα της αγοράς αποτελούσε την βασική κινητήριο δύναμη της κίνησης των τιμών.

Επιπλέον, στη χθεσινή συνεδρίασή του ο ΟΠΕΚ+ διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική παραγωγής του Οργανισμού. «Η Επιτροπή εξέφρασε την πλήρη αναγνώριση και υποστήριξή της στις προσπάθειες του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας που αποσκοπούν στη στήριξη της σταθερότητας της αγοράς πετρελαίου και επανέλαβε την εκτίμησή της για την πρόσθετη εθελοντική μείωση του Βασιλείου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως και για την παράτασή της μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2023. Η επιτροπή αναγνώρισε επίσης τη Ρωσική Ομοσπονδία για την παράταση της πρόσθετης εθελοντικής μείωσης των εξαγωγών της κατά 300 kbd μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2023», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μεικτή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης (JMMC) του ΟΠΕΚ+.

Το ράλι του πετρελαίου έχει αντιστραφεί καθώς «οι αγορές ομολόγων σηματοδοτούν οικονομική αδυναμία και η ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ συνεχίζει να παραπαίει», ανέφεραν σε σημείωμά τους αναλυτές της Citi. «Η κατάρρευση των τιμών πιθανότατα επηρέασε την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να διατηρήσει την πορεία των περικοπών της παραγωγής μέχρι το τέλος του έτους».

«Το τρίμηνο ράλι στις τιμές του αργού πετρελαίου βασίζεται στο αφήγημα της πιο αυστηρής, δυναμικής προσφοράς και των ανθεκτικών παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών, επομένως υπάρχει κάποια δυσφορία για τους ‘’ταύρους’’ τον τελευταίο καιρό, όταν οι ούριοι άνεμοι δεν ήταν τόσο έντονοι όσο πριν», σχολίασε από την πλευρά του ο Yeap Jun Rong. , υπεύθυνος στρατηγικής αγοράς στην IG.

Οι τιμές του πετρελαίου θα δυσκολευτούν να κινηθούν υψηλότερα δεδομένης της αβέβαιης προοπτικής της ζήτησης, από κοινού με τα ασθενέστερα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη και τη σημαντική αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης, πρόσθεσε.