Skip to main content

Φυσικό αέριο: Καταρρέει ζήτηση και τιμή

Reuters/ DAVID W CERNY

Οι υψηλές θερμοκρασίες «καίνε» τη ζήτηση και ρίχνουν τις τιμές στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο 2022

Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης έρχεται αντιμέτωπο με αρκετά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, γεγονός που περιορίζει αισθητά τις ανάγκες για φυσικό αέριο – το καύσιμο που χρησιμοποιούν εκατομμύρια νοικοκυριά στην ήπειρο για θέρμανση. Το αποτέλεσμα είναι οι τιμές που είχαν εκτιναχθεί στα ύψη όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, να βρίσκονται σε έναν διαρκή κατήφορο.

Μόνο στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις το συμβόλαιο παράδοσης Νοεμβρίου έχει υποχωρήσει πάνω από 10% κοντά στα 37 ευρώ/MWh, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2022.

Στα ύψη το θερμόμετρο

Η θερμοκρασία κινείται πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου από το Λονδίνο και το Παρίσι έως και τη Φραγκφούρτη και προβλέπεται να παραμείνει πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα τουλάχιστον έως τα μέσα του μήνα, σύμφωνα με την Maxar Technologies. Αυτό σημαίνει ότι θα καθυστερήσουμε αρκετά να ανάψουμε τα καλοριφέρ. Υπό πίεση κρατούν τις τιμές και οι μεγάλες ποσότητες, που είναι αποθηκευμένες. Τα στοιχεία του Gas Infrastructure Europe δείχνουν ότι οι αποθήκες ανά την Ευρώπη είναι γεμάτες κατά 96%.

Στον πάτο η κατανάλωση

Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία τον Σεπτέμβριο ήταν 9% χαμηλότερη σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, όπως ανέφερε ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής ερευνών φυσικού αερίου της ICIS, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X. Παράλληλα όπως διευκρίνισε με απάντησή του στο Bloomberg ήταν 20% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 2017 – 2021 για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Στη Γερμανία μάλιστα η ζήτηση από επιχειρήσεις και νοικοκυριά τον περασμένο μήνα ήταν περίπου 50% χαμηλότερη σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022.