Skip to main content

Χρηματιστήρια: Έχασε τις 1.220 μονάδες η Αθήνα, πτώση 0,16%

REUTERS/Lucas Jackson

Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω κεντρικών τραπεζών. Σε υψηλά 12ετίας το γερμανικό 10ετές ομόλογο.

Με ήπιες απώλειες 0,16% στις 1.215 μονάδες κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τις προσπάθειες ανάκαμψης με τις τράπεζες στο +1,8%.

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται με απώλειες, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τη νομισματική πολιτική των τραπεζών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1%, με τους περισσότερους κλάδους να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. Οι μετοχές ταξιδιών και αναψυχής κατέγραψαν απώλειες, με πτώση 3%. Υποχωρεί 1,12% ο γερμανικός DAX.

Η Τράπεζα της Αγγλίας και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας επέλεξαν να σταματήσουν την αύξηση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα, σε αντίθεση με την ΕΚΤ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας έφτασε στο υψηλότερο σημείο από το 2011, σύμφωνα με το Reuters, καθώς γενικότερα οι αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωζώνη ενισχύθηκαν.

Οι τελευταίες αποφάσεις για τα επιτόκια έδειξαν ότι «όλες οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν το ίδιο τριπλό δίλημμα: πώς να ισορροπήσουν μεταξύ της επιβράδυνσης της οικονομίας, του υπερβολικά υψηλού πληθωρισμού και της καθυστερημένης επίπτωσης των αυξήσεων επιτοκίων», δήλωσε στο CNBCο Carsten Brzeski, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικής στην Ολλανδική τράπεζα ING.

Κατά τα άλλα, οι αμερικανικές μετοχές κινούνται με απώλειες στο άνοιγμα. Οι μετοχές παραμένουν σε αρνητικά εδάφη, καθώς η Federal Reserve έδωσε σήμα για υψηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οδηγώντας τις αποδόσεις των ομολόγων σε άνοδο.

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ