Skip to main content

Χρηματιστήρια: Στα διεθνή υπάρχουν πιέσεις, αλλά στην Αθήνα είναι πολλαπλάσιες

Οι αλλαγές των προσδοκιών στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα δεν είναι δυνατό να περάσουν απαρατήρητες.

Όλα άρχισαν μετά την ανακοίνωση της τιμής του Δείκτη του Institute for Supply Management γνωστού ως δείκτη ΙSM επί που των υπηρεσιών. Καθώς αυξήθηκε τον Αύγουστο φτάνοντας στο 54,5 που αντιστοιχεί σε υψηλό έξι μηνών και υπογραμμίζει την ανθεκτικότητα της ανάπτυξης στις ΗΠΑ. Στα χθεσινά δεδομένα η εικόνα για ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ ήρθε από τα δεδομένα για την απασχόληση. Αυτή η εικόνα ευρωστίας γέννησε μια αλυσίδα συνειρμών.

Η πρώτη και καλύτερη ήταν πως με τέτοια δυναμική στην επέκταση των οικονομικών δεικτών η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ενώ στην καλύτερη περίπτωση αν δεν αυξηθούν και άλλο τα επιτόκια θα μεγαλώσει ο χρόνος παραμονής σε καθεστώς υψηλών επιτοκίων, αλλά μια τέτοια προσέγγιση ανεβάζει τα επιτόκια των 2ετών ομολόγων και για να αποκτηθούν από τους ήδη φρικιασμένους ξένους διαχειριστές κεφαλαίου θα αγοράζονται δολάρια με ξένα νομίσματα.

Αυτό θα προκαλεί αδυνάτισμα της αγοραστικής δύναμης στους καταναλωτές των υπανάπτυξη χωρών που θα διαπιστώσουν πως η ενέργεια που χρειάζονται θα ακριβαίνει και οι πληθωριστικές πιέσεις θα αναγκάζουν σε άνοδο των επιτοκίων. Οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ανάπτυξη λόγω του ότι σε αυτό το στάδιο τις έχει μπροστά της η Fed είναι όντως δυο ο κίνδυνος να παγιωθεί ο πληθωρισμός και ο κίνδυνος ο καταναλωτής πιθανά να δει τις δαπάνες του να αδυνατίζουν όταν οι υπερβολικές αποταμιεύσεις εξαντληθούν.

Στα διεθνή

Οι μετοχές στην Ασία ακολουθώντας τις πτώσεις των ΗΠΑ υποχώρησαν και το ράλι του δολαρίου σταμάτησε καθώς το δολάριο υποχώρησε έναντι των περισσότερων βασικών νομισμάτων. Υποχώρησαν και οι αποδόσεις των ομολόγων.

Οι μετοχές σε όλη την περιοχή διολίσθησαν ενώ οι συναλλαγές στο Χονγκ Κονγκ απορρίφθηκαν λόγω καιρικών συνθηκών. Οι ιαπωνικές μετοχές υποχώρησαν για δεύτερη ημέρα μετά την ανάπτυξη της οικονομίας της με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Σε νομίσματα, το δολάριο σημείωσε πτώση, αλλά εξακολουθούσε να είναι ρυθμισμένο για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση των τελευταίων ετών, εν μέσω εικασιών ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα.

Η Κίνα σχεδιάζει να επεκτείνει την απαγόρευση της χρήσης iPhones σε ευαίσθητα τμήματα όπως σε κυβερνητικές υπηρεσίες και κρατικές εταιρείες, ένα σημάδι αυξανόμενων προκλήσεων για την Apple στη μεγαλύτερη ξένη αγορά και την παγκόσμια παραγωγική βάση.

Οι απώλειες του S&P 500 μειώνονται από τα κέρδη σε ομάδες αμυντικών μετοχών όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και στην υγειονομική περίθαλψη. Ο Dow Jones Industrial Average εμφανίζει άνοδο.

Ο NASDAQ 100 εμφάνισε χαμηλή απόδοση, καθώς η Apple έπεσε 7% σε δύο ημέρες και ήταν σε καλό δρόμο για να εξατμίσει 200 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της. “Είμαστε σίγουροι ότι η Apple, η οποία παράγει ένα μεγάλο ποσοστό των τηλεφώνων της στην Κίνα, θα καταλήξει σε συμβιβασμό. Αλλά αυτό επιβαρύνει τόσο τον S&P όσο και το NASDAQ “, δήλωσε ο Andrew Brenner της Natalliance Securities.

Οι προμηθευτές της εταιρείας, όπως η Qualcomm Inc. και η Micron Technology Inc. υποχώρησαν ενώ πτωτικά κινήθηκαν επίσης Microsoft και Nvidia. Ο Nasdaq βυθίζεται καθώς ένα κακό μήλο χαλάει μια δέσμη εκ των μετοχών τεχνολογίας τα megacap”, δήλωσε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής της αγοράς της Αμερικής στην Oanda.

Οι traders παρακολουθούσαν επίσης προσεκτικά τα τελευταία οικονομικά δεδομένα. “Ένας σταθερός γύρος δεδομένων απασχόλησης που ενισχύει την αντίληψη ότι η αγορά εργασίας θα παραμείνει ανθεκτική προς το παρόν” ήταν μέσα στα γεγονότα της μέρας. Και με αυτά ισχυρίζονται ότι τα στοιχεία από το μέτωπο της ανεργίας ενισχύουν την υπόθεση ότι από την Federal Reserve θα διατηρήσουν τα επιτόκια αυξημένα.

Μετά την αναρρίχηση, αμέσως μετά την έκθεση, οι αποδόσεις στα 2ετη των ΗΠΑ μειώθηκαν κάτω από το 5%. Τα ποσοστά των 10 ετών αναφοράς άλλαξαν ελάχιστα. Το δολάριο ταλαντώθηκε μετά από χτύπημα σε υψηλά σχεδόν έξι μηνών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το ευρώ υποχώρησε καθώς η περιοχή εμφάνισε οριακή αύξηση στο δεύτερο τρίμηνο.

Το χερσαίο γουάν γλίστρησε σε χαμηλό 16 ετών, καθώς η απαισιοδοξία προς την οικονομία της Κίνας αυξήθηκε. Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών βρέθηκαν μέσα σε ένα καθοδικό κανάλι για να διαγράψουν όλα τα κέρδη του τρέχοντος έτους.

Το πετρέλαιο έπεσε μετά από ένα ράλι εννέα συνεδριάσεων που προωθούσε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε υπερφυσικά επίπεδα σε όλη την επικράτεια.

Βασικά γεγονότα που απέμειναν για αυτήν την εβδομάδα:

  • ΑΕΠ της Ιαπωνίας, σήμερα
  • Γερμανία CPI, σήμερα
  • Αμερικανικά αποθέματα χονδρικής, καταναλωτική πίστωση, σήμερα

Μερικές από τις κύριες κινήσεις στις αγορές:

Μετοχές

Ο S & P 500 μειώθηκε

Ο NASDAQ 100 μειώθηκε

Ο βιομηχανικός Dow Jones αυξήθηκε

Ο δείκτης MSCI World μειώθηκε

Νομίσματα

Ο δείκτης δολαρίων Bloomberg αυξήθηκε 0,1%

Το ευρώ μειώθηκε κατά 0,2% στα 1,0702 δολάρια

Η βρετανική λίρα μειώθηκε κατά 0,2% στα 1,2482 δολάρια

Το Ιαπωνικό Γεν αυξήθηκε κατά 0,3% σε 147,20 ανά δολάριο

Κρυπτονομίσματα

Το Bitcoin αυξήθηκε κατά 0,9% στα 25,909,16 $

Το αίθερ αυξήθηκε κατά 0,6% στα 1.637,59 $

Ομόλογα

Η απόδοση στα 10ετή μειώθηκε μια μονάδα βάσης στο 4,27%

Η 10ετής απόδοση της Γερμανίας μειώθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,61%

Η 10ετής απόδοση της Βρετανίας μειώθηκε οκτώ μονάδες βάσης στο 4,45%

Στην Αθήνα

Τα στοιχεία του νέου AXIANumbers Αυγούστου 2023 έδειξαν ότι

Η αξία συναλλαγών για τον Αύγουστο 2023 έφτασε τα €2278,73 εκατ. σημειώνοντας αύξηση κατά 15,11% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του προηγούμενου μήνα που ήταν €1979,59 εκατ., ενώ σε σχέση με τον Αύγουστο 2022, που η αξία συναλλαγών ήταν €1257,84 εκατ., σημειώθηκε αύξηση 81,16%.

Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εκροές ύψους €79,80 εκατ. κατά το μήνα Αύγουστο, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εισροές ύψους €79,80 εκατ. τον Αύγουστο. Ο Αύγουστος ήταν ο πέμπτος μήνας εκροών από τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων.

Η κατανομή της αξίας χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στα 62,80% για τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων και 37,20% για τους Ημεδαπούς.

Με τα όσα συμβαίνον στο ταμπλό φαίνεται πως πολλοί είχαν βιαστεί να προεξοφλήσουν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την DBRS μέσα από την αναβάθμιση και τώρα που από την παγκόσμια συγκυρία μια μόνο η πιθανότητα αναβολής των ευχάριστων εξελίξεων μεγάλωσε οι ρευστοποιήσεις από αυτή την ομάδα των υπεραισιόδοξων θεσμικών θα ισχυροποιηθούν. Από την άλλη, μια ματιά στα διεθνή χρηματιστήρια που συλλειτουργούσαν με το Αθηναϊκό έφτανε για να διαπιστώσει ο οιοσδήποτε πως όλα είχαν ημερήσιο διάγραμμα με μορφή Λ που ξεκινούσε από αρνητικό πεδίο ήταν δηλαδή με άνοιγμα με καθοδικό χάσμα.

Από την αρχή της εβδομάδας ως και χθες οι περισσότεροι αναλυτές εκφράζανε την αμφιβολία τους για το αν η DBRS σήμερα Παρασκευή 8/9, θα προέβαινε στην αναμενόμενη αναβάθμιση στο αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας. Οι πλέον αισιόδοξες φωνές όπως το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ τόνισαν, πως δεν είναι ώρα για αισιοδοξία, μόνο και μόνο γιατί υπήρξε μια ανοδική αντίδραση αμέσως μετά το σκληρό -2,5% της Δευτέρας. Θεώρησαν ωστόσο υπερβολή τις πρόσφατες ρευστοποιήσεις λέγοντας: Μην πετάς από τα παράθυρα εύκολα τα χαρτιά.

Η Αγορά έχει αρκετούς με σημαντικά κέρδη, οπότε είναι λογικό να βγαίνουν χαρτιά στην διόρθωση. Μέχρι τώρα η αγορά δεν μας δείχνει ότι θα έχουμε επενδυτική βαθμίδα την Παρασκευή το βράδυ. Αυτό δεν σημαίνει παρόλα αυτά ότι ήρθε και το τέλος της, μιας και μπροστά μας έχουμε την 15 Σεπτεμβρίου τη Moody΄s (δύσκολο μιας και είναι αρκετά πίσω) και τα μέσα Οκτωβρίου της S&P που έχει και τις περισσότερες πιθανότητες

Για την Moody’ s και τη μικρή πιθανότητα να μας αναβαθμίσει ξεχώρισε η τοποθέτηση του Σύμβουλου Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρη Τζάνα : Η Moody’s περιλαμβάνεται στους οίκους που εκτιμούν ότι το σενάριο της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας είναι πιθανό, εξαιτίας της αδυναμίας της Κινεζικής οικονομίας να επιταχύνει την ανάπτυξή της, του ενδεχομένου πρόσθετων αυξήσεων των βασικών επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες και των πιθανών αναταράξεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Την ίδια ώρα, η παραμονή του εναρμονισμένου πληθωρισμού στο 5,3% στην ευρωζώνη, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μιας ακόμη αύξηση του επιτοκίου κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ στο 4,5%, εξέλιξη που θα βλάψει κυρίως την υπερχρεωμένη Ιταλία που απειλείται με τεχνική ύφεση αν και το επόμενο τρίμηνο καταγράψει αρνητική επίδοση στο ΑΕΠ (στο -0,4% στο 2ο τρίμηνο έναντι του 1ου).

Από τα παραπάνω δικαιώνεται η εισαγωγή στο σχόλιο του Πέτρου Στεριώτη που αναφέρει: “Η «ώρα της αλήθειας» για τις αξιολογήσεις της ελληνικής Οικονομίας από τους Οίκους Αξιολόγησης φτάνει. Ο κυριότερος καταλύτης που οδήγησε το ράλι των τελευταίων μηνών στη λεωφόρο Αθηνών θα πάψει να χρονολογείται στο μέλλον και το λόγο θα πάρουν πλέον κατά σειρά η DBRS το βράδυ της Παρασκευής 8/9 και η Moody’s μία εβδομάδα αργότερα.

Η Αγορά ποθεί και έχει ανάγκη τα θετικά σχόλια των ξένων αναλυτών προκειμένου αυτά να υποστηρίξουν περαιτέρω την «ανάβασή» της, ειδικά σε μία απαιτητική διεθνή χρηματιστηριακή συγκυρία όπως είναι η τρέχουσα. Με το Πετρέλαιο Brent να κοιτά πλέον προς τα 100 δολάρια/βαρέλι, ο ενεργειακός Πληθωρισμός θα συνεχίσει να βαραίνει το κόστος τόσο του επιχειρείν όσο και του ζειν γενικότερα.

Σημασία δεν έχουν οι αιτιολογίες και τα τσιτάτα περί κλιματικής αλλαγής κλπ, με την εικόνα να αξίζει 1.000 λέξεις και να μην περνά απαρατήρητη φυσικά ούτε από τους Ξένους Διαχειριστές, με ότι αυτό συνεπάγεται για την προσπάθεια προσέλκυσης νέων επενδυτικών κεφαλαίων στο ΧΑ. Η φετινή υπερ-απόδοση του ΓΔ έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες και πλέον χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε περίπτωση εξωγενών ή ενδογενών «ολισθημάτων». Στον Γενικό Δείκτη ανεβάζουμε το stop στις 1.225 μονάδες του Ιουνίου”.