Skip to main content

Χρηματιστήρια: Σε υψηλά δύο εβδομάδων οι χρηματιστηριακές αγορές

REUTERS/Staff

Θετικό το παγκόσμιο momentum

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές την Τρίτη, σε υψηλό δύο εβδομάδων, παρακολουθώντας τις παγκόσμιες αντίστοιχες αγορές καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν σε έναν νέο γύρο οικονομικών στοιχείων αυτή την εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,6% νωρίς το απόγευμα, αγγίζοντας τα υψηλά που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά στις 14 Αυγούστου. Οι μετοχές της εξόρυξης σημείωσαν αύξηση 1,6% στα κέρδη καθώς όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια διαπραγματεύονταν σε θετικό έδαφος.

Οι σημαντικότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες κινήθηκαν με κέρδη και τη Δευτέρα, αν και οι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν κλειστές λόγω αργίας.

Η δυναμική ήρθε μετά από μια κερδοφόρα ημέρα στη Wall Street – κάτι σπάνιο τις τελευταίες εβδομάδες – και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών έδειξαν ένα άλλο ελαφρώς υψηλότερο άνοιγμα την Τρίτη.

Οι επενδυτές συνεχίζουν επίσης να προσπαθούν να χαράξουν την πορεία της νομισματικής πολιτικής, αφού ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζέρι Πάουελ επανέλαβε την Παρασκευή ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, εάν ο πληθωρισμός δεν επιστρέψει στον στόχο.

Ενώ ο Πάουελ είπε ότι η Fed θα μπορούσε να είναι ευέλικτη, πρόσθεσε ότι πρέπει να προχωρήσει ακόμη περισσότερο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. «Παρόλο που ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από την κορύφωσή του – μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη – παραμένει πολύ υψηλός».

«Είμαστε διατεθειμένοι να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια εάν χρειάζεται και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω προς τον στόχο μας».

Καθώς οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές εισέρχονται στις τελευταίες ημέρες ενός δύσκολου μήνα, η προσοχή θα στραφεί προς μια νέα «ομάδα» οικονομικών δεδομένων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν τα στοιχεία για την απασχόληση, που θα δείξουν και τον ρυθμό των θέσεων εργασίας και την αύξηση των μισθών και θα μπορούσε να καθοδηγήσει τη Fed για το πώς να προχωρήσει στη νομισματική της πολιτική.

Διαβάστε ακόμη

Η Λαγκάρντ σιώπησε – Ο Πάουελ μας μπέρδεψε: Τι τρέχει με τους κεντρικούς τραπεζίτες;