Skip to main content

Χρηματιστήριο: Η Αθήνα “κολλάει” στις 1300 μονάδες 

INTIME – NEWS

Με τον κόσμο στην μιζέρια της αβεβαιότητας

Οι κεντρικοί τραπεζίτες πιστεύουν γενικά σε μια αφηρημένη έννοια γνωστή ως το ουδέτερο πραγματικό επιτόκιο ή r-star. Είναι ο προσαρμοσμένος με τον πληθωρισμό ρυθμός που θα πρέπει να επικρατεί όταν η οικονομία είναι ισορροπημένη με υποτονικές αυξήσεις τιμών και υγιή την αγορά εργασίας. Είναι μια κεντρική έννοια στη νομισματική πολιτική, αλλά κανείς δεν ξέρει ποτέ πού ακριβώς βρίσκεται το ουδέτερο σε πραγματικό χρόνο.

Οι θεσμικοί που κυριαρχούν στις συναλλαγές της Αθηναϊκής αγοράς δοκίμασαν κάθε είδους κατεύθυνση και λόγω του περιορισμένου διαστήματος που λειτούργησε παράλληλα με τα χρηματιστήρια της Wall Street, δεν εγκατέστησαν την ξεκάθαρη πτώση όπως εκδηλώθηκε στις  διεθνείς αγορές μετοχών μετά το πρώτο ημίωρο των αμερικανικών αγορών.

Στα διεθνή

Τα αποτελέσματα της Nvidia ήταν ίσως τα περισσότερο ανυπόμονα αναμενόμενα εταιρικά δεδομένα  του Αυγούστου. Η εταιρεία της Καλιφόρνιας δεν απογοήτευσε, επιβεβαιώνοντας την έκρηξη της ζήτησης που συνδέεται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι αμερικανικές μετοχές ωστόσο σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση τους σε τρεις εβδομάδες  χθες Πέμπτη 24/8, με τις απώλειες να επιταχύνονται στο κλείσιμο, καθώς η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και το ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ επιβάρυνε τις αγορές.

Και οι τρεις κύριοι δείκτες μετοχών των ΗΠΑ κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση τους από τις 2 Αυγούστου, με τον Dow Jones Industrial Average DJIA, -να υποχωρεί 373,07 μονάδες ή -1,1%, στις 34.099,94, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία κλεισίματος της FactSet.

Ο S&P 500 SPX, (-1,35%) έχασε 59,75 μονάδες ή -1,4%, στις 4.376,28.

Ο Nasdaq Composite COMP, (-1,87%) τερμάτισε χαμηλότερα κατά 257,06 μονάδες ή -1,9%, στις 13.463,97 μονάδες. Οι μετοχές άνοιξαν ανοδικά μετά την τελευταία έκθεση κερδών από υπερ-παραγωγή που αναφέρθηκε από την αγαπημένη των επενδυτών Nvidia Corp. της εταιρείας κατασκευής chip για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, τα πρώτα κέρδη ξεθώριασαν καθώς τα μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας κατευθύνονταν χαμηλότερα σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίας.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες πιστεύουν γενικά σε μια αφηρημένη έννοια γνωστή ως το ουδέτερο πραγματικό επιτόκιο ή r-star. Είναι ο προσαρμοσμένος με τον πληθωρισμό ρυθμός που θα πρέπει να επικρατεί όταν η οικονομία είναι ισορροπημένη με υποτονικές αυξήσεις τιμών και υγιή την αγορά εργασίας.

Όταν ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μετακινούν τα επιτόκια πάνω από το ουδέτερο για να τον περιορίσουν. Όταν η απασχόληση είναι πολύ χαμηλή, μειώνουν τα επιτόκια για να τονώσουν την οικονομία και να υποκινήσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Είναι μια κεντρική έννοια στη νομισματική πολιτική, αλλά κανείς δεν ξέρει ποτέ πού ακριβώς βρίσκεται το ουδέτερο σε πραγματικό χρόνο.

Καλώς ή κακώς, ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν τώρα την προαίσθηση ότι το r-star μπορεί να ανεβαίνει στις ΗΠΑ, ίσως λόγω δημογραφικών στοιχείων, αλλά και των επίμονα μεγάλων ελλειμμάτων ή άλλων παραγόντων. Στην επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, από την τελευταία τριμηνιαία έρευνα των συμμετεχόντων στη Fed δείχνει ότι μερικοί από αυτούς πιστεύουν τώρα ότι έχει ανέβει. Εάν αληθεύει, αυτό θα είχε σημαντικές συνέπειες για το πού η Fed πρέπει τελικά να τοποθετήσει τα επιτόκια για να καλύψει το τελευταίο μίλι στη μάχη για τον πληθωρισμό, καθώς και πού θα διευθετηθούν οι πιο μακροπρόθεσμες αποδόσεις των ομολόγων (προσφάτως άγγιξαν τα υψηλότερα από το 2007).

Στην Αθήνα

Οι συναλλαγές διέφεραν, από όσα έγιναν στις διεθνείς αγορές μετοχών όπου οι μεταβολές  των ευρωπαϊκών ήταν θετικές και άλλαξαν μετά το νευρικό αλλά επίσης ανοδικό  άνοιγμα της Wall Street που έγινε γρήγορα κάθοδος με μεγάλη κλίση. Στην Ευρωζώνη εμφάνιζαν πτωτικές μεταβολές της τάξης του -0,4% ως -0,7% όταν έκλεινε η Αθήνα.

Η Αθήνα αποτέλεσε εξαίρεση στην συντονισμένη μείωση των κερδών των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με μετατροπή τους σε απώλειες. Η τάση στα ξένα δείχνει πως η  κατεύθυνση που επέλεξαν στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά δεν διέφερε σε Ευρώπη από ΗΠΑ. Η  προσφορά υπερέχει της ζήτησης μετά το ανοδικό  άνοιγμα στην Wall Street, στην ευρωζώνη επίσης επικράτησαν οι απώλειες. Διατηρήθηκε  η αγορά 30 μονάδες από τον πυθμένα της πρόσφατης καθόδου ως τις 1262 μονάδες χονδρικά που είναι το νέο χαμηλό μήνα, τελευταίων 30 ημερών και τριμήνου.

Η έναρξη των συναλλαγών στην Αθηναϊκή αγορά σφραγίστηκε από την ηπιότητα των εισαγόμενων εντολών αγοράς αλλά και πώλησης στις μετοχές του 25άρη, με εξαίρεση την έντονη ζήτηση για την μετοχή της ΑΡΑΙΓ. Καθώς οι μεταβολές για 21  blue chip ήταν κάτω του + ή – 0,8% και η σχέση ανοδικών προς τα καθοδικά ήταν στα 35 πρώτα λεπτά 20 προς 5, ενώ στις μετοχές του FTSEM, 10 ήταν οι κερδισμένες 4 οι καθοδικές και 6 οι αμετάβλητες.

Έχοντας τοποθετηθεί ο ΓΔ από την έναρξη σε θετικό πεδίο οι θεσμικοί γρήγορα έδειξαν πως τους διακατείχε η διάθεση για αναζήτηση οροφής  μετά από την εγγραφή του κλεισίματος της Τρίτης πάνω στις 1300 μονάδες. Αλλά αφού χτύπησε ο ΓΔ στις 1302,12 επέλεξαν να εφαρμόσουν καθοδική δυναμική υπογραμμίζοντας την πρόθεση για επίσκεψη σε ως τις  1292,98 μονάδες περίπου για να εκδηλώσουν το βραχυπρόθεσμο των επενδυτικών τους κινήσεων.

Οι ρυθμοί των συναλλαγών ήταν χαμηλοί.  Στην πρώτη ώρα ο τζίρος βρέθηκε κοντά στα 10 εκατ. ευρώ. Αυτό ίσως  ενίσχυσε την τάση για ρευστοποίηση θέσεων σε περισσότερα blue chip. Στο πρωινό μας σχόλιο για το site  της Ν τονίσαμε, πως η αγορά ήταν έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και αυτό έγινε. Ξεκίνησε με άλμα +0,5% έφθασε γρήγορα (στα 18 λεπτά) στις 1302,12 και βούλιαξε χτυπώντας δυο φορές στις 1293 μονάδες ( στις 12:06 και στις 12:33)  για να περάσει στην γνωστή μετά πλάγια κίνηση σε θετικό πεδίο μεταξύ των 1295,5 και των 1297,9 μονάδων. Ισορροπία προσφοράς και ζήτησης μετά από άνοδο κάθοδο και αναγνώριση πυθμένα και οροφής.

Ακόμα και διακοπή μετάδοσης δεδομένων είχε η χθεσινή σύνοδος.  Ήτοι  είχε από όλα… κυριολεκτικά.

Ήταν εύστοχες και δικαιώθηκαν από τις εξελίξεις στην εγχώρια και την διεθνή χρηματιστηριακή αγορά οι τοποθετήσεις των εγχώριων αναλυτών που σιγά σιγά επιστρέφουν στην ενεργό δράση μετά τις διακοπές του καλοκαιριού. Από τον κ Νίκο Καυκά της Leon Depolas Sec. η σύνοδος της Τετάρτης χαρακτηρίστηκε υποτονική και με χαμηλό τζίρο. Αλλά στο χθεσινό πρωινό του σχόλιο έδωσε σαφή κατεύθυνση για όσα επηρέασαν τα μεγάλα χρηματιστήρια των ΗΠΑ  τονίζοντας: “Τα άσχημα στοιχεία για μεταποίηση και υπηρεσίες, τα οποία εκλαμβάνονται ως σημάδι κορύφωσης των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα, σε συνδυασμό με την εκπληκτική δυναμική αύξησης εσόδων της Nvidia οδήγησαν σε σημαντικά κέρδη Nasdaq και S&P 500 δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια θετική συνεδρίαση την Πέμπτη και στην Γηραιά Ήπειρο”.

Στις εξελίξεις στο εσωτερικό εστίασε  ο κ Θεόδωρος  Δημητρίου της Merit και ξεχωρίσαμε τα περί του ΟΛΒ (Οργανισμός Λιμένα Βόλου).   Τέσσερις προσφορές υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής τουλάχιστον 67% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Οργανισμός Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ Α.Ε.), όπως ανακοίνωσε σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ.

Ειδικότερα, προσφορές υπέβαλαν τα εξής επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

– Κοινοπραξία Goldair Cargo A.E. – Goldair Handling Α.Ε.

-Κοινοπραξία Israel Shipyards Ltd – Χαλυβουργία Ελλάδος Α.Ε.

– Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

– Mariner Capital Ltd.

Η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης υποβολής δεσμευτικών προσφορών θα εκκινήσει άμεσα. Οι οικονομικές προσφορές των επενδυτών που πληρούν τους όρους του διαγωνισμού θα αποσφραγιστούν σε μελλοντική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Π4ροσέθεσε επίσης τα περί ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Προς τα τέλη του επόμενου μήνα πρόκειται να προκηρυχθεί από τη ΡΑΑΕΥ ο δεύτερος διαγωνισμός για τη στήριξη standalone μπαταριών, στο πλαίσιο του οποίου πρόκειται να δημοπρατηθούν έργα συνολικής ισχύος 300 Μεγαβάτ.