Skip to main content

Χρηματιστήρια: Πώς οι αρκούδες «έφαγαν» τους ταύρους

Κίνα και κεντρικές τράπεζες πυροδότησαν ρευστοποιήσεις. Η νέα κανονικότητα είναι αυτή του ακριβού χρήματος και της διαρκούς αναταραχής.

Αρκούδες – ταύροι σημειώσατε 1. Τουλάχιστον για την εβδομάδα που πέρασε οι πωλητές (γνωστοί ως αρκούδες στον κόσμο των χρηματιστηρίων) είχαν ξεκάθαρα το πάνω χέρι, με τις διεθνείς αγορές να βιώνουν τη χειρότερη εβδομάδα από τον περασμένο Μάρτιο. Μάλιστα μία μεγάλη ασιατική αγορά, το Χονγκ Κονγκ, διολίσθησε και επισήμως σε bear market – κόντρα στο γενικευμένο κλίμα ευφορίας που επικρατούσε επί μήνες σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI World Index ετοιμαζόταν να κλείσει την εβδομάδα με πτώση 2,7%. Απώλειες άνω του 2% και για τον Γενικό Δείκτη στην Αθήνα σε εβδομαδιαία βάση. Σήμερα είχαμε γενικό ξεπούλημα. Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

Το Bitcoin είδε την αξία του να μειώνεται στο ίδιο διάστημα κατά περισσότερο από 8% και το πετρέλαιο σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Ιούνιο. Και στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις έχουν σκαρφαλώσει από τα μέσα της εβδομάδας σε υψηλά 15 ετών, με τις τιμές να υποχωρούν αισθητά.

Σε ακόμη μία ένδειξη της μεταστροφής του κλίματος ο δείκτης CΒΟΕ Volatility Index, που μετράει τη νευρικότητα των επενδυτών, ανήλθε στο 18 – τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο. Η Bank of America αναμένει τώρα περαιτέρω πτώση των παγκόσμιων μετοχών κατά 4% το προσεχές διάστημα, κυρίως εξαιτίας των φόβων για τη διπλή κρίση που δοκιμάζει την Κίνα, αλλά και των εκτιμήσεων ότι θα έρθουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Η νέα κανονικότητα είναι αυτή του ακριβού χρήματος και της διαρκούς αναταραχής, προειδοποιεί ουσιαστικά η BofA.

Οι ρευστοποιήσεις άρχισαν από το Χονγκ Κονγκ

Βυθισμένο σε bear market βρήκε τον Hang Seng το τέλος της εβδομάδας. Ο δείκτης κατέγραψε νέα πτώση 2,1% σήμερα και πλέον κινείται 20% χαμηλότερα από τα υψηλά, στα οποία βρισκόταν τον Ιανουάριο, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την αγορά ακινήτων αλλά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας.

Οι σημερινές νέες απώλειες ήρθαν στον απόηχο της είδησης ότι ο κινεζικός γίγαντας του real estate, Evergrande, υπέβαλε αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές στις ΗΠΑ. Η εταιρεία θέλει να αξιοποιήσει το άρθρο 15 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα, το οποίο προστατεύει μη αμερικανικές επιχειρήσεις οι οποίες είναι σε φάση αναδιάθρωσης.

Evergrande – Zhongzhi: 2 κινεζικοί γίγαντες κατέρρευσαν. Και η πτώση τους τρομάζει

Ως βαρίδι στον Hang Seng σήμερα, Παρασκευή, λειτούργησαν μεταξύ άλλων η Tencent με πτώση 2,34%, η Alibaba με απώλειες 3,44% και η HSBC που έκλεισε στο -1,1%. Ο δείκτης έκλεισε στις 17.950,85 μονάδες, με απώλειες 20,88% από τις 22.688,99 μονάδες που είχε «πιάσει» στις 27 Ιανουαρίου.

Η JPMorgan πρόσφατα προειδοποίησε για αισθητή αύξηση των χρεοκοπιών στην Κίνα. Υπολογίζει μάλιστα ότι το 40% του συνόλου των κινεζικών χρεοκοπιών μέσα στο 2023 θα προέρχονται από τον τομέα των ακινήτων. Μία «μετάδοση» και σε άλλους κλάδους είναι ο μεγαλύτερος φόβος των αγορών αυτή τη στιγμή.

Μπορείτε να δείτε την εικόνα των διεθνών χρηματιστηρίων ΕΔΩ.