Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η εκπνοή των σειρών Αυγούστου καθορίζει αρκετά τις επιλογές των θεσμικών

Intime News

Καμία σχέση δεν υπήρξε μεταξύ του κλίματος της διαπραγμάτευσης στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Το σύστημα για θεσμικούς “προσέχουμε για να έχουμε… κέρδη” από μερικά τουλάχιστον χρηματιστήρια ήταν χθες σε πλήρη εφαρμογή.  Τις προθέσεις τους πιο καθαρά θα αποτυπώσουν μετά τη μέση της συνόδου όταν δεν θα υπάρχει η ανάγκη εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων για την εκπνοή στα παράγωγα.

Στα διεθνή

Η Fed παραμένει η φωνή που θα λειτουργήσει ως προάγγελος μιας πιθανά επερχόμενης καταστροφής  τόνιζαν από το Bloomberg.  Στην πραγματικότητα, η Fed συνεχίζει να παίζει υπερβολικά τον ρόλο της ως η φωνή της καταστροφής, για τον απλούστατο λόγο ότι μια απειλή αύξησης των επιτοκίων μπορεί να έχει τόση αξία και λιγότερες συνέπειες από την ίδια την αύξηση των επιτοκίων.

Οι αγορές φαίνεται να σταθεροποιούνται μετά την κάθοδο που προκλήθηκε από τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της Fed για τον Ιούλιο. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι συνεχίζουν να βλέπουν σημαντικούς κινδύνους για άνοδο στον πληθωρισμό και πιστεύουν ότι ενδέχεται να απαιτηθούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. Οι επενδυτές βρήκαν τη στάση λίγο πιο συντηρητική από ό,τι είχαν προβλέψει.

Οι συμμετέχοντες στις συναλλαγές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αφήσει ανέγγιχτα τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν είναι τόσο σίγουρο ότι δεν θα υπάρξει άλλη αύξηση επιτοκίων από τώρα έως το τέλος του έτους.

Στην αγορά ομολόγων οι θεσμικοί  έχουν διαφορετική άποψη. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ φλερτάρει με το 4,30%, το υψηλότερο επίπεδό του από τον περασμένο Οκτώβριο. Αυτό δεν προμηνύει απαραιτήτως περαιτέρω επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, αλλά σημαίνει τουλάχιστον ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για περισσότερο από όσο πιστεύει η αγορά μετοχών.

Ο James Mackintosh στη Wall Street Journal, υπενθυμίζει ότι με τρέχουσα πραγματική απόδοση 1,9% (το επίπεδο των αμερικανικών TIPS, ομόλογα με προστασία από τον πληθωρισμό) και 2,4% προβλεπόμενο μακροπρόθεσμο πληθωρισμό, επιστρέφουμε στο 4,2% / 4,3% απόδοση του 10ετούς. Με άλλα λόγια, η αγορά ομολόγων πιστεύει ότι η εποχή των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων έχει τελειώσει, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.

Εν τω μεταξύ, στην Κίνα, δύο όρια επιτυγχάνονται σχεδόν ταυτόχρονα. Πρώτον, υπάρχει η δομική πραγματικότητα ότι η χώρα πλησιάζει στο τέλος ενός εξαιρετικού κύκλου, που της επέτρεψε να καλύψει μέρος του οικονομικού εδάφους που έχασε για τη Δύση. Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με προβλήματα που δεν μπορούν πλέον να καλυφθούν από μια αχαλίνωτη βιασύνη προς τα εμπρός: γήρανση του πληθυσμού, χρέος, αυξανόμενες ανισότητες πλούτου, κ.λπ. Έπειτα, υπάρχουν οι ρωγμές που έχει μέχρι στιγμής καλύψει η αχαλίνωτη ανάπτυξη. Ιδιαίτερα στα χρηματοοικονομικά και κτηματομεσιτικά συστήματα, που μαστίζονται εδώ και χρόνια.

Όλα αυτά δεν εμπνέουν μεγάλη εμπιστοσύνη, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Κίνα θα συνεχίσει να κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα τις επόμενες εβδομάδες. Και ενώ βρισκόμαστε στο θέμα, η PBOC διοχέτευσε τη μεγαλύτερη ποσότητα ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα εδώ και έξι μήνες, ενώ υπερασπίστηκε το γιουάν.

Ο συνδυασμός Κίνας/Fed προκάλεσε ζημιά χθες, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες κυρίως πτωτικούς. Σήμερα, τα S&P Futures και Nasdaq Futures είναι ελαφρώς στο πράσινο, αλλά όλοι οι κύριοι παγκόσμιοι δείκτες είναι στο κόκκινο.

Στην Αθήνα

Μια από τις πιο κατάλληλες για τον προσανατολισμό των ιδιωτών επενδυτών τοποθέτηση επαναλάβαμε  χθες το πρωί, τονίζοντας ότι η Αθήνα ακόμα και στην πτώση διατηρεί τα αποκλειστικά δικά της χαρακτηριστικά. Αν σε αυτό προσθέσουμε και την εκτίμηση πως αυτό που θα κινήσει το ενδιαφέρον των συναλλασσόμενων στη βδομάδα του δεκαπενταύγουστου θα είναι τα συμπεράσματα από την στατιστική προϊστορία, έχουμε τη βάση των επενδυτικών επιλογών στην Αθήνα.

Οι εγχώριοι αναλυτές “διαβάζουν” την κατάσταση στα διεθνή όπως αναφέραμε πιο πάνω. Το χθεσινό πρωινό σχόλιο του κ Νίκου Καυκά της Leon Depolas Sec. μεταξύ άλλων περιλάμβανε τα ακόλουθα: “Σταθεροποιητικά έκλεισε χθες ο ΓΔΧΑ, με παρόμοια εικόνα για την υπόλοιπη Ευρώπη. Στον αντίποδα, συνεχίστηκαν οι πιέσεις στις ΗΠΑ με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να ηγείται των απωλειών. Τα πρακτικά της FED δεν βοήθησαν καθώς παραμένουν σταθεροί στην εκτίμηση ‘’υψηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα’’. Επιπλέον, η επιβράδυνση της Κίνας συνεχίζεται, ενώ το επενδυτικό κλίμα επισκιάζεται με αρνητικές ειδήσεις από τον κλάδο των ακινήτων και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Οι κρατικές ομολογιακές αποδόσεις κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών δυσκολεύοντας την άνοδο των μετοχών”.

Η κίνηση των αποτιμήσεων στα blue chip έδωσε το δικαίωμα να βρίσκεται ο ΓΔ σε θετικό πεδίο σχεδόν μόνιμα, με περάσματα σε αρνητικό στα πρώτα 4 λεπτά, κατόπιν από τις 10:55 ως τις 10:59 και για 2 λεπτά πριν και μετά τις 13:00. Αντίθετα οι δείκτες στην ευρωζώνη δεν είχαν θετική μεταβολή ως τις 14:15 και το πάλευαν, αφού στο διάστημα από τις 10:00 δική μας ώρα ως τις 14:15 οι απώλειές τους ξεκίνησαν από ένα -0,3% έφθασαν το -0,5% και μετά μειωνόντουσαν, αργά αλλά σταθερά. Καμία σχέση λοιπόν δεν υπήρξε μεταξύ του κλίματος της διαπραγμάτευσης στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Θα λέγαμε πάντως ότι χθες υπήρξε για τις κερδισμένες μετοχές της Τετάρτης μια “αναψηλάφηση”, με κλασικό παράδειγμα τiς πιέσεις στις ΑΡΑΙΓ, ΜΠΕΛΑ και ΕΤΕ  που ήταν ανάμεσα στις ανοδικές της προηγούμενης συνόδου. Μια και πιάσαμε αυτή την οπτική, σημειώνουμε πως μόλις ξεπέρασε ο τζίρος τα 40 εκατ. ευρώ,  ο ΓΔ βρισκόταν πάνω από τις 1281 μονάδες, με μεταβολή της τάξης του +0,1%. Έχοντας ως τότε μεγαλύτερη άνοδο το +0,35% (1284,4) και μικρότερη το -0,16% (1278).

Το εβδομαδιαίο σχόλιο του κ Πέτρου Στεριώτη είχε ως εξής: “Το κλίμα έχει “βαρύνει” στο ΧΑ, με τον ΓΔ να προέρχεται από 3 σερί “κόκκινες εβδομάδες”, κάτι που αποτελεί και την δεύτερη χειρότερη φάση του τρέχοντος έτους. Λογικό -εκτιμούμε- το profit taking μετά από το τόσο μεγάλο ράλι που προηγήθηκε και σε μία διεθνή συγκυρία που πλέον δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.Καλές οι εκθέσεις των Οίκων αλλά δεν μπορούν να αποτελούν το κύριο “δικαιολογητικό” περαιτέρω “ανάβασης” του εγχώριου Τραπεζικού κλάδου.

Σε διεθνές μακροοικονομικό επίπεδο, η πάντα φειδωλή Κίνα επιβεβαίωσε ότι είναι ο “μεγάλος ασθενής” της παγκόσμιας Οικονομίας, προσπαθώντας πλέον να αμβλύνει τα προβλήματα ρευστότητας του κλάδου ακινήτων μέσω κάποιων -αργοπορημένων και ίσως ανεπαρκών- μέτρων νομισματικής χαλάρωσης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το παράδοξο είναι πως οι Επενδυτές αποστρέφονται τα Ομόλογα ΗΠΑ αλλά και τον Χρυσό, τα στοιχεία Ενεργητικού δηλαδή τα οποία αποτελούν τα κλασσικότερα “ασφαλή καταφύγια” σε περιόδους κρίσεων του πιστωτικού κλάδου. Οι επόμενες εβδομάδες θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εικάζουμε ότι λαμβάνουν χώρα σπουδαίες εξελίξεις σε επίπεδο rotation μεταξύ των κυριότερων Assets (Ευρωδολάριο, Nasdaq και Treasuries) “.