Skip to main content

Πιο ελκυστικές είναι οι μετοχές στις αναδυόμενες αγορές

Έχει ήδη αρχίσει ένας κύκλος μείωσης επιτοκίων, σε αντίθεση με τις αναπτυγμένες οικονομίες.

Από τα ομόλογα στις μετοχές στρέφονται οι επενδυτές στις αναδυόμενες αγορές, καθώς σε χώρες όπως για παράδειγμα η Βραζιλία έχει ξεκινήσει κύκλος πολιτικής μείωσης των επιτοκίων σε αντίθεση με τη σφικτή νομισματική πολιτική στον αναπτυγμένο κόσμο.

Δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg το οποίο επικαλείται στοιχεία της Bank of America, οι μετοχές στις αναδυόμενες αγορές απορρόφησαν 4,1 δισ. δολάρια την εβδομάδα μέχρι τις 2 Αυγούστου, προσθέτοντας εισροές στις τρεις προηγούμενες εβδομάδες. Η εξέλιξη αυτή είναι απόδειξη, κατά το Bloomberg, πως τα σε τοπικά νομίσματα ομόλογα, που ξεχώριζαν στις συναλλαγές στις αναδυόμενες αγορές φέτος, αντιμετωπίζουν πλέον ισχυρό ανταγωνισμό από τις μετοχές.

Παρότι επενδυτές όπως η τράπεζα Julius Baer & Co. και η Legacy Capital της Βραζιλίας ισχυρίζονται πως υπάρχει ακόμη δυνατότητα να βγει χρήμα στις αγορές ομολόγων, τα μεγαλύτερα κέρδη προέρχονται από τις μετοχές. Το μακροοικονομικό υπόβαθρο ευνοεί επίσης τις αναδυόμενες οικονομίες.

Οι αναδυόμενες οικονομίες αναμένεται να παρουσιάσουν ανάπτυξη τρεις ποσοστιαίες μονάδες ταχύτερη από αυτή των αναπτυγμένων χωρών τα επόμενα τρία χρόνια. Οι κύριοι παράγοντες για την απόδοση μετοχών θα είναι ένα ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ινδία, η Ινδονησία και η Βραζιλία, παράλληλα με την ισχυρή αύξηση των κερδών που προέρχονται από την ισχύ στην κατανάλωση και τις επενδύσεις, επισημαίνει ο Ashish Chugh, διαχειριστής κεφαλαίων στην Loomis Sayles & Co. στην Βοστόνη.

Άνοδος του MSCI 6%

Ο δείκτης MSCI για τις αναδυόμενες αγορές παρουσίασε άνοδο σχεδόν 6% τον προηγούμενο μήνα, επίδοση η οποία ήταν η καλύτερη από τον Ιανουάριο. Αντιθέτως, οι δείκτες δολαρίου και τοπικού νομίσματος για τα ομόλογα παρουσίασαν άνοδο μικρότερη από 2%. Το ενεργητικό στις αναδυόμενες αγορές κατέγραψε ευρέως άνοδο 5,5% στις ροές κεφαλαίων τον Ιούλιο, μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο.

Οι επενδυτές στα αμερικανικά funds συναλλάγματος διοχέτευσαν καθαρά 2,61 δισ. δολάρια σε μετοχές αναδυόμενων αγορών τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, ενώ σε ομόλογα τοποθέτησαν μόλις 269 εκατ. δολάρια.

Σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές, οι επενδυτές στρέφονται στις μετοχές επειδή προσφέρουν δυνητικά αποδόσεις μεγαλύτερες από αυτές των ομολόγων. Για παράδειγμα, ο κινεζικός δείκτης CSI 300 διαπραγματεύεται με απόδοση κερδών -προβλεπόμενα κέρδη εκφρασμένα σε ένα ποσοστό των τιμών των μετοχών- στο 8,6%. Τα κινεζικά ομόλογα προσφέρουν 2,6%. Το χάσμα αυτό διπλασιάστηκε τα δύο τελευταία χρόνια.

Οι επενδυτές στρέφονται κυρίως σε μετοχές της Λατινικής Αμερικής, ορισμένες από τις οποίες είναι και φθηνές και ευνοούνται από τη νομισματική χαλάρωση. Οι αντιπροσωπευτικοί δείκτες της Βραζιλίας διαπραγματεύονται με έκπτωση 25% στη μέση αποτίμηση τα δέκα τελευταία χρόνια, με βάση τα στοιχεία του Bloomberg και έχει ήδη εκδηλωθεί μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη μείωση των επιτοκίων.

Η Legacy Capital, η οποία διαχειρίζεται 28 δισ. ρεάλ (582 εκατ. δολάρια), περιόρισε τις τοποθετήσεις σε κάποιες θέσεις σταθερής απόδοσης στη Χιλή και άρχισε να τοποθετείται σε μετοχές στη Βραζιλία. Η τράπεζα Julius Baer ευνοεί μετοχές και στις δύο αυτές χώρες έναντι του Μεξικού. Η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας μείωσε πολύ περισσότερο από τις προβλέψεις τα επιτόκιά της, κατά 0,50%, στο 13,25% την προηγούμενη εβδομάδα, προχωρώντας στην πρώτη μείωση επιτοκίων εδώ και τρία χρόνια.

Κίνα και Ιαπωνία

Eν τω μεταξύ, η Ιαπωνία κερδίζει τη μάχη με την Κίνα, καθώς τα δύο μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ασίας ανταγωνίζονται για επενδυτικό κεφάλαιο, με τις προοπτικές του Πεκίνου να θολώνονται από τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη και τις γεωπολιτικές εντάσεις με τη Δύση. Οι ξένες αγορές ιαπωνικών μετοχών ξεπέρασαν αυτές των κινεζικών ομολόγων για πρώτη φορά από το 2017, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs Group Inc., η οποία ανέφερε στοιχεία για τους πρώτους έξι μήνες του έτους.

Οι μακροχρόνιοι μάνατζερ συνέχισαν να πωλούν μετοχές στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ σε καθαρή βάση τον Ιούλιο, ενώ αγόραζαν μετοχές στην Ιαπωνία, έγραψαν οι αναλυτές στρατηγικής της Morgan Stanley σε έκθεσή τους την περασμένη εβδομάδα. Το ρεύμα έχει μεταστραφεί προς όφελος της Ιαπωνίας, καθώς τα παγκόσμια κεφάλαια συσσωρεύονται σε μια αγορά που κάποτε απέφευγαν λόγω των ανησυχιών για την αύξηση των κερδών. Η αισιοδοξία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ακόμη και μετά την αλλαγή στη νομισματική πολιτική από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, καθώς οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτι-
κές λύσεις στις κινεζικές μετοχές, εν μέσω έλλειψης πεποίθησης ότι οι δεσμεύσεις του Πεκίνου να στηρίξει την εγχώρια οικονομία θα αποδώσουν καρπούς.

«Υπήρξαν δύο κύρια γεγονότα πολιτικής στην Ασία την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, η συνεδρίαση της BOJ και η συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου, κανένα από τα οποία δεν αλλάζει την άποψή μας για τις μετοχές της Ιαπωνίας που ξεπερνούν την Κίνα», δήλωσε ο Frank Benzimra, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Ασίας στη Societe Generale SA. «Ο λόγος είναι ότι έχουμε αυξανόμενες ενδείξεις ότι η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής στην Ιαπωνία θα είναι εξαιρετικά σταδιακή, πράγμα που σημαίνει ότι το γιεν δεν ανατιμάται γρήγορα».