Skip to main content

Wall Street: Πτώση στην σκιά της Fitch

Aρκετές μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες δήλωσαν ότι η υποβάθμιση είναι απίθανο να οδηγήσει σε παρατεταμένη επιβάρυνση των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών αγορών.

Με πτώση έκλεισε η Wall Street την Τετάρτη, με τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq Composite να υποχωρούν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, μία ημέρα μετά τη μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Η αντίδραση  των επενδυτών έσπρωξε τους βασικούς δείκτες προς τα κάτω, με τον S&P 500 να καταγράφει τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση από τις 25 Απριλίου. Ήταν επίσης η πρώτη συνεδρίαση από τις 23 Μαΐου κατά την οποία ο δείκτης αναφοράς υποχώρησε περισσότερο από 1%.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,98% στις 35.282 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,38% στις 4.513 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 2,17% στις 13.973 μονάδες.

Η Fitch υποβάθμισε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε AA+ από ΑΑΑ αργά την Τρίτη, επικαλούμενος την αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση κατά τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς και το αυξανόμενο δημόσιο χρέος. Η Fitch ήταν ο δεύτερος μεγάλος οίκος που μείωσε την αξιολόγηση της χώρας. Το  2011 ο οίκος Standard & Poor’s αφαίρεσε από τη χώρα τη βαθμίδα ΑΑΑ.

Fitch: Η «περίεργη» απόφαση να υποβαθμίσει το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των ΗΠΑ

Παρόλα αυτά, αρκετές μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες δήλωσαν ότι η υποβάθμιση είναι απίθανο να οδηγήσει σε παρατεταμένη επιβάρυνση των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών αγορών, σημειώνοντας ότι η οικονομία είναι πλέον ισχυρότερη από ό,τι ήταν το 2011.

Ο Ιούλιος ήταν ο πέμπτος συνεχόμενος μήνας κερδών για τον S&P 500 και τον τεχνολογικά βαρύ Nasdaq Composite , χάρη στα καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη και τις ελπίδες για μια ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας.

Ωστόσο, με τις αγορές να εισέρχονται σε έναν υποτονικό Αύγουστο, η υποβάθμιση από την Fitch προσέφερε μια ευκαιρία στους επενδυτές να πάρουν μια ανάσα.

“Μερικές φορές είναι υγιές να έχουμε τέτοιες ζυμώσεις στην αγορά, καθώς ρίχνει λίγο τις αποτιμήσεις “, δήλωσε ο Quincy Krosby, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial στο Charlotte της Βόρειας Καρολίνας.