Skip to main content

Wall Street: Έσπασε το 13ημερο σερί ανόδου ο Dow Jones

Οι επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τα πρόσφατα κέρδη τους.

O Dow Jones έχασε τελικά τη δυναμική του καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τα πρόσφατα κέρδη τους μετά από 13 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις.

Ο δείκτης των 30 κορυφαίων blue chip υποχώρησε 237,40 μονάδες ή 0,67%, στις 35.282,72 μονάδες, παρασυρόμενος από τη μετοχή της Honeywell. Η άνοδος δε, της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου πάνω από το 4% δεν βοήθησε το επενδυτικό κλίμα. Ο Dow Jones εάν κατέγραφε κέρδη και σήμερα για 14η συνεδρίαση, τότε θα επαναλάμβανε το ρεκόρ που είχε επιτύχει το 1897. Τότε ο Dow είχε μόλις 12 μετοχές, οι οποίες αυξήθηκαν σε 30 το 1928.

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,64% στις 4.537,41 μονάδες. Κάποια στιγμή, στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο δείκτης ξεπέρασε το επίπεδο των 4.600 μονάδων για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2022. Ο Νasdaq σημείωσε επίσης πτώση 0,55% στις 14.050,11 μονάδες, καθώς οι επενδυτές ρευστοποίησαν τα κερδη σε βασικές τεχνολογικές μετοχές, όπως Microsoft και Apple.

H ανοδική πορεία του Dow καθοδηγήθηκε από τις προσδοκίες ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αποφύγει τελικά την ύφεση, τα στοιχεία για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου.

Η Meta Platforms «είδε» τη μετοχή της να ενισχύεται 4,4% στον απόηχο των καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων και της ισχυρής καθοδήγησης που έδωσε. Τα αποτελέσματα της εταιρείας υποοστηρίχθηκαν από την ανάκαμψη των διαφημιστικών εσόδων. Τα τελευταία στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ έδειξαν επίσης ότι αυξήθηκε κατά 2,4% στο δεύτερο τρίμηνο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών για αύξηση 2%.

Τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ υποδηλώνουν ότι οι πιέσεις στις τιμές υποχωρούν, με τις ατομικές καταναλωτικές δαπάνες να αυξάνονται κατά 2,6% στο δεύτερο τρίμηνο. Πρόκεται για ποσοστό χαμηλότερο από το 3,2% που είχαν προβλέψει αναλυτές και το 4,1% του αμέσως προηγούμενου τριμήνου.

Πάντως, ο Dow συνέχισε να ενισχύεται αυτή την εβδομάδα παρότι η Fed αύξησε τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 22 ετών στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

«Αυτά τα υψηλά επιτόκια που τρόμαξαν την αγορά τους προηγούμενους μήνες δεν φαίνεται να είχαν τόσο αρνητικό αντίκτυπο όσο είχε εκτιμηθεί αρχικά. Αυτό σε συνδυασμό με τη δήλωση του Πάουελ ότι σκοπεύει να κοιτάξει και προς τις δύο πλευρές, θεωρώ ότι είναι θετικό για τις αγορές», ανέφερε ο Jeremy Siegel του Wharton School.

Ωστόσο, η κεκτημένη ταχύτητα που είχε δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες έφθασε στο τέλος της. Η μετοχή του Dow, Ηοneywell, υποχώρησε περισσότερο από 5% καθώς τα έσοδα ήταν μικρότερα του αναμενομένου.