Skip to main content

Χρηματιστήριο: Θετική αντίδραση στην απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Συντηρητικά ξανά στο +0,08% η Αθήνα

Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τις τελευταίες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 1,4%, επεκτείνοντας τα πρωινά κέρδη μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ. Στο +1,5% ο γερμανικός DAX. Άλμα 2% για τον CAC του Παρισιού.

Οι μετοχές των μέσων ενημέρωσης εκτοξεύθηκαν κατά 4,4% υψηλότερα καθώς η τεχνολογία ανέβηκε 4%, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq-100 των ΗΠΑ επίσης να ανεβαίνουν μετά τα ισχυρά αποτελέσματα της Meta.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 2 Αυγούστου 2023.

«Ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται, αλλά εξακολουθεί να αναμένεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πάρα πολύ καιρό», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε δήλωση.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη, η Fed αύξησε το επιτόκιο σε ένα εύρος 5,25%-5,5%, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2001. Ωστόσο, δόθηκε μεγάλη προσοχή στα μηνύματα για ενδείξεις σχετικά με το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ είπε ότι ο πληθωρισμός μετριάστηκε κάπως από τα μέσα του περασμένου έτους, αλλά η επίτευξη του στόχου 2% της Fed ήταν πολύ μακριά.

Ο Τζερόμ Πάουελ δεν ήταν σαφής, για τι μέλει γενέσθαι, σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων τους επόμενους μήνες. «Θα έλεγα ότι είναι σίγουρα πιθανό να συγκεντρώσουμε κεφάλαια ξανά στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου, εάν τα δεδομένα το δικαιολογούν», είπε ο Πάουελ. «Και θα έλεγα επίσης ότι είναι πιθανό να επιλέξουμε να παραμείνουμε σταθεροί και θα κάνουμε προσεκτικές εκτιμήσεις, όπως είπα, συνάντηση με συνάντηση».

Στη Wall Street ο Dow διαπραγματεύτηκε 42 μονάδες υψηλότερα, στο +0,1%. Ο S&P 500 αναρριχήθηκε 0,7% και ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,3%. Ένα σερί 14 ημερών για τον δείκτη των 30 μετοχών θα συνέδεε το μεγαλύτερο θετικό σερί του που έχει καταγραφεί μέχρι τον Ιούνιο του 1897.