Skip to main content

Χρηματιστήριο: Το πλήθος και η ποικιλία των ερεθισμάτων δεν βοηθά την πρόβλεψη

EUROKINISSI

Οι αγορές αναδιπλώνονται

Στα διεθνή

Οι αγορές αναδιπλώνονται

Η υπομονή της BOJ για την αλλαγή πολιτικής αποδυναμώνει το γιεν, υποστηρίζει τις μετοχές

Οι αποφάσεις για τα επιτόκια θα μπουν στο επίκεντρο τις επόμενες ημέρες

·        Οι περισσότερες μετοχές στην Ασία σημείωσαν άνοδο στην αρχή μιας εβδομάδας γεμάτης με σημαντικές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, με τις κινεζικές μετοχές να υστερούν καθώς οι επενδυτές επιμένουν για σημάδια μεγαλύτερης στήριξης της πολιτικής.

·        Οι ιαπωνικές μετοχές σημείωσαν άνοδο, ενισχυμένες από μια έκθεση αργά την Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία οι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Ιαπωνίας δεν θεωρούν επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής τους πολιτικής.

·        Τα πράγματα ήταν λιγότερο αισιόδοξα στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα καθώς οι μετοχές υποχώρησαν. Οι κινεζικές μετοχές σημείωσαν τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων τεσσάρων την Παρασκευή, παρά μια σειρά δεσμεύσεων από το Πεκίνο για τόνωση της κατανάλωσης και των επιχειρήσεων. Οι διαχειριστές κεφαλαίων παγκόσμια προετοιμάζονται για παρατεταμένη αρνητική ατμόσφαιρα στις αγορές, αν και ορισμένοι εξακολουθούν να ελπίζουν σε ισχυρή υποστήριξη για την οικονομία από μια αναμενόμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου.

·        Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες γύρω από τους κατασκευαστές της Κίνας μπορεί να χαλαρώσουν με το σχέδιο της Dalian Wanda Commercial Management να πληρώσει το κεφάλαιο και τους τόκους ενός ομολόγου σε γιουάν. Αυξάνοντας τις πιθανότητες να αποτρέψει ο κινεζικός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων τη χρεοκοπία για ένα ομόλογο σε δολάριο που λήγει.

·        Εν μέσω των αποτελεσμάτων τριμήνου και των εκκρεμών αποφάσεων για τα επιτόκια από τη Fed και την ΕΚΤ, οι χρηματοπιστωτικές αγορές διαπραγματεύτηκαν με μεικτό τρόπο καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

·        Η παγκόσμια κεφαλαιαγορά ήταν διχασμένη μεταξύ των ανησυχιών για την αδύναμη κινεζική ανάπτυξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μέτρα στήριξης, αλλά και από τα εταιρικά αποτελέσματα που δεν  εμπνέουν τους επενδυτές αλλά γεννούν ελπίδες για το τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

·        Η Fed δεν θα είναι η μόνη που θα επικοινωνήσει με τις αγορές τις επόμενες ημέρες: η ΕΚΤ και η BoJ θα συμμετέχουν επίσης. Εν τω μεταξύ, το δολάριο παρέμεινε αδύναμο, αν και η άνοδος της τελευταίας εβδομάδας του επέτρεψε να αναρριχηθεί ξανά στα 1,1115 USD ανά 1 ευρώ την Παρασκευή.

·        Η Ρωσία σημείωσε νίκη στον αγώνα για επιρροή στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου τις τελευταίες ημέρες, όταν η τιμή του αργού πετρελαίου της χώρας διαπραγματεύτηκε πάνω από το ανώτατο όριο τιμής που επιβλήθηκε από την πλευρά της Δύσης για να λιμοκτονήσει η Μόσχα από κεφάλαια για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

·        Είναι η πρώτη φορά που η τιμή του πετρελαίου κατηγορίας Urals έχει παραβιάσει το όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι από τότε που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εισήγαγαν τη νέα πολιτική κυρώσεων τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων εμπορευμάτων Argus Media. Είναι σημάδι ότι το Κρεμλίνο πέτυχε, τουλάχιστον εν μέρει, να προσαρμοστεί στους περιορισμούς.

·        Η τρέχουσα εβδομάδα έχει “βαριά” ατζέντα στα μακροοικονομικά. Πρώτον, οι δείκτες δραστηριότητας, παγκόσμιοι PMI (Δευτέρα), ακολουθούμενοι από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια (Τετάρτη). Την Πέμπτη έρχεται η απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια και η πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ των ΗΠΑ δεύτερου τριμήνου. Τέλος, την Παρασκευή θα δούμε την τρίτη απόφαση επί της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, καθώς και τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό, τον πληθωρισμό PCE στις ΗΠΑ και την πρώτη ανάγνωση του ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου για αρκετές ευρωπαϊκές οικονομίες.

·        Αλλά επίσης η εβδομάδα θα είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες του έτους όσον αφορά τις δημοσιοποιήσεις κερδών: LVMH, Unilever, Airbus, Nestlé, Roche, TotalEnergies, Schneider στην Ευρώπη, για να αναφέρουμε μόνο τις μεγαλύτερες. Microsoft, Alphabet, Meta Platforms, Coca-Cola, Boeing, Amazon και πολλά άλλα στις ΗΠΑ.

Στην Αθήνα

Ένα αόρατο χέρι έχει αρπάξει τις αποτιμήσεις των μετοχών του ταμπλό και με εκδήλωση κυκλικού αγοραστικού ενδιαφέροντος οδηγεί με άνοδο και την εβδομάδα εκπνοής των σειρών Ιουλίου. Υπάρχουν δεκάδες τρόποι για να περιγράψουμε το κλίμα και τη δυναμική που επικράτησε στην Αθήνα. Δεν υπάρχουν παρά μόνο τρία πτωτικά blue chip από την αρχή της χρονιάς και τα δύο υποχωρούν λιγότερο από -1%. Οφείλουμε να τονίσουμε πως το ΧΑ είχε ισοδύναμες μεταβολές με τα χρηματιστήρια του ευρώ μετά από σειρά εβδομάδων που ξεχώριζε για τα κέρδη του.

Στο φινάλε της τρίτης  εβδομάδας  του Ιουλίου ο ΓΔ κατάφερε να εμφανίσει εβδομαδιαία άνοδο  +1,02%, στον μήνα είχε μεταβολή +4,74%, ενώ η απόδοση έτους έγινε +44,03%. Στον FTSEΜ είχαμε άνοδο  +2,43%, στον μήνα +10,34% και στο έτος επίδοση +55,66%. Ο ΔΤΡ στη βδομάδα εμφάνισε μεταβολή +0,30%, στον Ιούλιο ενίσχυση +8,39%, ενώ στο 2023 κερδίζει +70,74%. Ο FTSE25 στη ενισχύθηκε +1,10% ενώ στο μήνα +4,82% και στο 2023 αποδίδει +44,26%.

Μέσα στην εβδομάδα το ενδιαφέρον θα στραφεί στις Κεντρικές Τράπεζες, οι οποίες αναμένεται να αυξήσουν επιτόκια (FED 26/7 και ΕΚΤ 27/7). Ενώ η ανακοίνωση και η αιτιολόγηση της προοπτικής στα όρια του κοντινού μέλλοντος και η τοποθέτηση για τις άμεσες προθέσεις θα έχουν βαρύνουσα σημασία στη διαμόρφωση της επενδυτικής ψυχολογίας.

Δεν είναι πολλοί οι επενδυτές και οι εγχώριοι αναλυτές που αντιμετωπίζουν χωρίς άγχος την άνοδο διαρκείας που ξεκίνησε τον Μάρτιο και συνεχίζεται ως και το τέλος της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Ιουλίου.

Οι παλαιομοδήτες, οι αναλυτές και η αγοραία συναίνεση ζουν σε διαφορετικά σύμπαντα, αλλά συμφωνούν σε κάτι. Στο ότι το επίπεδο στις 1380 θα δυσκολευτεί να το περάσει ο μέσος όρος ενώ καλπάζει άλλοτε επιθετικά και άλλοτε ήπια, καλή ώρα την εβδομάδα εκπνοής με +1%. Όλοι όσοι προανέφερα θεωρούν βεβαία την ύπαρξη οροφής. Αυτό δικαιολογεί εν μέρει την υπεροχή της προσφοράς στις μετοχές του FTSEM . Οι ρυθμοί έπεσαν και έτσι δεν μπορεί να κρυφτεί η ανάγκη για ρευστοποιήσεις από την πλευρά των μεγαλομετόχων.

Στο μέλλον θα λειτουργήσει ευεργετικά η διεύρυνση του ποσοστού της εταιρίας τους που θα κατέχουν μικροεπενδυτές. Η τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου ανέβασε τα χαμηλά όρισε επίπεδα ισορροπίας και ειδοποίησε πως τα… “παιχνιδάκια” τέλος.

Πολλοί νομίζουν πως γνωρίζουν πολλά για τις αγορές στις οποίες επενδύουν. Ας κάνουμε λοιπόν ένα κουίζ με πρώτη ερώτηση πόσα είναι φέτος τα πτωτικά  blue chip (Απ: τρία ΤΕΝΕΡΓ ΕΥΔΑΠ ΟΤΕ). Δεύτερη ερώτηση υπάρχει μετοχή με ετήσιες απώλειες πάνω από 10% (Ναι η ΤΕΝΕΡΓ -10,55%). Πόσα από τα blue chip διατηρούν αμείωτο το ανοδικό momentum. Εκτίμηση, 6 από τα 9 ανοδικότερα, βεβαιότητες σε αυτά τα πράγματα δεν χωράνε (ΑΡΑΙΓ ΒΙΟ ΔΕΗ ΕΛΧΑ ΜΠΕΛΑ ΜΥΤΙΛ ΠΕΙΡ ΣΕΝΕΡ TITC). Το σημαντικό και παράλληλα ενδιαφέρον είναι πως όποιες θέσεις αγοράστηκαν από επενδυτικούς οίκους  για τράπεζες δεν έχουν ξεπουληθεί.

Από την  Merit Sec. ειδοποιούν: “Η Αγορά συνεχίζει να διαψεύδει όλους αυτούς που έβλεπαν διόρθωση και το ενδιαφέρον των επενδυτών επεκτείνεται / εναλλάσσεται όλο και σε περισσοτέρους τίτλους, σχεδόν σε καθημερινή βάση. Θεωρούμε ότι οι εταιρικές κερδοφορίες καθώς και το outlook που θα δώσουν για την συνέχεια οι Διοικήσεις, θα τεστάρουν και τα επίπεδα των κεφαλαιοποιήσεων των Εταιρειών. Στο επιχειρηματικό πεδίο υπάρχουν διάφορες συζητήσεις/ αναφορές για deals / νέες επενδύσεις που αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών για την Αγορά μας. Την Δευτέρα ανακοινώνει τα βασικά οικονομικά της μεγέθη για το Α΄ εξάμηνο η ENTERSOFT. Την Τρίτη έχει γ.σ. ο ΑΔΜΗΕ, ενώ την Τετάρτη περιμένουμε την απόφαση της FED για το βασικό επιτόκιο, την ίδια μέρα έχει γ.σ. η AEGEAN AIRLINES. Την Πέμπτη αναμένουμε της απόφαση της ΕΚΤ για το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης, αλλά και την ανακοίνωση των βασικών οικονομικών μεγεθών δύο μεγάλων ομίλων της MYTILINEOS και της TITAN CEMENT”.

Στα πιθανά όρια της κίνησης του ΓΔ αναφέρθηκαν από την ΚΥΚΛΟΣ  ΑΧΕΠΕΥ: “Πλησιέστερη στήριξη η μέχρι πρότινος αντίσταση της τοπικής κορυφής των 1328 μονάδων. Επόμενος ‘άθλος’ η κατάκτηση της ιστορικής κορυφής των 1370 – 1.379 μονάδων”.  Αλλά και από την Merit Sec.: “Με νέα άνοδο ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για τον ΓΔ, με την συναλλακτική δραστηριότητα να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Τεχνικά τα επόμενα σημεία αντίστασης εντοπίζονται στις 1353 και 1489 μονάδες, ενώ τα σημεία στήριξης στις 1326 και 1278 μονάδες”.