Skip to main content

Χρηματιστήρια: Θετικά επέδρασαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

REUTERS/Brendan McDermid

Ανοδικά οι δείκτες σε Ευρώπη, Αθήνα και Νέα Υόρκη.

Οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν άνοδο το απόγευμα της Τετάρτης καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν σε μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στην πορεία των επιτοκίων της Federal Reserve.

Συντηρητικά πήγε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στις 1.323 μονάδες και το +0,48%.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,2% μέχρι τα μέσα το απόγευμα, με τις μετοχές της εξόρυξης να προσθέτουν 3,5% στα κέρδη τους καθώς όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια έκαναν ράλι. 1,4% ενισχύεται ο DAX, στο +1,55% ο γαλλικός CAC.

Ισχυρή άνοδο καταγράφεται στη Νέα Υόρκη μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό:. o βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται +0,71%, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο +0,84%, ενώ ο  Nasdaq καταγράφει αύξηση +1,14%.

Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 3% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, κάτω από τις προσδοκίες της συναίνεσης, αποκάλυψαν νέα στοιχεία την Τετάρτη.

Ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, υποχώρησε στο 4,8% ετησίως, κάτω από τη συναινετική πρόβλεψη 5%.

Οι traders θα ελπίζουν ότι το σημάδι ότι ο πληθωρισμός μειώνεται γρήγορα στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σημαίνει ότι η Fed δεν θα επαναλάβει έτσι εύκολα επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Τα στοιχεία Ιουνίου για τον δείκτη τιμών παραγωγού – άλλο ένα καλά παρακολουθημένο δείκτη πληθωρισμού – ανακοινώνονται την Πέμπτη πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Wall Street.