Skip to main content

Τουρκία: Οι τράπεζες ρίχνουν σωσίβιο στη λίρα, αλλά αυτή συνεχίζει να βυθίζεται

Στις 26,0675 λίρες ανά δολάριο η ισοτιμία, με απώλειες 28% από τις αρχές του έτους.

Σωσίβιο στη λίρα  προσπαθούν να πετάξουν οι κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες της Τουρκίας, καθώς το εθνικό νόμισμα βρίσκεται σε έναν διαρκή κατήφορο, τον οποίο δεν έχουν πετύχει να ανακόψουν ούτε η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα ούτε οι αλλεπάλληλες δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών για επιστροφή στην «οικονομική ορθοδοξία».

Πώς στηρίζουν την τουρκική λίρα οι τράπεζες; «Καίνε» δολάρια. Σήμερα πούλησαν 1 δισ. δολάρια έως το μεσημέρι, για να αποτρέψουν την ισοτιμία από το να διολισθήσει κάτω από το όριο των 26,07 λιρών ανά δολάριο, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg που επικαλείται traders, οι οποίοι μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Παρά τη νέα παρέμβαση, το νόμισμα υποτιμήθηκε έως και 0,4% στις 26,0675 λίρες ανά δολάριο. Σημειώνεται ότι οι τουρκικές τράπεζες δεν σχολιάζουν επί των παρεμβάσεών τους στην αγορά ξένου συναλλάγματος.

Σφυροκόπημα χωρίς τέλος

Να θυμίσουμε πως όταν στις 22 Ιουνίου η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 15% από 8,5% σε μία προσπάθεια να βάλει φρένο στον καλπάζοντα πληθωρισμό, αλλά και να στηρίξει την τουρκική λίρα, ο κατήφορος της λίρας αντί να σταματήσει, επιταχύνθηκε.

Το τουρκικό νόμισμα έχει κάνει βουτιά 10% έκτοτε. Και τούτο γιατί η αγορά περίμενε πολύ μεγαλύτερη αύξηση, με το επιτόκιο να οδηγείται κοντά στο 20%. Από τις αρχές του έτους η λίρα Τουρκίας έχει υποχωρήσει 28% και είναι το νόμισμα με τη δεύτερη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως, ύστερα από το πέσο Αργεντινής.