Skip to main content

Χρηματιστήρια: Πέρασε τις 1.000 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης – Ισχυρά κέρδη στην Αθήνα

EUROKINISSI

Επιφυλακτικές οι ευρωπαϊκές αγορές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν συγκρατημένη άνοδο την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τα σχόλια κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών σχετικά με την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας κατά του πληθωρισμού.

Άλμα 2,27% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης στην Αθήνα, με τις τράπεζες να διασπούν τις 1.000 μονάδες, αλλά και τη ΔΕΗ να ξεχωρίζει με ισχυρά κέρδη.

Σε ένα πάνελ στο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας την Τετάρτη, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ υποσχέθηκαν να συνεχίσουν την προσπάθεια παρά τους κινδύνους για την ανάπτυξη.

Ο Πάουελ δήλωσε ότι «θα υπάρξουν περισσότεροι περιορισμοί». Είπε επίσης ότι υπάρχει «σημαντική πιθανότητα για ύφεση», ακόμη και αν αυτό δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο.

Πάντως τα μακρο στοιχεία στις ΗΠΑ ήταν αρκετά ενθαρρυντικά σχετικά με την αύξηση των βασικών παραγγελιών κεφαλαιουχικών αγαθών και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Η Λαγκάρντ αναγνώρισε επίσης την πιθανότητα ύφεσης στην ευρωζώνη φέτος, αν και δεν αποτελεί το βασικό σενάριο της ΕΚΤ. Είπε στο πάνελ ότι μια αύξηση τον Ιούλιο είναι πιθανή και ότι οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής «έχουν ακόμη περισσότερο έδαφος να καλύψουν».

Ο Μπέιλι της Τράπεζας της Αγγλίας δήλωσε ότι η βρετανική οικονομία αποδεικνύεται «πιο ανθεκτική» από ό,τι ανέμενε προηγουμένως, καθώς τόνισε και ο ίδιος ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να μειώσει τον υψηλό πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX600 ενισχύεται 0,14%. Οριακές μεταβολές καταγράφει ο γερμανικός DAX, ενώ κέρδη 0,57% σημειώνει ο CAC.

Οι αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού διαπραγματεύτηκαν μεικτά την Πέμπτη. Τα προθεσμιακά συμβόλαια των ΗΠΑ σημείωσαν μικρή άνοδο, καθώς οι τράπεζες αυξήθηκαν μετά την επιτυχία τους στο ετήσιο τεστ αντοχής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές μετοχές άνοιξαν με μικρή μεταβολή την Πέμπτη. Ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite υποχώρησαν λιγότερο από 0,05% έκαστος, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones πρόσθεσε 13 μονάδες.