Skip to main content

Σε νέο χαμηλό ρεκόρ η λίρα Τουρκίας έναντι του δολαρίου

Η ισοτιμία διαμορφώνεται στις 25,59 λίρες ανά δολάριο

Η τουρκική λίρα βρίσκεται σε χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου αφού η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το βασικό επιτόκιό της λιγότερο απ’ ό,τι προσδοκούσαν οι αγορές.

Πλέον η ισοτιμία διαμορφώνεται στις 25,59 λίρες ανά δολάριο, μια ημέρα αφού η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε το βασικό της επιτόκιο την Πέμπτη, κατά 650 μονάδες βάσης στο 15%, δηλαδή λιγότερο απ’ ό,τι προσδοκούσαν οι αγορές.

Αυτή ήταν η πρώτη αύξηση επιτοκίων στην Τουρκία εδώ και 27 μήνες, με τον Ταγίπ Ερντογάν όλο αυτό το διάστημα να τάσσεται υπέρ της διατήρησής τους σε χαμηλότερα επίπεδα. Η αύξηση των επιτοκίων έρχεται λιγότερο από έναν μήνα μετά την επανεκλογή του κ. Ερντογάν στην προεδρία. Η κίνηση ερμηνεύεται, σύμφωνα με αναλυτές, ως στροφή του Τούρκου προέδρου, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για ανορθόδοξες πολιτικές, τη στιγμή που ο πληθωρισμός στη χώρα βρίσκεται στα επίπεδα του 40%.

«Πολλοί επενδυτές ήλπιζαν σε μια μεγαλύτερη αύξηση, κάτι που συνέβαλε στην απογοήτευση και είχε αντίκτυπο στη λίρα», δήλωσε ο Μαρέκ Ντριμάλ, στέλεχος της Societe Generale.