Skip to main content

UBS: Οι πρωταθλητές των αγορών για το 2023 – Τι να προσέξουν οι επενδυτές

Το μονοπάτι περαιτέρω ανόδου για τις μετοχές στενεύει και ενέχει κινδύνους.

Ύστερα από ένα εξαιρετικά επώδυνο 2022, οι μετοχές περνούν στην αντεπίθεση. Μέχρι στιγμής φέτος ήταν αναμφίβολα οι μεγάλοι πρωταγωνιστές των αγορών. Η αστάθεια στα χρηματιστήρια αξιών ήταν η χαμηλότερη από την εποχή της πανδημίας και τα κέρδη των ανεπτυγμένων αγορών ανήλθαν σε υψηλό διψήφιο ποσοστό. Και τώρα τι; «Η ηρεμία πριν την καταιγίδα; Ή το τέλος της “χειρότερης ύφεσης” που τελικά δεν ήρθε ποτέ; Στο εξής πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα κληθούν να επιδοθούν σε ασκήσεις ισορροπίας» σημειώνει στην έκθεσή της με τίτλο «Balancing Act», στην οποία περιγράφει τις προοπτικές του δεύτερου τριμήνου, η UBS.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του ελβετικού επενδυτικού κολοσσού, υπάρχει ένα μονοπάτι ανόδου για τις μετοχές, αλλά είναι στενό και έρχεται με κινδύνους: Η οικονομική ανάπτυξη δεν θα είναι ούτε τόσο ισχυρή ώστε να αναγκάσει τη Federal Reserve στις ΗΠΑ σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, ούτε τόσο αδύναμη ώστε να προκαλέσει φόβους για ύφεση.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι του πρώτου εξαμήνου

Η Ιαπωνία είχε καιρό να πρωταγωνιστήσει στις αγορές. Το 2023 ωστόσο είναι αναμφίβολα η χρονιά των ιαπωνικών μετοχών που έχουν δώσει απόδοση 24,3% από τις αρχές του έτους. Οι μετοχές τόσο της Ευρωζώνης όσο και των ΗΠΑ έχουν να επιδείξουν κέρδη της τάξης του 15%, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο οι μετοχές έχουν ενισχυθεί πάνω από 13%.

Την ίδια ώρα ο χρυσός – παραδοσιακό καταφύγιο σε περιόδους γεωπολιτικών κρίσεων και οικονομικής αβεβαιότητας- εμφανίζει άνοδο λίγο μεγαλύτερη του 7%. Όσο για το πετρέλαιο έχει δει την τιμή του να κάνει βουτιά άνω του 9%.

Η στρατηγιική για το δεύτερο εξάμηνο

Τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές; Μπορούν να ακολουθήσουν 7 βήματα:

  1. Αγοράστε ποιοτικά ομόλογα. Τα πιο ανθεκτικά από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία ενίσχυσαν τις αποδόσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Ευκαιρίες υπάρχουν τόσο στα κρατικά ομόλογα όσο και στα εταιρικά επεδυτικής βαθμίδας, ενώ της προσοχής των επενδυτών αξίζουν και τα λεγόμενα «βιώσιμα» ομόλογα, τα οποία συνδέονται με project βιώσιμης ανάπτυξης.
  2. Αναζητήστε διαφοροποίηση και διάρκεια στις πηγές εισοδήματος. Οι πιστωτικές αγορές των αναδυόμενων οικονομιών είναι μία επιλογή με την οποία οι επενδυτές μπορούν να επιτύχουν διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους. Η UBS βλέπει επίσης ευκαιρίες σε ποιοτικές μετοχές που πληρώνουν μερίσματα.
  3. Αναζητήστε ευκαιρίες στους ουραγούς των μετοχών. Τα κέρδη στο χρηματιστήριο έχουν πρόσφατα επικεντρωθεί σε λίγους κλάδους με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο χάσμα στις αποτιμήσεις. Οι επενδυτές μπορούν να στραφούν σε πιο «φθηνές» επιλογές, με τη UBS να περιμένει ότι το χάσμα των αποτιμήσεων θα κλείσει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο με την άνοδο να είναι πιο ευρεία.
  4. Λάβετε θέση για ένα πιο αδύναμο δολάριο. Τους επόμενους μήνες αναμένεται υποτίμηση του αμερικανικού δολαρίου έναντι των άλλων μεγάλων νομισμάτων. Οι αναλυτές της UBS προτείνουν γιεν Ιαπωνίας, ευρώ, βρετανική λίρα και ελβετικό φράγκο.
  5. Εναλλακτικές λύσεις. Η ελβετική τράπεζα συνιστά την εξισορρόπηση ενός παραδοσιακού χαρτοφυλακίου με τοποθετήσεις σε εναλλακτικές επενδύσεις. Τα hedge funds επιτρέπουν στους επενδυτές να αντιμετωπίσουν ή ακόμη και να επωφεληθούν από, εξαρθρώσεις στις αγορές σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας.
  6. Επενδύστε σε πραγματικά περιουσιακά στοιχεία. Η Fed θα μπορούσε να είναι πρόθυμη να αφήσει τον πληθωρισμό να παραμείνει συγκρατημένα πάνω από τον στόχο για παρατεταμένη περίοδο. Εάν η λεπτή ισορροπία της οικονομικής σταθερότητας και της σταθερότητας των τιμών διαταραχθεί από φόβους για ανεξέλεγκτο πληθωρισμό τότε οι επενδύσεις σε υποδομές, εμπορεύματα και ακίνητα μπορούν να λειτουργήσουν ως ασπίδα προστασίας.
  7. Ψήφος σε «βιώσιμες» επενδύσεις: Πράσινες επενδύσεις, δεσμεύσεις απανθρακοποίησης, ρυθμιστικό πλαίσιο και καταναλωτικό κλίμα εξακολουθούν να ευνοούν τη στροφή σε sustainable στοιχεία ενεργητικού. Βιώσιμα ομόλογα, ομόλογα συνδεόμενα με ESG, επενδύσεις σε καινοτόμες εταιρείες που μπορούν να κάνουν περισσότερα με λιγότερα, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής απόδοσης και της εξοικονόμησης του νερού.