Skip to main content

Κέρδη στη Wall μετά την ψήφιση της συμφωνίας για το χρέος

Τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq έκλεισαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022. 

Με άνοδο έκλεισε η Wall Street στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, από τη στιγμή που η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε τη συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους με το νομοσχέδιο να έχει σταλεί τώρα για ψήφιση στη Γερουσία.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 153,3 μονάδες ή 0,47%, στις 33.061,57 μονάδες, παρά την πτώση άνω του 4,7% της μετοχής της Salesforce μετά την ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων της. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,99% κλείνοντας στις 4.221,02 μονάδες. Με κέρδη 1,28% έκλεισε και ο δείκτης Nasdaq στις 13.100,98 μονάδες. Τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq έκλεισαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022.

H Πράξη Δημοσιονομικής Ευθύνης ψηφίστηκε με 314 ψήφους υπέρ και 117 κατά από τους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων το βράδυ της Τετάρτης. Η επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ είπε ότι η συνεδρίαση στη Γερουσία θα διαρκέσει έως ότου το νομοσχέδιο σταλεί στο γραφείο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Κάθε φορά που ένα αρνητικό γεγονός ή ένας εν δυνάμει αρνητικός καταλύτης αρθεί, αυτό βοηθά στο να απομακρύνεται μέρος της αβεβαιότητας από την αγορά. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η αγορά μετοχών τουλάχιστον έχει προεξοφλήσει την έκβαση», ανέφερε ο Ρος Μέιφιλντ, στρατηγικός αναλυτής της Baird.

Πέρα από τη μάχη για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, οι επενδυτές έχουν στρέψει το βλέμμα τους και στη συνεδρίαση της Fed στις 13 έως 14 Ιουνίου. Ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Φιλαδέλφια, Πάτρικ Χάρκερ θεωρεί ότι η κεντρική τράπεζα βρίσκεται πολύ κοντά στο να σταματήσει τις επιτοκιακές αυξήσεις. Ωστόσο, τα στοιχεία για την απασχόληση του Μαίου που δημοσιοποιούνται αύριο Παρασκευή θα μπορούσαν να αλλάξουν την εικόνα.

Τα σημερινά στοιχεία της ADP έδειξαν ότι στον ιδιωτικό τομέα δημιουργήθηκαν το Μάιο περισσότερες του αναμενομένου θέσεις εργασίας, ενώ ο αριθμός των αιτήσεων για χορήγηση επιδόματος ανεργίας στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας ήταν κατώτερος του αναμενομένου. Η αγορά εργασίας παρακολουθείται στενά από τους επενδυτές προκειμένου να διαπιστώσουν τη δυναμική της οικονομίας και κατά πόσο αυτή θα ωθήσει την Φέντεραλ Ριζέρβ να αυξήσει ξανά τα επιτόκιά της αυτό το μήνα.

Μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα ο Nasdaq έχει ενισχυθεί 1%, οδεύοντας προς την έκτη διαδοχική εβδομάδα κερδών – στο πιο παρατεταμένο ανοδικό σερί από τον Ιανουάριο του 2020. Ο S&P 500 καταγράφει στην εβδομάδα κέρδη 0,4%, ενώ αντίθετα ο Dow οδεύει προς απώλειες 0,1%.