Skip to main content

Τα ομόλογα ξανά σε ρόλο καταφυγίου – Η Ελλάδα πρωταγωνιστής

Το κτίριο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη

Γιατί οι επενδυτές στρέφονται και πάλι στο κρατικό χρέος - Πόσο μπορεί να κρατήσει το ράλι

Ο καταρχήν συμβιβασμός Μπάιντεν – Μακάρθι για το “ταβάνι” του αμερικανικού χρέους θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την όρεξη των επενδυτών για ενεργητικό ρίσκου, δίνοντας ώθηση στις μετοχές και τα εμπορεύματα. Ωστόσο οι επενδυτές έχουν μάθει το τελευταίο διάστημα να κρατούν μικρό καλάθι, αντιλαμβανόμενοι ότι η νέα κανονικότητα είναι οι διαρκείς εκπλήξεις και η μόνη σταθερά στο γεωπολιτικό πεδίο, η αστάθεια. Η τάση αυτή, αλλά και μία αίσθηση στην αγορά (ακόμη και κόντρα στις προειδοποιήσεις ειδικών) ότι οι κεντρικές τράπεζες θα κλείσουν σύντομα τον κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων, οδηγεί τους επενδυτές στο καταφύγιο των κρατικών ομολόγων. Από τα πλέον ευνοημένα τα ελληνικά, για τα οποία η αγορά έχει προεξοφλήσει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Σήμερα στο σύνολό τους τα ομόλογα της ζώνης του ευρώ επιδίδονται σε ένα μίνι – ράλι, με τις τιμές να κινούνται ανοδικά και τις αποδόσεις να υποχωρούν σε χαμηλά πολλών μηνών. Η απόδοη του 10ετους γερμανικού  ομολόγου κάνει βουτιά 9 μονάδων βάσης, στο 2,45%, ενώ εκείνη του 2ετούς Bund υποχωρεί κατά 6 μονάδες βάσης στο 2,92%. Κινείται πλέον περίπου 30 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με τις αρχές Μαρτίου, όταν οι τραπεζικές αναταράξεις είχαν «μεταδοθεί» και στην αγορά του κρατικού χρέους.

Σε μία ένδειξη του θετικού κλίματος που επικρατεί στην αγορά, σε ράλι επιδίδονται ακόμη και τα ισπανικά κρατικά ομόλογα, παρά το γεγονός ότι η χώρα οδεύει σε πρόωρες κάλπες και κατά συνέπεια σε μία περίοδο οξυμένης, πιθανότατα, πολιτικής αντιπαράθεσης. Η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς υποχωρεί σήμερα κατά 9 μονάδες βάσης, στο 3,51% με το spread έναντι των γερμανικών να μένει έτσι σταθερό στις 105 μονάδες βάσης.

Σε αυτό το περιβάλλον τα ελληνικά ομόλογα διατηρούν την ορμή τους. Έτσι παρόλο που μια μικρή διόρθωση θα ήταν μάλλον αναμενόμενη μετά τις εντυπωσιακές επιδόσεις της περασμένης εβδομάδας, σήμερα η απόδοση υποχωρεί του ελληνικού 10ετους υποχωρεί περαιτέρω κατά 5,5 μονάδες βάσης, στο 3,89%. Το spread έναντι των γερμανικών διαμορφώνεται στις 133,4 μονάδες βάσης, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει έως και τις 128,7, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2021.

Το καμπανάκι

Οι αναλυτές παρόλα αυτά τονίζουν πως η εκτίμηση της αγοράς για παύση στις επιτοκιακές αυξήσεις μπορεί κάλλιστα να μην επιβεβαιωθεί. Ειδικά στην Ευρωζώνη με τον πληθωρισμό να επιμένει, η ΕΚΤ θα θελήσει να σφίξει μάλλον κι άλλο το ζωνάρι. Η Bank of America υπολογίζει ότι ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή στη νομισματική ένωση θα διαμορφωθεί στο 5,3% φέτος και στο 2,4% το 2024 (θα παραμείνει δηλαδή πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας και την επόμενη χρονιά), ενώ «βλέπει» τον δομικό πληθωρισμό (από τον οποίο εξαιρούνται οι τομείς ενέργειας και τροφίμων) στο 4,8% και 2,5% αντίστοιχα.

Ο Ιρλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Γκάμπριελ Μακλουφ, από τα «γεράκια» της ΕΚΤ, προειδοποίησε πως περισσότερες από δύο αυξήσεις επιτοκίων πρέπει να θεωρούνται πιθανές μέχρι τα τέλη του έτους, καθώς ο πληθωρισμός, όπως είπε, αποδεικνύεται «πεισματάρης». Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να ωθήσει και πάλι σε πτώση τις τιμές και αισθητή άνοδο τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.