Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η απληστία τιμωρία ή αιτία κέρδους; Κακώς λείπει ο φόβος

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Τα μηνύματα των αναλυτών από όλα τα στρατόπεδα.

Στα διεθνή

·         Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη ήταν αδύναμη αυτή την άνοιξη,  αλλά δεν είχαμε ούτε έκρηξη ούτε κατάρρευση.

·         Η ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου και η χαλάρωση των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας αναμένεται να μετριάσουν τις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις χωρίς παγκόσμια ύφεση.

·         Η Fed και η ΕΚΤ έχουν δεσμευτεί να αυξήσουν τα επιτόκια σε περιοριστικά επίπεδα και να τα διατηρήσουν εκεί για να μειώσουν τον πληθωρισμό.

·         Το επιτόκιο της Fed είναι πιθανώς εκεί που θα έπρεπε, ενώ η ΕΚΤ μπορεί να έχει μερικές ακόμη αυξήσεις επιτοκίων. Η εξαιρετικά εύκολη πολιτική της BOJ συνεχίζεται.

·         Οι μετοχές ταλαντεύτηκαν για μεγάλο μέρος της Τρίτης προτού διολισθήσουν βαθύτερα στο κόκκινο, καθώς η Wall Street ανταποκρίθηκε στις εντυπώσεις  από τις συνομιλίες της τελευταίας στιγμής για να αποτραπεί μια χρεοκοπία των ΗΠΑ που ορισμένοι επενδυτές φοβούνται ότι θα ανατρέψει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

·         Οι απώλειες σε μεγάλους δείκτες επιταχύνθηκαν όλο το απόγευμα καθώς ο Λευκός Οίκος και οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου δεν πρόσφεραν ουσιαστικές  ενδείξεις πρόσθετης προόδου. Ο S&P 500 διολίσθησε κατά 1,1%, με απώλειες να καλύπτουν όλους τους τομείς εκτός της ενέργειας, ενώ ο Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 1,3%. Ο Dow Jones Industrial Average έχασε 0,7%, ή 231 μονάδες.

·         Οι συναλλαγές ήταν σχετικά ήρεμες τις τελευταίες ημέρες, καθώς το ρολόι κινείται προς την  «X-Date» είναι προσδιορισμένη  την 1η Ιουνίου  αφού η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα έχει αρκετά μετρητά για να πληρώσει τους λογαριασμούς της.

·         Πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι η Ουάσιγκτον θα συνάψει συμφωνία της τελευταίας ώρας για να αποφευχθεί η παραβίαση του ανώτατου ορίου χρέους. Αλλά η αυξανόμενη δυνατότητα μιας χρεοκοπίας μπορεί επίσης να δελεάσει ορισμένους χρηματιστές να ξεφορτώσουν τις συμμετοχές τους σε ένα στοίχημα ότι έχουμε «ανάδυση γεγονότος μαύρου κύκνου» οιυ πιθανά θα ταρακουνήσει τις αγορές.

·         Οι αποδόσεις του διετούς ομολόγου, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τα επιτόκια, αυξήθηκαν στο 4,333%. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται όταν οι τιμές πέφτουν.

·         Οι μεγάλες τεχνολογικές μετοχές διαπραγματεύθηκαν ως επί το πλείστον χαμηλότερα, παρασύροντας προς τα κάτω τον βαρύ τεχνολογικό Nasdaq. Η Microsoft υποχώρησε 1,8%, ενώ ο ιδιοκτήτης της Google, η Alphabet σημείωσε πτώση 2%. Η μητρική Meta Platforms του Facebook σημείωσε πτώση 0,6% και ο γίγαντας παραγωγής chip Nvidia έχασε 1,6%.

Στην Αθήνα

Στη δεύτερη συνεδρίαση της τελευταίας εβδομάδας του Μαΐου, οι θεσμικοί επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη σε κυρίως σε θετικό πεδίο χωρίς πλάγια πορεία. Κύρια οι ξένοι θεσμικοί ως κυρίαρχοι ενώ συμμετοχή είχαν και οι εγχώριο.

Σε αρνητικό πεδίο με εναλλασσόμενο πρόσημο μεταβολής βρέθηκαν  οι ΓΔ FTSE25 ΔΤΡ από την έναρξη ως τις 10:45. Από τις 10:46 η κυριαρχία της ζήτησης πέρασε τον 25άρη σε θετικό πεδίο μόνιμα. Στη διάρκεια των δημοπρασιών για τον ορισμό τιμών κλεισίματος υπήρξε μείωση των αποτιμήσεων που επηρέασε το πέρασμα του δείκτη ελαφρά κάτω των 2960 μονάδων .

Το «διάγραμμα» του 25άρη «κακογραμμένο» Λ

Το άνοιγμα στις 2973,28 μονάδες (+0,47%) αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 13,82 μονάδων Το ανώτερο σημειώθηκε στις 11:55 και ήταν οι 3012,21 μονάδες (+1,78%). Η εγγραφή του χαμηλού ημέρας έγινε στις 10:39 και ήταν στις 2956,27 μονάδες (-0,11%). Τον έκλεισαν τελικά 0,52 μονάδες ψηλότερα στις 2959,98 από 2959,46 από 2767,02 μονάδες την προηγούμενη με μεταβολή +0,02%.

Με διάθεση εμφάνισης διαφορετικής ποιότητας  ενδιαφέροντος επιλεκτικά για αγορές ή ρευστοποιήσεις  με κατανομή 11 πτωτικών – 13 ανοδικών  blue chip (49 πτωτικών- 53 ανοδικών στο σύνολο) εμφανίστηκαν σκαμπανεβάσματα στην πορεία. Αυτά συνέβησαν με παράλληλη ανάγνωση της πορείας της ξεκάθαρα πτωτικής ατμόσφαιρας που επικρατεί στις αγορές του ευρώ από τα μέσα των συνεδριάσεων  που αποδίδεται και στην μάλλον αβέβαιη και πιθανά καθοδική κίνηση στις αγορές των ΗΠΑ.

Η εκτίμηση μας είναι πως οι ελληνική πορεία είχε σχέση με την άνοδο της Δευτέρας που είχε την φόρτιση από τις εκπλήξεις από όλες τις οπτικές του εκλογικού αποτελέσματος που ανάγκασε τους  ξένους να προβούν στις δέουσες ειδοποιήσεις προς του εγχωρίους επενδυτές

Για την HSBC: Νέα κυβέρνηση ΝΔ φέρνει την επενδυτική βαθμίδα πιο κοντά

Ένα νέο εκλογικό σύστημα θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, …. Έτσι, αν το προχθεσινό αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί, η ΝΔ θα είναι σε θέση να σχηματίσει με άνεση μια νέα μονοκομματική κυβέρνηση από το καλοκαίρι», εξηγεί η τράπεζα.

Την άνοδο των τραπεζικών μετοχών μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές συνδυάζει μια ανάλυση της Goldman Sachs, το ράλι 13% του ΔΡΤ στο χρηματιστήριο με αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα: αυτές των τίτλων AT1 υποχώρησαν κατά περίπου 30-50 μονάδες βάσης και αυτές των Senior Preferred κατά 10-20 μονάδες βάσης

Κύριος μοχλός ίνα στοιχηματίσουν με σχετική βεβαιότητα σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο ως προς το επενδυτικό συναίσθημα: Η Πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους σε επενδυτική βαθμίδα το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “η επενδυτική βαθμίδα θα υποστηρίξει ένα χαμηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου, εξυπηρετώντας καλύτερους όρους χρηματοδότησης και άρα διευκολύνοντας την εύρεση των απαραίτητων κεφαλαίων για την υλοποίηση σημαντικών συναλλαγών.”.

Τα λοιπά των ημερών αφορούν υποσχέσεις  των διοικήσεων στηριγμένες σε ισχυρά δεδομένα

Κοιτάζοντας ελαφρώς πιο μακροπρόθεσμά η Eurobank Equities. Σημειώνει: “Παρόλο που πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, σε γενικές γραμμές αναμένουμε η ισχυρή δυναμική να διατηρηθεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι ο πολιτικός κίνδυνος εξασθενεί και οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας είναι σταθερές, συμπεριλαμβανόμενης της πιθανής αναβάθμισης της Χώρας σε επενδυτική βαθμίδα, στο δεύτερο εξάμηνο του 2023”.

”Η Euroxx Sec αναφέρει συμφωνώντας  συνοπτικά .“ Περιμένουμε το θετικό momentum να συνεχιστεί, ενώ κάποιες ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών δεν μπορούν να αποκλειστούν”

“Μην προσπαθείτε να κάνετε προβλέψεις. Αφήστε την Αγορά να σας δείξει”, είναι η κυρίαρχη άποψη στην παγκόσμια αγορά μετοχών κα την υπογράμμισε  ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Από το σχόλιο του σύμβουλου Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρη Τζάνα επιλέξαμε την αναφορά της εικόνας στα διεθνή Την ίδια ώρα, στις Διεθνείς Αγορές το σκηνικό παραμένει με χαμηλό βαθμό ορατότητας, καθώς δεν έχει κλείσει ούτε το ζήτημα της αναπροσαρμογής του, ύψους $ 31,4 τρισ, ορίου του Δημοσίου χρέους των ΗΠΑ, ούτε έχει αποσαφηνιστεί η επιτοκιακή πολιτική της Federal, που συσχετίζεται με τις επιδόσεις των μεγεθών της Αμερικανικής Οικονομίας (ΑΕΠ, πληθωρισμός, θέσεις απασχόλησης κυρίως).

Με την Επενδυτική Κοινότητα να προσβλέπει στην αναγγελία της παύσης των αυξήσεων, με δεδομένα τα προβλήματα πολλών Αμερικανικών “μικρών” Τραπεζών και τους επενδυτές να βελτιώνουν τη διάθεση ανάληψης επενδυτικού κινδύνου.

Σε κάθε περίπτωση, το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα χρειαστεί ένα ήρεμο διεθνές περιβάλλον, για να ξεδιπλώσει το ενάρετο σενάριο που προοιωνίζει η ευνοϊκή εγχώρια συγκυρία, με δεδομένο ότι το χρήμα που τοποθετείται σε Ελληνικούς τίτλους συνεχίζει να είναι κυρίως από επενδυτές εξωτερικού”,.