Skip to main content

Πτώση στη Wall με την προσοχή στις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους

Oι επενδυτές περιμένουν επίσης εναγωνίως και την έκβαση των διαπραγματεύσεων για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους.

Mε πτώση έκλεισε η Wall Street τη σημερινή συνεδρίαση, υπό την πίεση των αποθαρρυντικών προβλέψεων από τον αμερικανικό όμιλο λιανεμπορίου Home Depot. Η Wall Street έχει επίσης στραμμένη την προσοχή της στη νέα συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και των κορυφαίων μελών του Κογκρέσου.

Ο Dow Jones υποχώρησε 336,46 μονάδες ή 1,01% στις 33.012,14 μονάδες, κλείνοντας κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων 50 συνεδριάσεων για πρώτη φορά από τις 30 Μαρτίου. Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,64% στις 4.109,90 μονάδες, ενώ ο Nasdaq παρουσίασε μικρή πτώση 0,18% κλείνοντας στις 12.343,05 μονάδες.

Η εισηγμένη στο Dow Jones εταιρεία Home Depot υποχώρησε 2,15%, από τη στιγμή που ανακοίνωσε απογοητευτικά τριμηνιαία έσοδα και κατέβασε τον πήχη για τα αποτελέσματα της τρέχουσας οικονομικής χρήσης, καθώς οι καταναλωτές αναβάλουν τις όποιες δαπάνες για ανακαίνιση των σπιτιών τους.

Την ίδια στιγμή, τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ για το μήνα Απρίλιο αυξήθηκαν 0,4% τη στιγμή που οι προβλέψεις έκαναν λόγο για μεγαλύτερη αύξηση 0,8%.

«Οι μετοχές στο δείκτη S&P 500 διαπραγματεύονται σε ένα επίπεδο από 3.800 έως 4.200 μονάδες από τα μέσα Νοεμβρίου. Πιστεύω ότι αυτό αντανακλά τη μεγάλη αβεβαιότητα που αισθάνονται οι επενδυτές για το τι μέλλει γενέσθαι. Πώς θα ανταποκριθεί η οικονομία; Θα συνεχίσουν να δαπανούν οι καταναλωτές και πόσο θα διαρκέσει αυτή η αβεβαιότητα;», αναφέρει ο Μπιλ Μέρτζ της Bank Wealth Management.

Oι επενδυτές περιμένουν επίσης εναγωνίως και την έκβαση των διαπραγματεύσεων για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους. Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με την απειλή μίας στάσης πληρωμών χρέους την 1η Ιουνίου, την οποία ονόμασε «ημέρα κρίσης», εάν δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στο Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο.

«Μία στάση πληρωμών θα μπορούσε να προκαλέσει ρωγμές στα θεμέλια που έχει χτιστεί το χρηματοοικονομικό μας σύστημα. Είναι απόλυτα λογικό να δούμε τις χρηματοοικονομικές αγορές να καταρέουν εάν συμβεί κάτι τέτοιο με τον πανικό σε διεθνές επίπεδο να ενεργοποιεί margin calls, εκροές κεφαλαίου και πυροσβεστικές πωλήσεις», ανέφερε.

Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων, παρότι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Κακάρθι είπε ότι παραμένουν σημαντικά εμπόδια. Ο Αμερικανός πρόεδρος επαναλαμβάνει ότι η όποια συμφωνία αύξησης του χρέους είναι αδιαπραγμάτευτη. Αντίθετα, ο Μακάρθι υποστηρίζει ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να συνδέεται με περικοπή των δαπανών.