Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η ώρα της ΕΚΤ με πιο καθαρό ορίζοντα δίνει τάση

Μετά από μια κίνηση του ΓΔ που της έδωσαν οι ξένοι θεσμικοί μορφή καθαρής ημιτονοειδούς ταλάντωσης και μετά από τη συνέχεια αυτής ως την Τρίτη, θα ήταν κατάσταση  που θα εξέπεμπε αρνητικό μήνυμα για τη συνέχεια  αν περνούσε ο μέσος όρος  κάτω από το επίπεδο ισορροπίας που ήταν οι 1075 μονάδες.

Στα διεθνή

·        Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων μετά την χαλάρωση του μέτρου που προτιμούσε για τον πληθωρισμό για πρώτη φορά σε 10 μήνες. Με αυστηρότερους όρους δανεισμού να επιβαρύνουν επίσης την οικονομία, οι αξιωματούχοι θα αυξήσουν το επιτόκιο καταθέσεων κατά ένα τέταρτο της μονάδας στο 3,25% σήμερα, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

·        Ωστόσο, μια μεγαλύτερη κίνηση δεν μπορεί να αποκλειστεί: Μια μειοψηφία, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan και BofA, προβλέπει ένα βήμα 50 bp.

·        Η PacWest είπε ότι έχει προσεγγιστεί από αρκετούς πιθανούς συνεργάτες και επενδυτές. Η μετοχή είχε βυθιστεί κατά 52% μετά την αγορά, αφού λέγεται ότι ζύγιζε στρατηγικές επιλογές, οι οποίες έσυραν προς τα κάτω άλλες μετοχές περιφερειακών τραπεζών. Η Western Alliance είπε ότι δεν έχει δει ασυνήθιστες ροές καταθέσεων, κάτι που το Bloomberg Intelligence είπε ότι ήταν καθησυχαστικό. Ο Bill Ackman του Pershing είπε ότι το περιφερειακό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε κίνδυνο.

·        Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας σε ένα εύρος 5%-5,25%, ανοίγοντας την πόρτα σε μια παύση μετά από αυτό. Και τα δύο ήταν ευρέως αναμενόμενα από τις αγορές.

·        Η Fed είπε ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, την αγορά εργασίας και τις πιστωτικές συνθήκες θα επηρεάσουν τη μελλοντική πολιτική, με τον Πάουελ να σημειώνει ότι η αγορά εργασίας είναι ακόμα πολύ σφιχτή και η αβεβαιότητα για το πόσο μειωμένος δανεισμός από τις τράπεζες θα συμβάλει στην ψύξη της οικονομίας παραμένει αβέβαιη.

·        Ο Πάουελ απάντησε σε πολλές ερωτήσεις σχετικά με την έκθεση SVB της Fed, λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα εργαστεί για να ενισχύσει τόσο την εποπτεία όσο και τη ρύθμιση για τις μεσαίες τράπεζες. Είπε επίσης ότι είναι «ουσιώδες» να αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους και ότι μια χρεοκοπία της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι αρκετά δυσμενής.

·        Η αντίδραση της αγοράς τόσο στις αποδόσεις των μετοχών όσο και στις αποδόσεις του Δημοσίου ήταν αρκετά συγκρατημένη σε σύγκριση με προηγούμενες συνεδριάσεις. Ο S&P 500 υποχώρησε 0,6% στις 3:33 μ.μ. στη Νέα Υόρκη. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 3,9%.

·        Οι προνομιούχοι μέτοχοι και ομολογιούχοι δεν συμπεριλήφθηκαν στα σχέδια για τη διάσωση της First Republic, της Silvergate Capital Corp., της Silicon Valley Bank ή της Signature Bank. Μόνο η First Republic είχε εκκρεμή ομόλογα 800 εκατομμυρίων δολαρίων χωρίς εξασφάλιση, τα οποία τώρα διαπραγματεύονται σε λίγο περισσότερο από μία δεκάρα στο δολάριο.

·        Η S&P Global Ratings δήλωσε αργά την Τρίτη ότι η προεπιλογή είναι μια εικονική βεβαιότητα. Οι κλειστές τράπεζες είδαν δισεκατομμύρια να απορρίπτουν τις κεφαλαιοποιήσεις της αγοράς. Είναι μια έντονη υπενθύμιση του πόσο γρήγορα μπορούν να καταρρεύσουν οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες και ότι αφήνουν ελάχιστα για να αποζημιώσουν τους μετόχους ή τους κατώτερους ιδιοκτήτες χρεών, που βρίσκονται στο πίσω μέρος της γραμμής για τις ανακτήσεις.

·        Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανέστειλε επισήμως τη διαπραγμάτευση των τίτλων της First Republic Bank την Τρίτη, μετά από ανακοίνωση ότι η JPMorgan Chase & Co. θα εξαγοράσει τον δανειστή. Η Cohen & Steers Inc., αγοραστής περιφερειακών τραπεζικών τίτλων, πούλησε προνομιούχες μετοχές τις τελευταίες εβδομάδες, περιορίζοντας την έκθεση στον κλάδο.

·        Οι αμερικανικές εταιρείες αύξησαν τις μισθοδοσίες τον Απρίλιο κατά το μέγιστο των τελευταίων εννέα μηνών, αναδεικνύοντας μια ανθεκτική αγορά εργασίας, ακόμη και όταν η οικονομία ψύχεται. Ενώ ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα, οι μισθοί μειώθηκαν. Για όσους άλλαξαν δουλειά, η διάμεση αύξηση της ετήσιας αμοιβής ήταν 13,2%, από 14,2% τον προηγούμενο μήνα και σημειώνοντας τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Νοέμβριο του 2021.

Στην Αθήνα

Μετά από μια κίνηση του ΓΔ που της έδωσαν οι ξένοι θεσμικοί μορφή καθαρής ημιτονοειδούς ταλάντωσης και μετά από τη συνέχεια αυτής ως την Τρίτη, θα ήταν κατάσταση  που θα εξέπεμπε αρνητικό μήνυμα για τη συνέχεια  αν περνούσε ο μέσος όρος  κάτω από το επίπεδο ισορροπίας που ήταν οι 1075 μονάδες.

Αυτά μετράνε για όσους διαθέτουν μαθηματικό υπόβαθρο. Για τους υπόλοιπους και σαφώς περισσότερους αξίζει να αναφέρουμε την υπέρβαση των 1093 μονάδων μετά από δυο ώρες και τριάντα λεπτά ελεύθερων συναλλαγών. Όταν ο τζίρος αγγίζοντας  τα 21,5 εκατ., αφήνει υποσχέσεις για μια εντελώς διαφορετικής, έναντι των προηγούμενων, δυναμικής συνεδρίαση.  Οι θεσμικοί αποφάσισαν να οδηγήσουν τον ΓΔ οι αυξήσεις στις αποτιμήσεις των τραπεζών με τα υπόλοιπα blue chip να υφίστανται πιέσεις που τους προκαλέσανε αρνητικές μεταβολές.

Το αποτέλεσμα στις 15:00 ήταν μια άνοδος του ΔΤΡ πάνω από +2,3% που συνεπάγεται κέρδη για τις ΑΛΦΑ ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ από +2,6% ως +3,7%, ενώ τα καθοδικά blue chip ήταν 16 ανάμεσά τους και η ΕΤΕ στο -0,08%. Το… “τίναγμα της αχλαδιάς” που λέγανε οι παλαιοί ήταν σε εξέλιξη και οι σκοπιμότητες που υπέκρυπταν οι εντολές των ισχυρών χεριών ήταν εγγύηση για την εμπιστοσύνη που είχαν αυτοί στο μέλλον της Αθηναϊκής αγοράς. Όσο για τον τζίρο που σκαρφάλωσε πάνω από τα 41 εκατ. ευρώ δεν θα τον λέγαμε αρνητική εξέλιξη με τον ΓΔ με κέρδη +0,55% και τιμή 1093,5 μονάδες. Γενικά για όσους γνωρίζουν και χρησιμοποιούν την στατιστική ανάλυση και τα εργαλεία της .

Η πορεία των αποτιμήσεων δείχνει πως οι ισχυροί παράγοντες σέβονται απόλυτα τα συμπεράσματα από την τεχνική ανάλυση και συνεπώς παίζουν πάνω σε αυτά ως την ώρα που γίνουν πάλι οι συναλλαγές από διεκπεραιωτικές… πολυ- μονομαχίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά και τη σημερινή, απομένουν άλλες 12 συνεδριάσεις μέχρι τις πρώτες εκλογές της 21ης Μαϊου.

Από την Beta Sec. ανέφεραν: “Άλλη μία συνεδρίαση με μέτρια διακύμανσης σε στενό εύρος τιμών. Οι επενδυτές εστιάζουν στη σημερινή απόφαση της FED για τα επιτόκια, ενώ οι ενημερώσεις αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου μπαίνουν στο επίκεντρο”.

Από την Leon Depolas Sec. τόνισαν: “Η επιφυλακτικότητα που ήδη διακατέχει τον ΓΔΧΑ θα συντηρηθεί προεκλογικά, με πιθανή μια ελεγχόμενη διολίσθησή τιμών, όχι χαμηλότερα από τις 1030 μονάδες”.

Μια ήπια αποκλιμάκωση των αποδόσεων, καταγράφεται στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,96% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,40% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,044% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους. Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,20%, αυξημένη από το 3,04% τον προηγούμενο μήνα.

Την Τρίτη ο σεβασμός από την πλευρά των ξένων θεσμικών στα επίπεδα στήριξης έδωσε τη χθεσινή αντίδραση, αλλά με τρόπο που ειδοποίησε πως χθες, η δυναμική μπορούσε να αλλάξει στο και πέντε ή στο παρά πέντε. Για όσους δεν υπολογίζουν μόνοι τους  τις αντιστάσεις και τις στηρίξεις ειδοποιούμε πως αξίζει να προσέχουν αν οι θεσμικοί  προκαλέσουν υπέρβαση των 1103 μονάδων από τον ΓΔ. Τότε ανοίγει ο δρόμος για να επισκεφθεί η αγορά επίπεδα άνω των 1200 μονάδων.