Skip to main content

Χρηματιστήρια: Σε αρνητικά εδάφη με το βλέμμα σε Fed και χρέος ΗΠΑ

Στο -0,81% οι απώλειες στην Αθήνα

Με απώλειες κινούνται οι αγορές σήμερα Τρίτη, με την Αθήνα να υποχωρεί 0,81% στις 1.076 μονάδες. 1,43% χάνουν οι τράπεζες. Αρνητικό είναι εν τω μεταξύ το κλίμα και στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να αναμένουν την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική.

Τα futures των αμερικανικών μετοχών υποχώρησαν, ενώ οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα ενισχύθηκαν, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονταν για την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και ανέμεναν τις εξελίξεις από την Ουάσινγκτον σχετικά με το όριο του χρέους.

Η διήμερη συνεδρίαση πολιτικής της Fed ξεκινά την Τρίτη. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης και ενδεχομένως να σηματοδοτήσει την προθυμία της να αναστείλει περαιτέρω αυξήσεις. Η προσοχή είναι επίσης στραμμένη στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ουάσινγκτον, αφού η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να ξεμείνει από χρήματα για να πληρώσει τους λογαριασμούς της ήδη από τον Ιούνιο.

Φυσικό αέριο: Υποτονική η ζήτηση, καθοδικά οι τιμές

Στην Ευρώπη, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε έως και 0,4%, συγκρατούμενος από ευαίσθητους στην ανάπτυξη τομείς όπως η ενέργεια και τα ακίνητα. Η HSBC αντιστάθμισε την πτώση μετά την αύξηση των κερδών και την επαναγορά μετοχών ύψους 2 δισ. δολαρίων.

Οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν άνοδο 1,1%, ανακτώντας μέρος της πτώσης που σημειώθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Οι traders αφομοιώνουν επίσης τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης της Τρίτης, τα οποία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 7% τον Απρίλιο. Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.