Skip to main content

Πετρέλαιο: Πού θα φτάσουν οι τιμές; Όλες οι προβλέψεις των οίκων (infographic)

Η «Ν» παρουσιάζει σε ένα infographic όλα τα σενάρια για τις τιμές του πετρελαίου

Κοντά στα επίπεδα των 85 δολαρίων κινούνται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου το τελευταίο διάστημα στον απόηχο της απόφασης του ΟΠΕΚ+ να προβεί σε επιπλέον μείωση της προσφοράς του.

Σήμερα η τιμή του μπρεντ αυξάνεται κατά 63 σεντς ή 0,8% στα 84,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ εκείνη του αμερικανικού αργού (WTI) ενισχύεται κατά 0,9% στα 80,42 δολάρια το βαρέλι. Οι περισσότεροι οίκοι προειδοποιούν πως οι τιμές δεν θα μείνουν εκεί, αλλά θα υπερβούν έως τα τέλη του έτους τα 100 δολάρια το βαρέλι. Βασική κινητήριος δύναμη (πέρα από τη μειωμένη προσφορά) είναι η ανάκαμψη της ζήτησης από την Κίνα, που έχοντας εγκαταλείψε πλέον την πολιτική της μηδενικής ανοχής έναντι του Covid, αρχίζει και πάλι να «διψάει» για ενέργεια.

Στο infographic που ακολουθεί αποτυπώνονται οι προβλέψεις των επενδυτικών τραπεζών για τη μέση τιμή του πετρελαίου φέτος. Να σημειωθεί πως πριν από λίγες εβδομάδες το πετρέλαιο είχε υποχωρήσει κάτω και από τα 70 δολάρια το βαρέλι. Επομένως μία μέση τιμή για το έτος κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλι, σημαίνει ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα δούμε τιμές άνω των 100 δολαρίων. Υπό τις συνθήκες αυτές δεν προβλέπεται να δούμε μειώσεις στις τιμές της βενζίνης, που προσεγγίζουν και πάλι τα 2 ευρώ το λίτρο στη χώρα μας.