Skip to main content

To «μικρόβιο» της Silicon Valley Bank «μολύνει» τις αγορές: Νέα βουτιά 60% σήμερα για την τράπεζα

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Οι κλυδωνισμοί της SVB ρίχνουν βαριά σκιά στα χρηματιστήρια

Ανηλεές σφυροκόπημα δέχονται σήμερα, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, οι μετοχές της SVB Financial Group, γνωστής ως Silicon Valley Bank, με αποτέλεσμα να ρίχνουν βαριά τη σκιά τους συνολικά στις τραπεζικές μετοχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ο CEO της SVB, Γκρεγκ Μπέκερ, σε call που είχε με πελάτες το απόγευμα της Πέμπτης, προσπάθησε να διασκεδάσει τους φόβους τους μετά τη βουτιά της μετοχής κατά 60%, όπως μεταδίδει το CNBC επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές. Οι επενδυτές όμως συνέχισαν να βάζουν στο στόχαστρο την τράπεζα, που υποχωρεί και πάλι περίπου 60% με το άνοιγμα της αγοράς.

Χρηματιστήρια: Συνεχίζονται οι τριγμοί με βουτιά 5% στις τράπεζες

Το ETF, SPDR S&P Regional Banking, καταγράφει απώλειες 2% ύστερα από πτώση 8% την Πέμπτη. Η Signature Bank, η οποία έχει πελάτες από τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, υποχωρεί 9% ύστερα από απώλειες 12% την Πέμπτη ενώ η First Republic Bank βυθίζεται 19% μετά τη χθεσινή πτώση της κατά 17%.

Οι μετοχές μεγάλων τραπεζών όπως είναι η JPMorgan παρέμεναν εν πολλοίς σταθερές στο άνοιγμα της αγοράς, μετά τις χθεσινές ισχυρότατες πιέσεις που δέχθηκαν.

Τις ανησυχίες πυροδότησε η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Silicon Valley Bank το βράδυ της Τετάρτης ότι χρειάζεται να αντλήσει φρέσκα κεφάλαια ύψους 2,25 δισ. δολαρίων μέσω έκδοσης μετοχών. Η τράπεζα αναγκάστηκε να πουλήσει ομόλογα με ζημιά 1,8 δισ. δολαρίων αφότου startups – πελάτες της απέσυραν καταθέσεις, όπως ανακοίνωσε. Η είδηση ήρθε λίγο μετά την κατάρρευση της τράπεζας του χώρου των κρυπτονομισμάτων, Silvergate.

Σε νέα επιστολή της η SVB γνωστοποίησε ότι πούλησε «μεγάλες ποσότητες» των διαθέσιμων προς πώληση χρεογράφων της, που αποτελούνται κυρίως από αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Οι επενδυτές ανησυχούν για την απουσία στήριξης από τη βάση χρηματοδότησης της SVB, δηλαδή τις τεχνολογικές startups που την είχαν επιλέξει για τις καταθέσεις τους.

Σημειώνεται ότι η SVB είχε κεφαλαιοποίηση ύψους 16,8 δισ. δολαρίων στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Το βράδυ της Πέμπτης η αξία της είχε υποχωρήσει στα 6,3 δισ. δολάρια.

naftemporiki.gr