Skip to main content

Χρηματιστήριο: Διατηρήθηκαν οι πιέσεις, στις 1.114 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Κέρδη στην Ευρώπη με το βλέμμα στα μακροοικονομικά δεδομένα

Με απώλειες 0.37% έκλεισε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, διατηρώντας τις 1.100 μονάδες (1.114). Πιέσεις στις τράπεζες.

Στα μη τραπεζικά blue chips απώλειες κατέγραψε η ΔΕΗ, αλλά και οιMotor Oil, ΟΠΑΠ. Με κέρδη έκλεισαν Coca Cola και Jumbo. Ήπια ανοδικά Quest και ΟΛΠ.

Σήμερα αναμένεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Scope.

Στο 4,48% το ελληνικό 10ετές ομόλογο.

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές κάνουν απολογισμό των οικονομικών στοιχείων που δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,8%. Στο +1,46% ο γερμανικός DAX. Κέρδη 0,79% για τον γαλλικό CAC.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν υψηλότερα του αναμενόμενου. Μια έκτακτη εκτίμηση για την ευρωζώνη έδειξε ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε μεν από το 8,6% στο 8,5%, αλλά κινήθηκε άνω των εκτιμήσεων.

Οι αυξήσεις των τιμών επιταχύνθηκαν απροσδόκητα στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Πέμπτη ότι η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2% θα χρειαστεί ακόμη χρόνο και ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν και μετά τον Μάρτιο.

Εν τω μεταξύ ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε, σύμφωνα με το Bloomberg πως οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές θα είναι ένας βασικός παράγοντας για τις μελλοντικές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας.

Ο δείκτης μεταποίησης PMI της ευρωζώνης που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα έδειξε πτώση σε σχέση με τον Ιανουάριο.

naftemporiki.gr