Skip to main content

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα επιστρέψουν στους μετόχους 1 τρισ. δολάρια το 2023 (infographic)

Ήδη έως τις 17 Φεβρουαρίου είχαν δοθεί εγκρίσεις για προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών 220 δισ. δολαρίων.

Ύστερα από έναν χρόνο χρηματιστηριακής «αιμορραγίας» και με τις κεντρικές τράπεζες να επιμένουν στις αυξήσεις επιτοκίων, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να στηρίξουν τους τίτλους τους, αγοράζοντας τις μετοχές οι ίδιες. Επιστρέφουν με αυτόν τον τρόπο άφθονο ρευστό στους μετόχους.

Οι επαναγορές μετοχών των εταιρειών του S&P 500 (του πλέον αντιπροσωπευτικού δείκτη της αμερικανικής αγοράς) προβλέπεται να σπάσουν το φράγμα του 1 τρισ. δολ. το 2023, για πρώτη φορά στα χρονικά, σύμφωνα με υπολογισμούς της S&P Dow Jones Indices.

Ήδη έως τις 17 Φεβρουαρίου είχαν δοθεί εγκρίσεις για προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών 220 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Goldman Sachs από τους δείκτες S&P 500 και Russell 3000.

Την «κούρσα» των επαναγορών οδηγούν η Chevron με ένα πρόγραμμα αξίας 75 δισ. δολαρίων, η Meta (Facebook), που θα επαναγοράσει ίδιες μετοχές 40 δισ. δολαρίων και η Goldman Sachs που έχει δώσει έγκριση σε πρόγραμμα 30 δισ. δολαρίων.

Από το 2010 οι εταιρείες του S&P 500 έχουν «ρίξει» 5,3 τρισ. δολάρια στην επαναγορά ιδίων μετοχών, όπως υπολογίζει η WSJ.