Skip to main content

Χρηματιστήριο: Το υψηλότερο κλείσιμο από τον Σεπτέμβριο 2014

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Στις 1.074 μονάδες και το +0,98%.

Στις 1074 μονάδες έκλεισε τη συνεδρίαση της Πέμπτης το Χρηματιστήριο Αθηνών, σημειώνοντας άνοδο 0,98%, με ώθηση από Εθνική +5% και από την Jumbo στο +7%. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο από τον Σεπτέμβριο 2014.

Κέρδη και για τη ΔΕΗ. Άνοδος για όλες τις τράπεζες, πλην Πειραιώς που σημείωσε ήπιες απώλειες 0,7%. Άνω του +1% κινήθηκαν και οι ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Στο 4,12% το 10ετές ελληνικό ομόλογο.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τις οικονομικές προοπτικές και την τροχιά των επιτοκίων.

Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,9%, με τους περισσότερους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια να βρίσκονται σε θετικό έδαφος. Οι βιομηχανικές μετοχές κατέγραψαν κέρδη, άνοδο 2%, καθώς μόνο οι μετοχές ταξιδιών υποχώρησαν, κατά 0,2%. Στο +0,83% ο DAX στη Φρανκφούρτη, στο 1,04% ο γαλλικός CAC.

Θετικά τα πρόσημα και στο άνοιγμα της Wall Street. Ο Dow ενισχύθηκε περισσότερο από 200 μονάδες, ή 0,7%,. Ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite σημείωσαν αύξηση 0,8% και 1%, αντίστοιχα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν. Ορισμένα στελέχη της Federal Reserve επανέλαβαν ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τον κύκλο αύξηση των επιτοκίων, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη της Fed Κρίστοφερ Γούολερ, ο οποίος δήλωσε την Τετάρτη ότι «έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας» για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Για σημαντικές ζημιές φέτος προειδοποίησε η Credit Suisse, καθώς οι πελάτες απέσυραν κεφάλαια – ρεκόρ το τελευταίο τρίμηνο του 2022, οδηγώντας την ελβετική τράπεζα στη χειρότερη ετήσια επίδοσή της από την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου η τράπεζα ήρθε αντιμέτωπη με καθαρές ζημιές ύψους 1,39 δισ. ελβετικών φράγκων (περίπου 1,5 δισ. ευρώ), οι οποίες ήταν αποτέλεσμα των ισχυρών πιέσεων στους τομείς διαχείρισης πλούτου και επενδυτικής τραπεζικής. Είναι σαφές πως η Credit Suisse ακόμη παλεύει να συνέλθει από τις εκροές, που πυροδότησε μία καταιγίδα αμφισβήτησης στα social media για τη θέση και τις προοπτικές της τον περασμένο Οκτώβριο.