Skip to main content

Market Beat: Η τάση για ρευστοποιήσεις απλώνεται διεθνώς συνηγορώντας για διόρθωση  

Οι κινεζικές μετοχές πέφτουν, ο Nikkei της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,4%.Το φρόνημα των επενδυτών  πληγώθηκε από τα αδύναμα κέρδη από τους τεχνολογικούς γίγαντες των ΗΠΑ.

Τις τελευταίες  10 ημέρες του Ιανουαρίου, οι αποδόσεις των μετοχών και των ομολόγων κινήθηκαν προς την ίδια κατεύθυνση όλες εκτός από μία ημέρα. Η συσχέτιση μεταξύ των δύο, εκτινάχθηκε στο 80%, ενώ ήταν αρνητικός το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους. (Τη Δευτέρα και την Τρίτη κινήθηκαν πάλι προς αντίθετες κατευθύνσεις.)

Ο Κώστας Ιωαννίδης

Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Αγγλίας (ΤτΕ) αύξησαν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης η καθεμία. Οι αγορές αντέδρασαν πιέζοντας τις ευρωπαϊκές αποδόσεις απότομα χαμηλότερα, με τα 10ετή γερμανικά ομόλογα να υποχωρούν 22,6 μονάδες βάσης στο 2,065%, τη μεγαλύτερη πτώση από το 2011 και τα ιταλικά ομόλογα να υποχωρούν 40 bps στο 3,887%, τη μεγαλύτερη από το 2020.

Τα διεθνή

·        Ένα ράλι των μετοχών παγκόσμια αντιμετώπισε αντίσταση στην Ασία σήμερα, καθώς τα απογοητευτικά κέρδη από τους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες υπονόμευσαν το φρόνημα, ενώ το δολάριο ανέκτησε μέρος της ισσχύος του εν όψει μιας βασικής έκθεσης για τις μισθοδοσίες εκτός των αγροτικών δραστηριοτήτων  των ΗΠΑ.

·        Οι ευρωπαϊκές αγορές πρόκειται να επεκτείνουν την επιφυλακτικότητα, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Euro Stoxx 50 σε όλη την περιοχή να υποχωρούν κατά 0,1%, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του γερμανικού DAX να υποχωρούν κατά 0,2% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης FTSE ως επί το πλείστον σταθερά.

·        Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι αγορές αντιμετώπισαν αρνητικά την καθοδήγηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας, ελπίζοντας ότι είναι ορατό ένα τέλος του τεράστιου παγκόσμιου κύκλου σύσφιξης, ωθώντας τα τοπικά ομόλογα υψηλότερα και τα νομίσματα χαμηλότερα.

·        Ο Nasdaq Composite εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδό του σε βάθος  σχεδόν πέντε μήνες, τροφοδοτούμενος από την ανατίμηση  μεγάλων μετοχών τεχνολογίας και τις ελπίδες των επενδυτών ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να στραφεί από την αύξηση των επιτοκίων στη μείωση τους αργότερα φέτος.

·        Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 384,50 μονάδων την Πέμπτη, ή 3,3%, στις 12200,82 μονάδες. Ο δείκτης με επίκεντρο την τεχνολογία έχει την καλύτερη αρχή ενός έτους από το 1975. Ο ευρείας βάσης S&P 500 σημείωσε άνοδο 60,55, ή 1,5%, στις 4179,76 μονάδες την τρίτη συνεχόμενη ημέρα κερδών του. Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones υποχώρησε, διολισθαίνοντας  κατά 39,02, ή 0,1%, στο 34053,94 λόγω αδυναμίας σε ορισμένες μετοχές υγειονομικής περίθαλψης.

·        Η Alphabet και η Amazon.com σημείωσαν κέρδη άνω του 7%, και η Apple σημείωσε άνοδο άνω του 3%. Και οι τρεις ανέφεραν κέρδη μετά το κλείσιμο. Η Intel και η Tesla ανέβηκαν επίσης περισσότερο από 3%. Η μητρική Meta Platforms του Facebook, η οποία ανακοίνωσε τριμηνιαία αποτελέσματα αργά την Τετάρτη, εκτινάχθηκε κατά 35,65 δολάρια ανά μετοχή, ή 23%, στα 188,77 δολάρια, αφού έδωσε αισιόδοξες προοπτικές για το επόμενο έτος και δήλωσε ότι θα αγόραζε πρόσθετα 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές.

·        Η Fed αύξησε την Τετάρτη το βασικό της επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας, τη μικρότερη άνοδο από τότε που ξεκίνησε μια επιθετική εκστρατεία νομισματικής σύσφιξης τον περασμένο Μάρτιο. Αυτό οδήγησε τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε άνοδο και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ να πέφτουν.

Στην Αθήνα

Με το τέλος του πρώτου μήνα του 2023 στην Αθήνα και παγκόσμια εμφανίστηκαν αποφασιστικά και χωρίς επιφύλαξες   αναλύσεις και αξιολογήσεις για επιμέρους κλάδους και μετοχές. Στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις πούλησαν ομόλογα ρεκόρ 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο, ενώ εταιρείες με αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας εξέδωσαν ομολόγα με τον ταχύτερο ρυθμό του μήνα από το 2011, καθώς οι ανησυχίες για την ύφεση στην Ευρώπη και την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου εξανεμίστηκαν.

Να γιατί έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο της Αlpha Bank για το οποίο υπήρξε μεγάλη ζήτηση με αποτέλεσμα να αντληθούν τελικώς 400 εκατ. ευρώ, αντί της αρχικής πρόβλεψης για 300 εκατ. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 1,75 δισ. ευρώ, από τουλάχιστον 200 Διεθνείς Επενδυτές, με αποτέλεσμα το επιτόκιο που αρχικά είχε οριστεί μεταξύ 12,25% – 12,5%, να προσδιοριστεί τελικά στο 11,875%.

Από το τμήμα ανάλυσης της NBG Sec. ανέφεραν: “Το 2023 θα είναι ένα έτος με δύο όψεις. Η προσδοκία για φιλικό προς την Αγορά αποτέλεσμα των εκλογών και η επακόλουθη επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, παρέχουν αμφότερα το απαραίτητο αφήγημα για θετικές αποδόσεις για τις Ελληνικές μετοχές στο β’ εξάμηνο του 2023. Αυτό υποστηρίζεται επίσης από την καλή δυναμική στην αύξηση των εταιρικών κερδών και τις ελκυστικές αποτιμήσεις σε πολλούς τομείς”.

Η θέση μας, όπως και όσων σέβονται την στατιστική και χρησιμοποιούν τα εργαλεία της για την πορεία του ΓΔ, είναι σαφής εδώ και αρκετό καιρό. Η αγορά θα αντιληφθεί την αντίσταση που σχηματίστηκε από τις συναλλαγές που έγιναν πριν από οκτώ χρόνια περίπου και είναι η ζώνη μεταξύ των 1030 και 1035 μονάδων. Δεν φανταστήκαμε όμως με τίποτε τον τρόπο που αυτή η αντίσταση θα επηρέαζε τις αποτιμήσεις των blue chip, γιατί κύρια σε αυτές έχει επιδράσει η στατιστική προϊστορία. Από την Τρίτη, ο μέσος όρος προσέγγισε τις 1030 μονάδες με ανώτερο μέρας τις 1028,6, κλείνοντας στις 1022,82 μονάδες. Την επόμενη τις ξεπέρασε, φθάνοντας στις 1031,07 με κλείσιμο στις 1027,25 και χθες το μέγιστο ήταν οι 1035,54 μονάδες, με κλείσιμο στις 1029,68.

Η δυναμική έφερε την εμφάνιση κάθε ορίου που όριζε η στατιστική και δεν μπορεί κανένας να υποστηρίξει ότι αυτό είναι αποτέλεσμα συμφωνιών μεταξύ των ισχυρών θεσμικών, ή γενικότερα των συναλλασσόμενων αυτή την εποχή. Οι συναλλαγές και η εξέλιξη των αποτιμήσεων αυτής της εβδομάδας αποτελούν ένα ανάγλυφο παράδειγμα της αξίας της στατιστικής. Το τονίζουμε, θεωρώντας ότι θα βοηθήσει στο να ωριμάσει το επενδυτικό κοινό και να αναγνωρίσει τη δύναμη που προσφέρει στον επενδυτή η γνώση και η χρήση των εργαλείων της τεχνικής ανάλυσης.

Στη μέρα που οι αποφάσεις για τα επιτόκια από πανίσχυρες Κεντρικές Τράπεζες  καθόριζαν τις επιλογές των συμμετεχόντων παγκόσμια στη διαπραγμάτευση  κάθε αξίας, μετοχών, ομολόγων, πρώτων υλών και νομισμάτων, οι θεσμικοί στην Αθήνα δεν ασπάστηκαν ανάλογα κριτήρια.  Οι επενδυτές έχουν δικό τους επενδυτικό σύμπαν. Δυο από τα blue chip και μερικές από τις παλαιές δόξες του ταμπλό εμφάνισαν επικών διαστάσεων σκαμπανεβάσματα. Παράδειγμα οι πιέσεις σε ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ ενώ η ζήτηση για την ΜΙΓ ίσως αφορά πιθανές  εξελίξεις σε ΑΤΤΙΚΑ και ΑΝΕΚ.

ΗΠΑ

Κέρδη στη Wall Street στηριγμένα στην αίσθηση από  τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου της Meta, η οποία κατέχει το Facebook, το Instagram και το WhatsApp.  Ανέφερε έσοδα 32,2 δισ. δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο, μειωμένα κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά ελαφρώς πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Μετά τα καλά αποτελέσματα της Meta, οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στα τρίμηνα των Apple, Amazon και Alphabet που θα ανακοινωθούν μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Επιπλέον, η εταιρεία μείωσε τις προοπτικές εξόδων της για το 2023 κατά 5 δις  δολάρια και ανακοίνωσε επιπλέον 40 δις  δολάρια για επαναγορές μετοχών.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,11% ή 39 μονάδες στις 34.054, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,47% στις 4.180 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 3,25% στις 12.201 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Microsoft (+3,9%) και 3M Co (+3,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των UnitedHealth (-5,4%) και Merck & Co (-3,3%).

Στο μεταξύ, καθοδική τροχιά για τρίτη μέρα ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,39% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,08%.

ΕΥΡΩΠΗ

Μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, τα χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά. Το  Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης ακόμα στην επόμενη συνεδρίασή του τον Μάρτιο και στη συνέχεια θα αξιολογήσει την πορεία που θα ακολουθήσει η νομισματική του πολιτική.

Επιπλέον, η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) αύξησε τα επιτόκια για 10η φορά διαδοχικά, αλλά δεν επανέλαβε τη δέσμευσή της να συνεχίσει να τα αυξάνει «δυναμικά», εάν χρειάζεται και είπε ότι ο πληθωρισμός είχε πιθανώς κορυφωθεί. Στο εταιρικό μέτωπο, κέρδη ρεκόρ ανακοίνωσε ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός Shell, ενισχυμένος από την άνοδο των τιμών των ορυκτών καυσίμων και την ισχυρή ζήτηση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι.

Ισχυρά αποτελέσματα 2022 ανακοίνωσε και η Deutsche Bank καθώς τα έσοδα και τα κέρδη αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών. Για όλη τη χρονιά, τα καθαρά κέρδη της υπερδιπλασιάστηκαν στα 5,7 δις ευρώ, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

Στις αγορές  της Ευρώπης ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,35% στις 459 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,79% στις 7.820 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 2,16% στις 15.509 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,26% στις 7.166 μονάδες.

ΧΑ

Με αυξημένους όγκους η άνοδος κατά 0,24% κράτησε πάλι τον ΓΔ κάτω από τις 1030 μονάδες

Η δυναμική στην Αθήνα ήταν σημαντικά σεμνότερη έναντι  της τάσης που εμφάνισαν τα  υπόλοιπα χρηματιστήρια του ευρώ, που  λειτούργησαν με ανοδική δυναμική  στην έναρξη και στο πρώτο μέρος και ανοδική με μεγάλα κέρδη στο δεύτερο,  η οποία είχε διαμορφωθεί μετά την απόφαση της ΕΚΤ με εμφάνιση μεταβολών της τάξης του 1,4% και πάνω. Στο μεταξύ η μεταβολή των ΣΜΕ του S&P500 που ειδοποιούσε για ανοδική έναρξη αποδείχθηκε ειλικρινής αφού η εικόνα που εμφανίστηκε αμέσως μετά την έναρξη ήταν μονίμως ανοδική δυναμική, συνεπώς η πορεία στο φάρο των χρηματιστηρίων ήταν ενδεικτική της επιστροφής της διάθεσης  των επενδυτών για ανάληψη  ρίσκου.

Στην Αθήνα υπήρξε βούλιαγμα σε αρνητικό πεδίο μόνο από τις 13:46 ως και τις 14:22  και σε θετικό στο υπόλοιπο διάστημα αλλά  μετά τις 14:25 ως το πέρας της συνόδου η πορεία του ΓΔ ήταν πλάγια. Με καλύτερο  συγκριτικά με τον μέσο τζίρο της περασμένης εβδομάδας και μεγαλύτερο από  της προηγούμενης μέρας, το ελάχιστο ημέρας εμφανίστηκε μια φορά και ήταν οι 1022,30 μονάδες στις  13:53  που αντιστοιχούσε σε μεταβολή -0,48%. Για όσους υπολογίζουν την στατιστική εικόνα το κλείσιμο βρήκε τον ΓΔ στις 1029,68 μονάδες δηλαδή 60 μονάδες ψηλότερα από το επίπεδο των 970 που ήταν η αντίσταση που εμπόδιζε την αγορά να εκτιναχθεί.

Οι επενδυτές στην δεύτερη σύνοδο του Φεβρουαρίου, με τζίρο 118,7 εκατ. ευρώ και αξία  πακέτων 15,8 εκατ. ευρώ, οδήγησαν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον μέσο όρο στις 1030,11 μονάδες (+0,28%). Μετά, στις δημοπρασίες, που βελτίωσαν τον τζίρο κατά 26,1 εκατ. είχαμε αρνητική  για τις αποτιμήσεις παρέμβαση κατά την εξέλιξή τους. Οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 1029,68 από 1027,25 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,24% ή 2,43  μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της 1/2/23.

Εμφανίστηκαν 14μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ( ο τζίρος της οποίας ήταν 120,252 εκατ. ευρώ) που χαρακτηρίστηκαν από υπεροχή της ζήτησης για αυτά ώστε στο κλείσιμο βρέθηκαν 3 με κέρδη άνω του +2,00% ήτοι ΕΥΡΩΒ +2,68%, ΣΑΡ +2,67%, ΠΕΙΡ  +2,42%, και ακολούθησαν η ΕΤΕ  +1,40% και η ΔΕΗ +1,35%.  Από τις 8 πτωτικές απώλειες πάνω από -1,5% είχαν 3 οι ΤΕΝΕΡΓ -6,27%, ΕΕΕ -1,60% ΑΛΦΑ -1,56%  και  ακολούθησαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,29% και ΒΙΟ -0,99%.

Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 144,752 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 26,453 εκατ. ευρώ και τα 4,988  εκατ. αφορούσαν τον ΟΠΑΠ, την ΜΠΕΛΑ  τα 2,773 εκατ. ευρώ,  τον ΕΤΕ 3,198 εκατ., τα  ΠΕΙΡ 1,353 εκατ., την ΔΕΗ 805.531 ευρώ,  την ΕΥΡΩΒ 567.758 ευρώ την ΜΟΗ τα 331.647 την ΤΙΤC 293.600 και τα ΕΛΠΕ 183.120 ευρώ.

Στατιστικά

Σημείωσαν άνοδο 54 μετοχές και 53 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 26. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 71,315 από 71,266 δις ευρώ.

Η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 4, 295% την προηγούμενη έγινε 3,946 % έχοντας φθάσει στο 4,347% ενδοσυνεδριακά.

Ο ΔΤΡ την Τετάρτη 1/2/23 έκλεισε στις 791,97 μονάδες με μεταβολή +2,40%.  Χθες με κατώτερο τις 795,38 (+0,44%) και τιμή ανοίγματος 802 (-0,15%) σημείωσε ανώτερο μέρας στις 807,42 μονάδες (+1,96%) για να κλείσει στις 800,89 μονάδες με μεταβολή +1,14%. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,33% στις 2504,12 από 2495,80 μονάδες ήτοι 8,32 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της 1/2/23, ενώ ο FTSEΜ είχε μεταβολή 0,55%.

Τεχνική  ανάλυση παράγωγα

Αισιόδοξα επιμένουν με τις αυξημένων όγκων συναλλαγές στα ΣΜΕ του FTSE25

Η τιμή κλεισίματος των ΣΜΕ Φεβρουαρίου υστερεί  του υποκείμενου δείκτη κατά 3,12 μονάδες από 1,95 την Τετάρτη.

Χθες, με ακόμα ένα rotation στο αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με μονιμότητα της ζήτησης για ορισμένα Τραπεζικά blue chip εμφανίστηκε το άνω όριο της ζώνης που θεωρείται αντίσταση και με τις δημοπρασίες… “απαγορεύτηκε” ένα κλείσιμο πάνω από τις 1030. Από την ορμή που έχει πρόσφατα αποκτήσει η μετοχή της ΕΥΡΩΒ προκύπτει πως η ώθηση στις αποτιμήσεις των συστημικών δεν σχετίζεται με τη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου, και όσα αφορούν τους ισολογισμούς. Στα μελλοντικά μερίσματα κρύβεται η γοητεία.

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη κύρια σε θετικό πεδίο στο τέλος από το πρώτο μέρος αλλά σε θετικό στο δεύτερο. Το άνοιγμα στις 2510,64 μονάδες (+0,59%) αντιστοιχούσε σε ανοδικό  χάσμα 14,84 μονάδων. Η εγγραφή του χαμηλού ημέρας στις 13:53  έφερε τις 2490,37 μονάδες (-0,22%). Το ανώτερο σημειώθηκε στις 10:56 και ήταν οι 2518,35  μονάδες (+0,90%). Τον έκλεισαν τελικά 8,32 μονάδες ψηλότερα από την προηγούμενη στις 2504,12 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 28,845 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 2094 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2515,50 μονάδες κατώτερο τις 2488,50 με τελευταίες πράξεις στις 2498,50 και τιμή κλεισίματος 2501,00 από 2497,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 5759. Για  τη σειρά Μαρτίου διακινήθηκαν 360 συμβόλαια με ανώτερο στις 2515,00 μονάδες κατώτερο τις 2490,00 με τελευταίες πράξεις στις 2497,50 και τιμή κλεισίματος 2500,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 463.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν μέτρια στα calls και στα puts. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Φεβρουαρίου το ενδιαφέρον ήταν 21 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2500 και τις 2550  μονάδες. Το ενδιαφέρον για την επόμενη σειρά λήξης Μαρτίου ήταν μηδενικό. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Φεβρουαρίου  ο όγκος ήταν 76 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2350 ως τις 2450 μονάδες. Για την επόμενη και τρίτη  σειρά του 2023 διακινήθηκαν 42 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2400 και 2450 μονάδες.

Ο ΔΤΡ την Τετάρτη 1/2/23 έκλεισε στις 791,97 μονάδες με μεταβολή +2,40%.  Χθες με κατώτερο τις 795,38 (+0,44%) και τιμή ανοίγματος 802 (-0,15%) σημείωσε ανώτερο μέρας στις 807,42 μονάδες (+1,96%) για να κλείσει στις 800,89 μονάδες με μεταβολή +1,14%. Ο τζίρος των Τραπεζικών ανήλθε στα 50,554 εκατ. ευρώ και για την ΑΛΦΑ +2,94% ήταν 10,416 εκατ., για την ΕΤΕ +1,40% ήταν 11,607 εκατ. για την ΕΥΡΩΒ +2,68% ήταν 10,980 εκατ. και για την ΠΕΙΡ +2,43% ήταν 12,433 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου άλλαξαν χέρια 85 συμβόλαια με ανώτατο στις 809,25 και κατώτερο στις 798,25 και ορίστηκε τιμή κλεισίματος στις 799 μονάδες αλλά τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν  447.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι αυξήθηκαν  αλλά δεν άλλαξαν υπολογίσιμα οι ανοικτές θέσεις για τις  σειρές Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 17813 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 1,27 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 148.043 ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2771 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 4,46  και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 11.833 ΣΜΕ.

Της ΕΥΡΩΒ με 6208 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 1,31 και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 13.888.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 8974   ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,91 ευρώ και οι  ανοικτές θέσεις έγιναν 61.350  ΣΜΕ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1697  ΣΜΕ της ΔΕΗ  για την τρέχουσα σειρά και τα 18098  ΣΜΕ της ΜΙΓ για σειρά Μαρτίου.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε τα 12000 συμβόλαια για ΜΥΤΙΛ, τα 4200 συμβόλαια ΕΛΧΑ, τα 3700 για ΜΠΕΛΑ, τα 2200 για ΚΟΥΕΣ, τα 1300 για ΟΠΑΠ, τα 1000 για ΒΙΟ, τα 800 για ΟΤΟΕΛ, τα 552 για ΑΡΑΙΓ, τα 340 για ΜΙΓ, και τα 50 συμβόλαια για ΟΛΘ και 23 για ΑΛΦΑ.

Σήμερα

Οι κινεζικές μετοχές πέφτουν, ο Nikkei της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,4%.Το φρόνημα των επενδυτών  πληγώθηκε από τα αδύναμα κέρδη από τους τεχνολογικούς γίγαντες των ΗΠΑ

Στερλίνα, και ευρώ υποχωρούν μετά από την παύση των μηνυμάτων από τις  BOE, ΕΚΤ

Οι ευρωπαϊκές αποδόσεις έγιναν απότομα  χαμηλότερες

Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Αγγλίας (ΤτΕ) αύξησαν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης η καθεμία. Οι αγορές αντέδρασαν πιέζοντας τις ευρωπαϊκές αποδόσεις απότομα χαμηλότερα, με τα 10ετή γερμανικά ομόλογα να υποχωρούν 22,6 μονάδες βάσης στο 2,065%, τη μεγαλύτερη πτώση από το 2011 και τα ιταλικά ομόλογα να υποχωρούν 40 bps στο 3,887%, τη μεγαλύτερη από το 2020.

Στις 9:15 δική μας ώρα:

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με άνοδο +0,39%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή +0,62%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας ήταν κέρδη +0,47%

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ήταν με πτωτική μεταβολή -1,28%

Αλλά και ο βασικός δείκτης της Σαγκάης ήταν με απώλειες-0,65%