Skip to main content

ΟΠΕΚ+: Σταθερή η παραγωγή πετρελαίου εν μέσω αβεβαιότητας σε Ρωσία και Κίνα

Η ομάδα των υπουργών δεν είδε την ανάγκη αλλαγής της τρέχουσας πολιτικής πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ+ συνέστησε να διατηρηθεί σταθερή η παραγωγή αργού, καθώς η αγορά πετρελαίου αναμένει σαφέστερα στοιχεία σχετικά με τη ζήτηση στην Κίνα και τις προμήθειες από τη Ρωσία,

Η Σαουδική Αραβία και οι εταίροι της θα συνεχίσουν να διατηρούν την παραγωγή στα επίπεδα που καθορίστηκαν στα τέλη του περασμένου έτους, ανέφεραν εκπρόσωποι του οργανισμού, όταν ανακοίνωσαν μεγάλη περικοπή 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα για να εξισορροπήσουν τις αγορές εν μέσω μιας εύθραυστης οικονομίας, είπαν εκπρόσωποι, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή οι συνομιλίες της επιτροπής ήταν ιδιωτικός.

Οι τιμές του πετρελαίου ξεκίνησαν δύσκολα το 2023, με ένα ράλι στα μέσα Ιανουαρίου να εξασθενεί μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτό ώθησε τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του να παραμείνουν επιφυλακτικοί.

Η σύσταση του status quo από την Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης του ΟΠΕΚ+ κατά τη διαδικτυακή της συνεδρίαση την Τετάρτη ήταν ευρέως αναμενόμενη και είχε μικρή επίδραση στις τιμές του αργού. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent βρέθηκαν κοντά στα 86 δολάρια το βαρέλι.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Πετρελαίου της Ισημερινής Γουινέας Γκάμπριελ Μπάγκα Ομπιάνγκ Λίμα, ο οποίος φέτος υπηρετεί ως πρόεδρος του ΟΠΕΚ, δήλωσε ότι ο όμιλος πρέπει να είναι «πολύ προσεκτικός σε οποιαδήποτε απόφαση». Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Χάιθαμ Αλ-Γκάις δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι παραμένει «επιφυλακτικά αισιόδοξος» για την παγκόσμια οικονομία, καθώς η ανάκαμψη της Κίνας αντιμετωπίζεται από την αποδυνάμωση της ανάπτυξης αλλού.

naftemporiki.gr