Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Συμμετρική πορεία μεν, αλλά ανεστραμμένη…

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η πορεία της αγοράς χθες ήταν ακριβώς συμμετρική έναντι των συνεδριάσεων που προηγήθηκαν αυτής της Τετάρτης, αλλά ανεστραμμένη. Σε αυτές το ελάχιστο ημέρας εμφανιζόταν τα πρώτα λεπτά και το ανώτερο την τελευταία ώρα των ελεύθερων συναλλαγών. Το διάγραμμα του Γ.Δ. στις πρώτες συνόδους αποτύπωνε τη διαρκή αναζήτηση κορυφής, ενώ χθες είχαμε τη διαρκή αναζήτηση του πυθμένα για την ημέρα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα, αλλά αποτέλεσε το ανώτερο ημέρας και συνεπώς οι ισχυροί θεσμικοί έδειξαν τις προθέσεις τους από τις κινήσεις τους προσυνεδριακά. Ενώ το άνοιγμα στην Ευρώπη και τα ΣΜΕ του S&P500 αποτελούσαν σαφές μήνυμα για το τι θα ακολουθούσε.

Στις 13:30 ο Γ.Δ. ήταν στις 971,5 μονάδες, ο τζίρος στα 48,5 εκατ. ευρώ, τα ανοδικά blue chips ήταν δύο (ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΣΑΡ), ενώ την πτώση οδηγούσαν οι τράπεζες. Παρακολουθώντας τις συναλλαγές αναρωτηθήκαμε αν είχε πιάσει τόπο η έμμεση ειδοποίηση που είχαμε κάνει προς εκείνους που παρακολουθούν τη σφήνα στο πρωινό ενημερωτικό δίωρο στο Naftemporiki TV με τον Ανέστη Ντόκα. Χρησιμοποιήσαμε την κοινή λογική για να τονίσουμε τον κίνδυνο της ημέρας, χωρίς να θέλουμε να τρομάξουμε για την επικείμενη πτώση, αναφέροντας όσα συμβαίνουν όταν σχηματίζονται μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών μεγάλες θέσεις σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Την Τετάρτη, βέβαια, δεν ήταν τα πακέτα, αλλά οι συναλλαγές υψηλών όγκων στις δημοπρασίες.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εκτός κανονικότητας εξαιρετικών κινήσεων, σταματά η ανοδική ορμή. Επειδή η συνέχειά της θα οδηγούσε σε γρήγορο ξεπούλημα κάθε πρόσφατα σχηματισμένης θέσης. Γιατί κανένας δεν αφήνει μια γρήγορη απόδοση από τοποθέτηση αξίας πολλών εκατομμυρίων ανεκμετάλλευτη, ας είναι και ο «συνδικαλιστικός εκπρόσωπος» των θεσμικών που είναι ορκισμένοι να υπηρετούν τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Αλλά τότε αναιρείται το σύνολο της πορείας που οδήγησε στην κορύφωση. Τα blue chips που βρέθηκαν στην κορυφή της κατάταξης με τις μεγαλύτερες απώλειες, με καθυστέρηση αρκετών λεπτών, αφού η εικόνα είχε σταματήσει στις 16:16, δεν ήταν τραπεζικά. Αλλά οι ΜΟΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ και ακολούθησαν οι ΠΕΙΡ, ΔΕΗ και ΑΛΦΑ.

Η αγορά είχε υπόψη πως η Société Générale, λίγο πριν από τις ανακοινώσεις της MSCI, που είναι προγραμματισμένες για την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, πιθανολογεί, σύμφωνα με τους αγοραίους με σχετική σιγουριά, την προσθήκη της ΜΟΗ στον MSCI Standard Greece. Επίσης θεωρούσε ότι η ΠΕΙΡ είναι πολύ κοντά στο ενδεχόμενο προσθήκης στον δείκτη της χώρας, ενώ έδινε πιθανότητες και για τη μετοχή των ΕΛΠΕ. Το φαινόμενο και οι τρεις να είναι στις περισσότερο πιεσμένες με απώλειες πάνω από 3,2% μπορεί να είναι… τυχαίο; Ίσως.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Σκλάβοι της συγκυρίας

Πόσες ζωές θα… θυσιαστούν, λόγω προεκλογικής περιόδου, στη χώρα όπου η εφαρμογή των αυτονόητων μπορεί να γίνει αποκλειστικά υπό την επίβλεψη της αστυνομίας; Αυτό προκύπτει από την έκταση που καταλαμβάνουν στις ειδήσεις σχόλια που αφορούν πολιτικές επιλογές. Μπορεί οι Έλληνες να θεωρούν σημάδι της ελευθερίας τους το να μην υπακούουν στους κανόνες. Στην πραγματικότητα, με αυτή την επιλογή γίνονται σκλάβοι της συγκυρίας. Εκτός της πολιτικής αντιπαράθεσης, υπάρχουν επίσης τα θέματα από τη δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι, τα δρώμενα στη δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής, νέα εντυπωσιακά εγκλήματα και διάφορα «σκάνδαλα», όπου τα στοιχεία που αποκαλύπτουν οι μεν είναι αντίστοιχα των καταγγελιών των δε. Πού να μείνει χώρος για να πειστούν οι νεοέλληνες πως η πανδημία δεν είναι παρελθόν. Πού να χωρέσει μια σοβαρή προτροπή για τη χρήση της μάσκας και για την ανάγκη εμβολιασμού. Αφού τα βίντεο με τους ηγέτες της Τουρκίας και της χώρας δεν αφήνουν χώρο για αναφορές στον Covid.

Σοφοκλής Β΄

Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης