Skip to main content

Φυσικό αέριο: Με σύμμαχο τον καλό καιρό, πλήρεις οι αποθήκες

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου υποχωρούν κατακόρυφα λόγω της μειωμένης κατανάλωσης

Ο θερμότερος από το αναμενόμενο χειμώνας σε μεγάλα μέρη του κόσμου αμβλύνει γρήγορα τους φόβους για μια έλλειψη φυσικού αερίου η οποία θα προκαλούσε διακοπές και θα αύξανε την πίεση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά για την εποχή για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης τις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ οι ΗΠΑ αναμένουν καλύτερο καιρό μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου υποχωρούν κατακόρυφα λόγω της μειωμένης κατανάλωσης και των ασθενέστερων προοπτικών, με τα συμβόλαια των ΗΠΑ να υποχωρούν στην πρώτη τους συνεδρίαση του 2023. Το ευρωπαϊκό αέριο τη Δευτέρα άγγιξε για λίγο το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας είχαν προετοιμαστεί για ελλείψεις φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, διαταράσσοντας τις παραδόσεις ενέργειας και αυξάνοντας την παγκόσμια ζήτηση για LNG. Οι τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα σημείωσαν ρεκόρ, καθώς οι εισαγωγείς έσπευσαν να αποθηκεύσουν καύσιμα για το χειμώνα, όταν η κατανάλωση κορυφώνεται.

Αυτές οι προσπάθειες δημιουργίας αποθεμάτων σημαίνουν ότι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές έχουν πλέον άνετες προμήθειες. Στην πραγματικότητα, η Γερμανία μπόρεσε να προσθέσει περισσότερο αέριο στην αποθήκευση στα τέλη Δεκεμβρίου, καθώς ένας συνδυασμός θερμότερου καιρού και χαμηλότερης δραστηριότητας κατά την περίοδο των διακοπών περιόρισε τη χρήση καυσίμου.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου εκεί είναι πλέον γεμάτα πάνω από το 90%, αφού έπεσαν στο χαμηλό της σεζόν 87% πριν από τα Χριστούγεννα.

Οι αποθήκες φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη είναι πλήρεις κατά 84%, πολύ πάνω από το πενταετές εποχιακό πρότυπο του 70%, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe.

Οι ισχυροί άνεμοι μειώνουν επίσης την πίεση στα ενεργειακά συστήματα της περιοχής. Η Γερμανία αναμένεται να παράγει σχεδόν ρεκόρ αιολικής ενέργειας την Τετάρτη, σύμφωνα με ένα μοντέλο του Bloomberg, περιορίζοντας την ανάγκη για φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: Bloomberg