Skip to main content

«Ισοπαλία» ΗΠΑ και Κατάρ στις εξαγωγές LNG

Michael Sohn/Pool via REUTERS

Με ένα τεράστιο «άλμα», οι ΗΠΑ έφτασαν τις εξαγωγές του κορυφαίου προμηθευτή LNG, Κατάρ.

Τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) Κατάρ, που είναι κορυφαίος προμηθευτής του καυσίμου, έφτασαν πέρυσι οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιώντας ένα τεράστιο «άλμα».

Αναλυτικά, και οι δύο χώρες εξήγαγαν 81,2 εκατ. τόνους το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Αυτή η ποσότητα συνιστά μια μέτρια αύξηση για το Κατάρ, σηματοδοτεί όμως ένα τεράστιο άλμα για τις ΗΠΑ, οι οποίες άρχισαν να εξάγουν LNG μόλις το 2016 και φαινομενικά εν μία νυκτί κατάφεραν να γίνουν κυρίαρχη δύναμη στον κλάδο.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Bloomberg, οι ΗΠΑ θα είχαν αναδειχθεί κορυφαίοι προμηθευτές LNG στον κόσμο, αν έλειπε η φωτιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο  εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου Freeport στο Τέξας, το οποίο παραμένει κλειστό από τον Ιούνιο. Η μονάδα αναμένεται να επαναλειτουργήσει αργότερα αυτόν τον μήνα, γεγονός που θα εδραιώσει τις ΗΠΑ ως τον μεγαλύτερο προμηθευτή του καυσίμου.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ θα χρειαστεί να δημιουργήσουν μεγαλύτερη εξαγωγική ικανότητα LNG εάν θέλουν να διατηρήσουν την πρώτη θέση μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, καθώς το Κατάρ βρίσκεται στη μέση μιας τεράστιας επέκτασης στις εγκαταστάσεις παραγωγής του, που θα μπορούσε να εδραιώσει τη θέση του ως ηγέτης LNG από το 2026. Η Αυστραλία στο μεταξύ φαίνεται ότι θα παραμείνει στην τρίτη θέση.

Η ανάπτυξη της άντλησης σχιστολιθικού αερίου, σε συνδυασμό με επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εγκαταστάσεις υγροποίησης, μετέτρεψαν τις ΗΠΑ σε σημαντικό προμηθευτή, σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο συμπληρώνοντας ότι η ενεργειακή κρίση και οι προσπάθειες απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο αύξησε τη ζήτηση για LNG των ΗΠΑ, το οποίο θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην υποστήριξη της κατασκευής πολλών νέων εξαγωγικών έργων στην Ακτή του Κόλπου.

Όσον αφορά τις εισαγωγές LNG,  η Ιαπωνία ξεπέρασε την Κίνα και έγινε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας του καυσίμου το 2022. Η πτώση της Κίνας αποδίδεται στους αυστηρούς περιορισμούς για τον κορωνοϊού που περιόρισαν τη ζήτηση για το LNG την ώρα που οι Ιάπωνες αποθήκευαν φυσικό αέριο για να προετοιμαστούν για το χειμώνα.

Διαβάστε ακόμα:

naftemporiki.gr