Skip to main content

5 εφιαλτικά σενάρια για την οικονομία και τις αγορές το 2023

Το 2022 ήταν το χειρότερο έτος για τις αγορές εδώ και μία δεκαετία. Θα μπορούσε να έρθει περισσότερος «πόνος» το 2023;

Ύστερα από την πιο επώδυνη χρονιά για τις μετοχές παγκοσμίως εδώ  και μία δεκαετία και ένα μαζικό ξεπούλημα στα ομόλογα, που όμοιό του είχαμε να δούμε για σχεδόν έναν αιώνα, οι επενδυτές ετοιμάζονται για νέο τρενάκι του τρόμου το 2023. Το Bloomberg παραθέτει 5 σενάρια για παράγοντες, που απειλούν να πυροδοτήσουν νέες, ακόμη πιο σφοδρές αναταράξεις στις αγορές και να εντείνουν την πίεση στην οικονομία και την τσέπη μας.

Ο πληθωρισμός επιμένει

Η αγορά ομολόγων υπολογίζει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει κοντά σε φυσιολογικά επίπεδα μέα στους επόμενους 12 μήνες. Αυτό ίσως να είναι μεγάλο λάθος, προειδοποιεί ο Matthew McLennan, co-head στην First Eagle Investment Management. Όπως εξηγεί υπάρχει ορατός κίνδυνος οι μισθολογικές αυξήσεις και οι πιέσεις στο μέτωπο της προσφοράς να κρατήσουν αυξημένες τις τιμές ενέργειας και κατά συνέπεια συνολικά τις τιμές βασικών αγαθών για τους καταναλωτές. Αν αυτό συμβεί, τότε δύσκολα θα κλείσει ο κύκλος της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, δηλαδή των επιτοκιακών αυξήσεων, από τη Federal Reserve και την ΕΚΤ έως τα μέσα του 2023, όπως προβλέπουν σήμερα οι αγορές.

Ο «δράκος» σκοντάφτει

Η χρονιά του λαγού καταφθάνει, αλλά πόσο θα βοηθήσει τον «δράκο» της Ασίας να τρέξει; Οι κινεζικές μετοχές έχουν ανακάμψει περίπου 35% από το ναδίρ του Οκτωβρίου εν μέσω προσδοκιών για οριστική εγκατάλειψη των lockdown και πλήρες άνοιγμα της Κίνας στον κόσμο. Ωστόσο ήδη βλέπουμε ειδικούς να προειδοποιούν πως η πανδημία εξαπλώνεται ανεξέλεγκτη και το σύστημα υγείας στη χώρα δέχεται ισχυρές πιέσεις. Αρκετές χώρες αρχίζουν μάλιστα να εφαρμόζουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς για επισκέπτες από τη χώρα. Αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει τον Σι Τζινπίνγκ να επιστρέψει στην πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι του Covid -19 – κάτι που βεβαίως θα πατούσε και το φρένο στην ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται

Ο πόλεμος οχι μόνο θα έχει συνέχεια, αλλά θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο σκληρός, εάν το ΝΑΤΟ αποφασίσει μεγαλύτερη εμπλοκή, προειδοποιεί ο John Vail, market strategist για την Nikko Asset Management. Ο ίδιος δεν αποκλείει να δούμε κυρώσεις  κατά εμπορικών εταίρων της Ρωσίας, και ειδικά κατά της Ινδίας και της Κίνας. Μία τέτοια εξέλιξη θα πολλαπλασίαζε τις πιέσεις σε μία κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία. Τέτοιου είδους εξελίξεις θα λειτουργούσαν ως ισχυρό σοκ προσφοράς τροφίμων, ενέργειας, μετάλλων, χημικών και λιπασμάτων.

Ένα ακόμη πιο ανησυχητικό σενάριο θα ήταν να δούμε τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία – Η απειλή φαίνεται μακρινή, αλλά όχι αδύνατη.

Οι αναδυόμενες αγορές καταρρέουν

Πολλοί επενδυτές βλέπου το ράλι του δολαρίου να χάνει την ορμή του και το ενεργειακό κόστος να υποχωρεί – δύο παράγοντες που θα άμβλυναν τις πιέσεις για τις αναδυόμενες αγορές. Αν ωστόσο αυτοί δεν έρθουν, θα μπορούσαμε να έχουμε μεγάλη φυγή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές και μία νέα κρίση.

Ο Covid ξαναχτυπά

Όσο και εάν θέλουμε να κηρύξουμε το τέλος της πανδημίας, ο Covid -19 παραμένει ανάμεσά μας. Το σενάριο για ένα πιο μεταδοτικό ή θανατηφόρο στέλεχος του ιού ή ακόμη για παράταση στη «ζωή» των υφιστάμενων στελεχών παραμένει στο τραπέζι, σύμφωνα με ειδικούς. Πρόκειται για μία σταθερή απειλή για τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και κατά συνέπεια για το εμπόριο και την παγκόσμια ανάπτυξη.