Skip to main content

Σοφόν το… ασαφές

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Το περιορισμένο πεδίο επενδυτικών λιμένων για το 2023, που ίσως βοηθά στην διατήρηση της γοητείας της Αθηναϊκής αγοράς, στενεύει  ακόμα περισσότερο από τον ρυθμό εξάπλωσης των κρουσμάτων COVID-19  στην Κίνα.

Έτσι είναι οι αγορές αξιών και καλό είναι να το αντιληφθούν όλοι όσοι νομίζουν πως μπορεί μια οιαδήποτε κυβέρνηση δυνατή ή αδύναμη να περιορίσει ή να επηρεάσει τους ενδιαφερόμενους αν υπάρχει για τους διαχειριστές κεφαλαίων προσδοκία αποκόμισης  κερδών. Φυσικά κανένας δεν είναι αλάνθαστος και για αυτό μπορεί η συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών να δώσει κατεύθυνση που τελικά θα προκαλέσει ζημίες.

Σκεφτείτε όμως τα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα. Σκάνδαλα με τις παρακολουθήσεις, τη φυλάκιση της Ελληνίδας Αντιπροέδρου και ομάδας γύρω από αυτή, τις απειλές των γειτόνων και τις προβλέψεις για σχεδόν επίπεδη ανάπτυξη στο 2023. Ποιος ημιμαθής ιδιώτης επενδυτής θα αποφάσιζε να “ανακατευτεί  με μετοχές; Για να μην αναφέρουμε το ύψος των απωλειών (-1% και πάνω) των ευρωπαϊκών δεικτών. Παρόλα αυτά το ταμπλό χθες αποτύπωσε πως κίνητρο συμμετοχής είναι η απληστία για κέρδος ενώ απουσιάζει ο φόβος για τις ελληνικές μετοχές. Για αυτό και αρκετοί θεωρούν απίθανο ένα πλαφόν στην τιμή τους αερίου να λειτουργήσει.

  • Στις 12:00 ο τζίρος είχε ανέβει στα 16,5 εκατ. ευρώ. Μπορεί να ανέμεναν όλοι με λαχτάρα και αγωνία την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Βρετανίας και λίγο αργότερα την ΕΚΤ της κ. Λαγκάρντ  με σίγουρη την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 Μονάδες Βάσης. Αλλά εδώ μετρούσε το αφήγημα της ελληνικής οικονομίας.  Και έτσι ο ΓΔ ήταν στις 924,60 μονάδες με άνοδο +0,11%.. Τα ανοδικά blue chip ήταν 12 οι ΕΥΔΑΠ και ΣΑΡ αμετάβλητες και 11 ήταν πτωτικά με τις ΑΛΦΑ ΠΕΙΡ ΜΠΕΛΑ και ΑΔΜΗΕ σε πτώση από -1,02%  ως -1,3%. Βέβαια με τόση μαυρίλα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά ήταν μάλλον απίθανο να μην  σκοτείνιαζε και το ταμπλό της Αθήνας.
  • Ωστόσο αυτό που περιγράψαμε ήταν αποτέλεσμα θεσμικού ενδιαφέροντος. Σ τις 15:05 ο τζίρος είχε διπλασιαστεί αφού ήταν 33,5 εκατ. ευρώ με τον ΓΔ στις 922,78 μονάδες με μεταβολή -0,09% ενώ στην Ευρωζώνη τα χρηματιστήρια διατηρούσαν τις απώλειες τν βασικών δεικτών τους στο -1,2%. Από τα ΣΜΕ του S&P500 το μήνυμα ήταν πως θα άνοιγαν με απώλειες της τάξης του -1%. Το δολάριο ισχυροποιημένο κατά 0,5% έναντι των πλέον ανταγωνιστικών νομισμάτων ειδοποιούσε πως οι προσδοκίες για τις αξίες του ευρώ ήταν δυσοίωνες. Οι μετοχές που στήριζαν τη διαφοροποίηση της Αθηναϊκής αγοράς ήταν  του κλάδου της ενέργειας.
  • Ήτοι ΜΟΗ ΕΛΠΕ ΤΕΝΕΡΓ ΜΥΤΙΛ και ΔΕΗ. Η στήλη συχνά πυκνά τόνιζε την ύπαρξη ορισμένων μετοχών που είχαν θετική απόδοση έτους  πολύ πριν αυτή γίνει χαρακτηριστικό στατιστικό δεδομένο και του μέσου όρου. Αυτές τις μέρες που τον πρώτο λόγο για την διάθεση των θεσμικών έχουν οι αποφάσεις από τις ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες  διαπιστώσαμε μια ξεροκεφαλιά από την πλευρά αρκετών ισχυρών διαχειριστών. Είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι Κεντρικές Τράπεζες εδώ και χρόνια δεν έχουν καταφέρει με επιτυχία να προβλέψουν την ισχύ και το ύψος των πληθωριστικών πιέσεων. Συνεπώς γιατί να θεωρήσουν ότι αυτή τη φορά οι υπολογισμοί τους θα είναι ακριβείς.
  • Έτσι επιμένουν αγοραστικά ενώ οι αρμόδιοι ειδοποιούν για δύο κύρια ζητήματα. Το πρώτο, η επανάληψη των αυξήσεων κατά 50 ΜΒ και η διατήρηση του “τελικού επιτοκίου” για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το δεύτερο είναι πως εύνοια θα  απολαύσουν σίγουρα οι εταιρίες στα commodities. Το περιορισμένο πεδίο επενδυτικών λιμένων για το 2023, που ίσως βοηθά στην διατήρηση της γοητείας της Αθηναϊκής αγοράς, στενεύει  ακόμα περισσότερο από τον ρυθμό εξάπλωσης των κρουσμάτων COVID-19  στην Κίνα. Η άρση των περιορισμών άπλωσε την ασθένεια ταχύτατα πιέζοντας την τιμή του πετρελαίου.  Σήμερα, ως τα τελευταία λεπτά, είναι όλα σημαντικά.

Σοφοκλής β’

Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης