Skip to main content

Wall Street: Κλείσιμο με πτώση εν μέσω ανησυχιών για ύφεση

Τις απώλειες καθοδήγησαν οι μετοχές μίντια και τραπεζών, που τείνουν να πλήττονται σε περιόδους ύφεσης.

Mε πτώση έκλεισε και τη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street εν μέσω ανησυχιών για ύφεση.

Ο S&P 500 υποχώρησε 1,44% κλείνοντας στις 3.941,26 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκανε βουτιά 2% στις 11.014,89 μονάδες. Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχκή καθοδική συνεδρίαση για τον S&P 500 και την έβδομη αρνητική στη διάρκεια των τελευταίων οκτώ.

Ο Dow Jones σημείωσε πτώση 350,76 μονάδων ή 1,03% στις 33.596,34 μονάδες, χάνοντας επιπλέον 500 μονάδες από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, με αποτέλεσμα τις δύο πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας να παρουσιάσει συνολικά απώλειες άνω των 830 μονάδων. Τη μεγαλύτερη πτώση στο Dow παρουσίασε η μετοχή της Boeing, της τάξης του 3,5%.

Τις απώλειες καθοδήγησαν οι μετοχές μίντια και τραπεζών, που τείνουν να πλήττονται σε περιόδους ύφεσης. Ο διευθύνων σύμβουλος της Paramount Global προειδοποίησε ότι τα διαφημιστικά έσοδα θα είναι κατώτερα των προσδοκιών στο τέταρτο τρίμηνο, με αποτέλεσμα η μετοχή της να υποχωρήσει 7%. Σε πτώση και η μετοχή της Morgan Stanley, μετά την είδηση ότι σχεδιάζει να περικόψει το 2% του εργατικού δυναμικού της, συνεχίζοντας την τάση περικοπών θέσεων εργασίας στον κλάδο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Πιέσεις στην αγορά άσκησαν και μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας, όπως Nvidia, Amazon και Meta Platforms.

«Ουσιαστικά, βλέπουμε ακόμη ένα γύρο μεγάλων περικοπών θέσεων εργασίας αυτή την εβδομάδα και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες για μία απότομη προσγείωση το 2023 και διολίσθησε σε βαθύτερη ύφεση απ΄ό,τι είχαμε εκτιμήσει αρχικά», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της 50 Park Investment, Adam Sarhan.

O διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co., Τζέιμι Ντάιμον, εξέφρασε τις ανησυχίες του για επιβράδυνση, προειδοποιώντας ότι ο πληθωρισμός θα οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

Με τις σημερινές απώλειες, ο S&P 500 υποχωρεί ήδη την εβδομάδα κατά 3,2% και ο Nasdaq κατά 3,9%.

Οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι η Fed θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων στις 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Ωστόσο, οι επενδυτές φοβούνται ότι μία μικρότερη επιτοκιακή αύξηση δεν θα είναι αρκετή για να σταματήσει τη διολίσθηση της οικονομίας σε ύφεση το 2023.

Να σημειωθεί ότι στη σημερινή συνεδρίαση ο S&P 500 είχε τουλάχιστον 400 μετοχές στο «κόκκινο» για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση και αυτό σηματοδοτεί την πρώτη φορά που παρουσιάζει μία τόσο συνεχιζόμενη αρνητική επίδοση από τις 13 Ιουνίου.